Начало и развитие на колоезденето в Aсеновград


Категория на документа: Икономика


Колоездачно дружество "Родопски орел"

Появата и развитието на Асеновградското колоездачно дружество "Родопски орел" е в зависимост от началото на масовото проникване на велосипеда в града и обществено-икономическите отношения.
През 1900г. се създава Международният колоездачен съюз, в който България става член 28години по-късно.Повече от 120 са националните федерации, членове на ФИАК, между които и България, чието членство датира от 1965г.
Твърде бързо възникват множество колоездачни клубове, най-напред в София и другите големи градове.Но през 1902г. вместо София, Българският колоездачен съюз приема за своя столица Русе - градът, който чрез Дунав е по-близко до Европа.
Кога в Станимака се появява първия велосипед, нямаме писменни данни.В предоставените ни от някои ветерани на колоспорта записки сочи 1898г. и погрешно - 1903г. като учредителна на Колоездачното дружество "Родопски орел".До 1920г. дружествата "Асеновски юнак" и "Родопски орел" са единствените спортно-патриотични формирования.
През 1948г. в колокроса със старт Асеновград, в който участват изявените вече асеновградски колоездачи: Иван Маринов, Григор Велев, Живко Петков(Барабата), Драган Журналов и др., Киро е първи и получава награда от организаторите - Пловдивска колоездачна област.Ежегодно от 1948-1952г. Кирил Донев е участник в обиколките на България, организирани от пловдивчани.В състезанието на шосе, с участието на повече от 30 колоездачи от Софийски, Бургаски, Пловдивски и Пазарджийски окръзи, заема четвърто място в крайното класиране.
През 1951г. Асеновград отбелязва първото си участие със свой отбор на колодрума в Пазарджик.Градът на Асеня е представен от: Кирил Донов, Живко Петков и Васил Фергов(все още юноша).За изненада на всички Фергов е втори, Донев - трети, а Петков - четвърти!Благодарение на успешното представяне на нашите момчета, Пловдивския окръг в отборното класиране за страната заема престижното трето място.
През 1955г. в колопробега от 5 етапа: І - Пловдив-Първомай-Асеновград-Първенец Киро е първи.При втория: Асеновград-Смолян няколко сантиметра по назад го поставят на трета позиция.Престижни са както неговите, така и на другите наши момчета класации при следващите етапи: ІІІ. Смолян-Девин-с.Кричим-Раковски-Велинград;ІV. Велинград-Юндола-Белово-Панагюрище и V. Панагюрище-Козница-Пловдив.Отборът на "Асеновградски орел" е класиран първи.
??

??

??

??

- 14 -

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Начало и развитие на колоезденето в Aсеновград 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.