Налагането на системата Andrоid от гледна точка на дифузионният модел


Категория на документа: Икономика


1. Налагането на системата Andrоid от гледна точка на дифузионният модел

Android e мобилна операционна система и софтуер платформа първоначално разработена от "Android" inc., в последствие закупена от Google тя позволява на разработчиците да пишат код на езика Java. Тя е предназначена за мобилни устройства(смартфони и таблети),който използват сензорен екран (touchscreen).
Първата стъпка от гледна точка дифузионният модел вече е изпълнена, или казано по друг начин технологията вече е създадена и завършена, като следващият ключов проблем е намирането на клиенти. Техническият отдел е свършил своята част от плана, следователно работата преминава в ръцете на отдела за развитие които трябва да направи необходимите изследвания сред обществото, да направи проучвания на базата на които да намери клиенти, които да потребяват продукта. Както разбрахме по горе Андроид e операционна система и софтуерна платформа предназначена за мобилни устройства следователно, нашите клиенти ще намерим в очите на компании занимаващи се с прозводството на мобилни устройства. Както занаем компаниите работещи в тази сфера са гиганти, които едва ли толкова лесно ще се съгласят да използват тази опреационна система в продуктите си. Маркетинговият отдел трябва да направи проучване какви са необходимите лицензи които изискват тези компании, кои са ключовите точки на които залагат те, какви са проблемните на операционните системи които използват в момента, и дали нашата опрационна система е подходяща и приложима в техните продукти. Отговаряйки си на тези въпроси възможните сценарии са два: продукта е достаъчно добър или продукта трябва да се върне в техническият отдел за модификации и подобрения ( в този случай продуктът се връща в начална фаза като времето му за излизане на пазара се удължава, следователно разходите се увеличават и възможноста за спиране на проекта се увеличава).

Другият проблем кото идва на дневен ред е дали потребителите ще одобрят или ще отхвърлят тази платформа, дали тя е достатъчно добра и удобна за тях, дали лесно ще могат да свикнат с нея и да я направят част от ежедневието си, дали нашите потребители са "узрели" да променят навиците си. Тук задачата на маркетинговият отдел е да направи проучване на пазара на мобилни устройства, като главните въпроси на които трябва да отговори това проучване са:
Какви са навиците на потребителите?
Кои марки мобилни телефони предпочитат?
Какви според тях са недостатъците на моблините устройства, които използват в момента?
В какви ситуации, и за какво използват тези устройства?
Какви екстри биха желали да притежават тези устройства?
Обобщавайки всички тези въпроси маркетинговият отдел на фирмата ще трябва да отговори на въпроса дали тази технология е достатъчно добра за да преодолее социологическите препядствия и да се наложи на пазар. След като маркетинговият отдел е направил необходимите изследвания, на базата на тези изследвания се взема решение дали нашата операционна система е готова да излезе на пазара или трябва да се върне в първа фаза за модификации и подобрения. Ако нашият продукт е готов да излезне на пазара, работата преминава в ръцете на отдела за производство. В нашият случай този отдел ще се грижи за подръжката на системата. Тук трябва да се вземат решения от рода на: какъв екип от специалисти е нужен за подръжка на системата, какви са очакваните продажби и колко човека трябва да наброява този екип.
Както виждаме този модел е изграден от фази, като за всяка от които съответства определена служба, като започването на всяка една от тези фази изисква окончателното завършване на предишната.
Обобщавайки дифузионният модел можем да кажем, че той е приложим много редки случай тъй като в него се пренебрегват условията като: конкуренция, несигурност и стабилност на икономиката.

