Негативни последици от туризма


Категория на документа: Икономика


Негативни последици от туризма.

В страните със стабилна и разнообразна национална икономика туризмът трудно може да окаже значително социално-културно влияние.Когато обаче броят на туристите нарасне значително , се появяват и проблемитте.Развитието на туризма се сблъсква с много повече екологични проблеми ,отколкото социални.Като най-големите възникват , когато феноменът туризъм наруши равновесието в местния живот.

Когато проблемите станат твърде много,туризмът може да предизвика силни негативни чувства и дори да бъде отьвърлен.Някои автори са разработили индекс , измерващ 5 нива на отричане от туризма:
-Еуфорично ниво -местното население е много силно мотивирано , с удоволствие и готовност приема туристите и споделя чувството им на удовлетвореност.
-Анатично ниво - въпреки че туристическата индустрия се разраства и хората приемат туризма като възможност за придобиване на опит , някои превръщат в своя цел извличането на печалба от търизма, а персоналните контакти се формализират.
-Ниво на колебание - възниква , когато се появи т.нар. феномен на пренасищане с туристи или когато местните общини не могат да се занимават с туризъм.
-Антагонистично ниво - все повече се задълбочава колебанието:туризмът се превръща в изкупителна жертва на всички несполуки - увеличаване на данъците , незачитане на собствеността , покваряне на младите и така туризмът се отхвърля.
-Крайно ниво -въпреки че много учени тръбят за унищожения земен рай , хората се опитват да живеят в тази нова екосистема.Затова, ако дадена туристическа дестинация успява да привлече голям брой туристи , тя независимо от всичко ще се развива.
Като в някои случаи отьвърлянето на туризма се превръща в ксенофобия и дори прераства в антируристически тероризъм.Започва се от случаи на изгонване на туристи от квартирите им ,груба агресия срещу автомобилистите ,стигайки дори до убийства.През 1973г. негрите от Ямайка отказали страната им да бъде посещавана от бели туристи.В Антигуа били хвърлени бомби срещу туристически съоръжения.В Бахамите въоръжени черни групировки взели за заложник турист и т.н.
В статията "Златното перо на икономиката" , разгеждаща туризма, Де Арийана посочва типовете хора, отхвърлящи туризма:
- Несъзнателно отхвърлящи го поради първични чувства - било от ревност , комплекс за малоценност ,егоизъм или липса на чувствителност
- Политици , виждащи в туризма новото лице на империализма и колониализма
- Икономисти "сноби" ,октказващи да приемат приноса на туризма към платежния баланс и създаването на нови работни места ,а виждат само чакането с часове по улици , летища и гари , големия трафик и намаляването на продукцията поради факта ,че хората си вземат отпуски
- Моралисти , шокирани от нравите на туристите , нудизма ,неделикатните снимки , флиртовете и разточителството
- Потенциални туристи , мразещи тълпата и други туристи , които замърсяват посещаваните места.

Социокултурните влияния с отрицателен знак:

- Възникване на негодувание на местното население, поради необходимостта от съвместно използване на редица съоръжения с посетителите.
- Промени в житейските ценности и начина на живот, които могат да бъдат причинени не само от туризма, но и от общественото развитие като цяло.
- Дезинтеграция на местната общност, влошаване на стандарта на обитаване; пренаселеност.
- Изселвания, заселвания и миграции, несигурност на работните места.
- Възникване на социално неравенство, комерсиализиране на социалните отношения, на изкуството, занаятите и обичаите.
- Увеличаване на престъпността, проституцията, наркоманията, тероризма, заболяванията.
- Заетостта в туристическата индустрия често е дехуманизираща - развитие на раболепно отношение на заетите в туристическата индустрия, използване на детски труд, продължителен работен ден, голям брой работници на ниско платени длъжности.
- Загуба на гордост от културата, когато туристите гледат на нея като на стока, която трябва да им осигури забавления.
- Поява на негативно отношение на туристите към стандартизираните продукти за масово потребление, които не им носят нови разнообразни преживявания и ефекти.
- Туристите имат нежелан "ефект на демонстриране" спрямо общността домакин. Бедният начин на живот повишава чувството на превъзходство на чужденците.

