Най-разтърсващите предложения за екстремен туризъм


Категория на документа: Икономика


Каяк в бързи води

Спускането с каяк е едно ново предизвикателство, което предлага по-близък контакт с водата и по-голямо емоционално изживяване.
В бързи води трябва да се провираш в тесни участъци между скали. Такива са повечето български реки. Много трудни са за преминаване. Най-мощните и сложни за каране на каяк води в Европа са в Норвегия. Смелчаците от "Каяк келеш холдинг" си правят кефа по реки в Гърция, Турция, Словения, които са с голяма денивелация, много прагове, но и пълноводни. Категоризацията на реките по сложност е от първо до шесто ниво. В България има реки от пета категория, но не през цялата година. Зависи от нивото на водата.
Няма опасност да се удавиш при карането на каяци в бързи води, дори да се обърнеш. Опасно е, ако си удариш главата в камък. Затова винаги няколко души наблюдават този, който се спуска, и му помагат при нужда. Има много желаещи да опитат. За начинаещите се организират едноседмични курсове или занимания в четири поредни уикенда.
Ако някой търси адреналин, може да си го достави и с туристически каяк по морските вълни. Той е страшно бърз.Изстрелва се като игла
Прекрасно местенце на Черно море е заливът Силистар между Резово и Синеморец.

Земя

Шофиране по Пътя на смъртта в Боливия

Информацията за това място наистина може да ни ужаси. Става въпрос за над 60-километровото планинско "шосе", което свързва градовете Ла Пас и Короико и е официално признато за най-опасния път в света. Дори нашите черни пътища бледнеят пред него - представете си за какво говорим! На места ширината му е само 3 метра, което не пречи по него да се движат камиони и автобуси в двете посоки. Без каквато и да било преграда, опитваща се да им спести фаталното падане в продължение на повече от 600 метра до дъното на каньона.
А такива падания съвсем не са рядкост. Според статистиките, между 200 и 300 човека стават жертви на Пътя на смъртта всяка година. Затова и той е осеян с кръстове. Но въпреки всичко (или именно заради него), се е превърнал в любима дестинация за търсачите на силни усещания. Те го прекосяват (ако имат късмет) с джипове, или се спускат по него с велосипеди.

Почивка в Чернобил

Районът, забранен за достъп след аварията в атомната централа, според визията за бъдещето ще бъде използван за селскостопански цели. Това бъдеще все пак съвсем не е близо: допустимите дози радиация в района около града-призрак остават силно превишени. Неизползваемата земя обаче вече се е превърнала в...дестинация за екстремен туризъм. Пътешествениците, решили да пропътуват опасния маршрут, предварително са наясно - няма да видят образци на архитектурата или изящното изкуство, екзотична природа или рядка фауна. Очакват ги реки с отровна вода, риби-мутанти, разпадащи се сгради и почва със странна растителност. "Гледай без да пипаш" - това правило трябва непременно да спазват всички екскурзианти, броили за воаяжа си по 110 долара. В Зоната групите прекарват не повече от осем часа - време, за което облъчването /от него няма спасение/ не може да достигне опасни нива. Има и специални указания как да се облекат гостите на Чернобил - плътни дрехи, добре закопчани, обувките да са с дебела подметка. Търпеливите и любознателни посетители могат също да видят празни класни стаи, по които още стоят купчинки учебници, спортни площадки с омекнали баскетболни топки по тях, замръзнали люлки в мъртвия лунапарк. Могат дори да се доближат почти до самия саркофаг, в който деленето на атома продължава. Маршрутът има две много опасни точки. Първата е мястото, където въздушните потоци са стоварили в момента на взрива чудовищно количество радиоактивни частици - дори толкова години след 1986-а Гайгеровите броячи отчитат там лъчение от 2 000 микрорентгена при допустима норма от 30. Втората е така нареченият Мост на смъртта, който свързва АЕЦ и сателитното на станцията градче Припят. По време на аварията, когато много хора чули сирени и видели дим над централата, мостът бил пълен с мъже и жени - тръгнали да разберат какво се е случило. Според данни на медицинските власти нито един от онези хора днес не е жив. Петдесетте хиляди жители на Припят били евакуирани само с документите си и лек личен багаж. В автобусите имало и хора, тръгнали по чехли и домашни халати. Обещали им, че след два-три дни ще се върнат - историята е известна. Никой не се върнал. След като заминал и последният човек, специални команди започнали да застрелват по улиците изоставените домашни животни.Разбира се, всичко това няма отношение към екскурзията. На изхода от града-призрак всеки гост поставя ръцете си в специална камера, за да се провери не е ли получил свръхдоза. Ако всичко е наред, светва зелена лампа. Ако има причини за тревога - червена. Всички "светехме" в зелено, разказва след завръщането си пътешественик от САЩ. Никой обаче не ни каза какво да направим, ако светлината е червена.

Въздух
Бейс джъмпинг или скок от скала

Това не е точно атракцион в традиционния смисъл, в който сме свикнали да се използва думата, но преживяването тук е повече от атракция. Мястото е Норвегия, адреналинът - отново "на макс". Приключението - уникален скок от отвесна скала. Любителите на екстремни преживявания са открили, че природните дадености на Норвегия могат да послужат като естествен атракцион за незабравими преживявания. Затова тук непрекъснато идват стотици туристи, готови да се хвърлят от ръба на скалата в разкрилата се пред очите им бездна. Разбира се, с парашут на гърба. Парашутът е по-малък по размер от обичайните и трябва да се отвори точно на време, защото иначе... положението става много, много лошо

Този странен спорт (защото това занимание е определяно точно като спорт) си има свое име - бейс джъмпинг (BASE jumping, където BASE е абревиатура на Building, Antenna, Span и Earth, или с други думи - скачане от всякакви подобни съоръжения в опасна близост до тях). За обикновения човек, който не си пада по подобни стресиращи забавления, скокът изглежда като твърде близка среща със смъртта. В това може да се уверите сами, като изгледате видеото.

Полет с МиГ-29

В Русия се предлага скъпоструващата възможност туристи да се "повозят" на един от легендарните свръхзвукови изтребители. За да добиете по-добра представа какво означава това, ще уточним само два от внушителните параметри: височина над 20 000 метра от повърхността на Земята; за секунди самолетът достига скорост, двойно по-голяма от тази на звука. Междувременно пилотът извършва лупинги и всякакви други чудеса из въздуха. Прилоша ли ви вече?

Смея да твърдя, че посочените предложения би трябвало да задоволят дори най-жадния за приключения дух. Ако ли не, може би ви е време сериозно да обмислите възможността за полети в Космоса.

??

??

??

??

1Стилиан Друмев ИТ
42гр. Фак.номер 11282

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Най-разтърсващите предложения за екстремен туризъм 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.