2. Налагането на системата Andrоid от гледна точка на модела на превеждането

Разглеждайки налагането на операционната система Андроид от гледна точка на модела на превеждането трябва да приемем, че появата й е в точно определеният момент. Или казано по друг начин жизненият цикъл на мобилните телефони е във фазата "спад". Google много добре усещат вълната на промяната от GSM към смартфон Виждат възможностите зад това всеки да има джобен компютър. С 3G технологията все повече хора използват смартфон за влизане в интернет. Операционната система е чудесен начин да се затвърди връзката с потребителя, да се надминат неговите очаквания с предлагане на ново изживяване и да се вградят някои екстри, като Google да е търсачка по подразбиране. Разбира се, потребителят би могъл да използва и други search engine. Но да го стори е като да има нов дом и да си свети в него със свещ, макар че има електричество. На пазара вече има сериозен конкурент в лицето на Apple OS което прави задачата още по трудна. Предимството на Android в борбата с конкуренцията е, че те стъпват на един вече отъпкан терен. Компанията навлиза на вече развит пазар, който се намира в период на растеж. Ключова роля в развитието на Android изиграва създаването на Open Handset Alliance, съюз между мобилни оператори, софтуерни компании, търговски компании, производители на полупроводници, производители на мобилни устройства и др. Сред участниците са China Mobile, T-Mobile, Vodafone, eBay, Google, Intel Corporation, HTC, Motorola, Samsung Electronics, Sony Ericsson, Ericsson, Toshiba, Dell, Acer и др. Общо 78 компании от цял свят. Алиансът е обединен около проекта Android, с цел да развие операционната система Android и да усъвършенства мобилните устройства работещи под тази платформа. Лидер на съюза е Google.
Моделът на превеждането улавя, че е невъзможно да се избяга от едно или друго ограничение, без да се забравят другите три големи ограничения като: хазартът; непредвидимите удари от другите участници; времето, което тече неумолимо и което изяжда предимствата на едно моментно разпределение на силите.

С появата си на пазара на опрерационни системи, на базата свойте конкуренти Андроид се явява аутсайдер, които трябва да се бори за пазарен дял. Андроид успява да спечели по голям пазарен дял, като един вид бракониерства пазарният дял на Apple OS , тъй като това е най-вече платформа с отворен код , така че всеки мобилен телефон, машина , която иска да произвежда Android продукт е добре дошъл да го направи. С отвореният си код Android преодолява още един проблем, а именно при платените ОС съществуват редица проблеми с хакери, които разбиват кода, за да използват безплатно софтуера или просто за удоволствие. Нерядко те пускат кракнатия софтуер в интернет пространството предизвиквайки огромни загуби за компанията производител от всяко незаконно използвано копие. Подобен проблем се среща и с плагиатството, като там кракнатия софтуер се продава с комерсиална цел, без да са налице права за това. Една безплатна ОС пък няма нужда от разбиване, за да може да се ползва, а отвореният код предизвиква хай-тек пиратите дори да дописват код, за да си "тунинговат" сами системата. Решението ОС да бъде безплатна и отворена решава с едно елегантно движение проблемите с интернет пиратството и загубите от нелегален софтуер.
Тук комапнията собственик на Android, а именно Google действа един вид хазартно, но успява да пробие. Именно този отворен код позволява на Андроид непрекъснато да подобрява и обяновява своят продукт или както гласи модела на превеждането: обекта се транспортира само доколкото се трянсформира. Може би базирайки се на този принцип в рамките на 5 години Android изкарва на пазара 8 версии , като всяка една от тях е по-добра и усъвършенствана от предишните. По този начин за няколко години комапнията завзема 80% от пазара.
Ето и отговора на конкурентитр от Apple:
Apple обяви, че е завела дело срещу HTC за нарушаване на повече от 20 патента, свързани с интерфейса на iPhone, архитектурата и хардуера му. Макар че Android не се споменава никъде в документа, той може да е в основата на съдебния иск, като имаме предвид силните позиции на HTC на този фронт и успешните продукти с платформата на Google.
В налагането на Андроид много осезаемо можем да видим модела на превеждането, според които превеждането на иновацията е една произволна игра на
* Състояние на природата
* Технически възможности и
* Конкретни стратегии на пазара и интересите

Разработил: Реджеп Гюлтекин
Специалност: ИМТ
Курс: I
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Налагането на системата Andrоid от гледна точка на дифузионният модел 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.