Възможни негативни последствия от развитието на туризма

Престъпност

Един аспект от туризма, който привлича вниманието е хипотезата, че туризмът поражда престъпност. Всъщност много жители забелязват връзка между туризма и престъпността, тъй като според тях с увеличаването на туризма нараства и престъпността. Туристическата индустрия не може да бъде държана за отговорна за появата на престъпността, но допринася тя да се увеличи по редица причини. Туристите стават лесна жертва, защото се намират в непозната среда сред непознати хора и обикновено не са подготвени за отблъскване на нападението. Болшинството от престъпленията срещу туристите са кражби, обири, измами с валута. Силният отлив на шведски туристи в близкото минало е следствие на множество одобни престъпления, едно от които завърши с фатален край за един от тях. Шведският печат описва надълго и нашироко случаят с убития турист в курортен комплекс Слънчев бряг.Отзивите във форумите в интернет са пагубни за българия като туристическа дестинация. Най-много коментари в мрежата е предизвикло това, че на кадър заснет с мобилен телефон се вижда как в присъствието на безучастен полицай, охранител пребива завързаният турист. Две седмици след този инцидент, други трима шведски туристи са ограбени от хотелските си стаи, посочва сводка на МВР за престъпността в слънчев бряг през сезон 2007 г.

В сравнение с минали години по време на ежегоден брифинг на полицията се изнесе доклад, че за лято 2009 е имало 1600 престъпления, което е с 300 по-малко от миналата година. Рязко са намалели джебчийските кражби - 66 срещу 480 през 2008 г. Нямало е тежки криминални престъпления и такива срещу личността. Още 300 полицаи ще бъдат командировани в общината през следващото лято. Ще има двойки велополицаи.

Поведението на туристическите агенти също може да предизвика престъпни действия спрямо отделни туристи. Предлагат се атракции с неконтролирана консумация на алкохол. Популярен за нашата страна е така нареченият "алкохолен туризъм". Не винаги жертви на престъпността са туристите. Все по-често в медиите сепоявяват съобщения, в които агресори са туристите, а не местните жители.

Престъпленията, които имат най-неблагоприятен ефект за развитието на туризма са терористичните акции. Там където те взимат жертви, особено ако жертвите са и туристи, за дълго не могат да се възстановят туристическите посещения.

Проституция

Проституцията е съществувала много преди появата на масовия туризъм, но нейното наличие в дадено туристическо място може да привлече определен тип туристи и туризъм. Сред атракциите на някои европейски градове като Хамбург и Амстердам са публичните домове и улиците често са пълни с любопитни туристи. Причините за развитието на този бизнес (предлагане на проститутки) лесно могат да се намерят в наследството от войните в Югоизточна Азия, бедността в района и отношенията на местните общности към жените. Оказва се, че проституцията винаги е била разпространена в места като Тайланд, отколкото в западноевропейските страни. Разликата между богатството на чужденеца и бедността на момичетата също поражда редица грешни представи и надежди сред проститутките. Мотивите им включват надежда за запознанство с чужденец, женитба и емигриране в богато западно общество. Необичайната среда, в която се намира туристът го предразполага да се чувства свободен да прави това, което желае, извън ежеднемните ограничения на задълженията. Той става подвластен на желанието да придобие различен опит, който включва и сексуална авантюра.

Други неблагоприятни последици, за които туризма създава благоприятни условия са разпространението на наркотици, на сексуално предавани болести. Някои страни се справят с разпространението на болести чрез изисквания на специфични имунизации преди на туристите да се издадат визи.

На брифингът на МВР по отношение на проституцията, комисар Димитров заявява, че според българското законодателство проституцията не е престъпление. Според него, обаче много често млади жени обикновено от малцинствана предлагат секс услуги, но вместо тях обират летовниците.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Негативни последици от туризма 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.