Мултикултурни различия в общуването


Категория на документа: Икономика


 Познаването и уменията в етикета позволяват много по-лесно да се тръгне по пътя за постигане на нашите цели, за израстването ни като образовани и възпитани членове на обществото и бизнеса, за установяването на взаимноизгодни и перспективни делови отношения. Етикетът обаче е твърде обширен и многообразен. Трудно е да бъде единен и общоприет - всяка дейност е и отражение на национални черти и традиции. Характеристики, присъщи на българските особености и представени в тяхната последователност, могат да се различат при други народи. Съобразявайки се с това, можем да установим взаимно уважение, което обикновено води до персонален и съвместен успех.

Пребивавайки в чужда държава дори като туристи, ние несъмнено ще се сблъскаме с неочаквани и наглед незначителни междукултурни различия, които могат да доведат до объркване - от комични ситуации до сериозни недоразумения. За да ги избегнем трябва да познаваме различията в културите.

Ето някои от най-важните елементи на дадена култура, на които трябва да се обърне внимание:
* Език - когато попаднем в страна, чийто език незнаем в наша полза е да владеем поне няколко основни фрази - за поздрав, съгласие, извинение, с което бихме създали добро впечатление на домакина чрез интереса към езика му. За някои култури е нужно да се познава и обичайната височина на говора. Не може да се приеме, че италианците и арабите са невъзпитани, защото говорят високо, а японците шепнат, защото са учтиви.
* Невербално общуване - жестовете имат особено голямо значение. Един от най-важните е този за поздрав. Най-универсалният е ръкостискането, но в някои страни е по-различен. В Испания например трябва да разтърсиш ръката на партньора 7 пъти, а във Франция - повече от един път е невъзпитано. Хората, които обичат да си служат с много жестове трябва да са особено внимателни за специфичното им значение в другата култура, за да не стават недоразумения. Пример за това е объркването, което предизвиква сред чужденците движението на главата в знак на потвърждение или отрицание. Към невербалното общуване се отнасят и цветята по вид, брой и цвят. В Европа например е прието да се подаряват нечетен брой цветя.
* Облекло - в Корея мъжете дори в горещо време носят строг костюм, бяла риза и неярка вратовръзка, докато в Израел деловото облекло не е така официално - допустими са къси панталони, шорти, тениски.
* Храна - трябва предварително да се информираме за особеностите на чуждестранната кухня, за да не показваме не само неприемането й, а даже и изненада. В арабските страни например консумацията на свинско месо е забранена от Корана.
* Пространството - американците например говорят на разстояние не по-малко то 60 см.
* Време - за Средна и Западна Европа, както и за Северна Америка "Времето е пари". В тези страни точността е въпрос на чест, а не само добро възпитание. При тях на делова среща трябва да отидеш по-рано, на гости - с леко закъснение, а за коктейл може и по-късно.
* Вземане на решение - вземането на решение е пряко свързано със схващането за време. Докато бизнесменът от Америка предлага да се залавяме на работа, гъркът добавя лека полека.
Културни различия с:

Австралийци

Австралийците са много отзивчиви; те обичат да говорят направо, не обичат да бъдат притискани и мразят снизходителното отношение. Работа се върши в неофициална атмосфера, без показност и веднага се преминава към конкретния повод за срещата.
Обръщат се на име. Не се изненадвайте, ако колегите ви, клиентите и сервитьорите в ресторантите ви нарекат "приятел". Това е дружелюбно обръщение към всички. И жените го използват. Обръщението "сър" е израз на уважение, но обикновено от момента на запознанството се преминава на малки имена.
Не е прието често да ги докосвате - достатъчно е само ръкостискането, което трябва да бъде енергично.
Преговорите, общо взето, са директни и открити, но внимавайте да не прекрачите границата между непочтителния хумор и неуважението.
Говорим език - главно английски.

Австрийци

Те вършат всичко официално и в никакъв случай не се обръщайте към тях просто на име. Ръкуват се силно и установяват визуален контакт.

Американци

Американците са изключително непосредствени и дружелюбни. Широката усмивка непременно присъства. Обръщенията са прости, неофициални дори при разлика във възрастта или общественото положение. По принцип не се използват титли. Ръкостискането е само при официални случаи. Жените се ръкуват една с друга само при първата среща или на официални приеми. Когато мъж се запознава с жена, могат и да не се ръкуват, но при всички случаи е прието дамата първа да подаде ръка. Американците не се отличават с изтънченост - те могат да задават всякакви, дори интимни въпроси. Приемат и отговарят на такива въпроси също. Много държат на здравословния начин на живот. Пушенето е забранено в повечето административни сгради, в някои хотели и ресторанти и в повечето авиокомпании.
Американците като бизнес партньори обикновено се отличават с високия си професионализъм. Всеки отделен представител е достатъчно компетентен по обсъжданите въпроси, но особено в по-специализиран план. Те реагират бързо на всичко. Работата се върши с висока скорост. Решенията се вземат бързо. Общите разговори са краткотрайни на срещи; бързо се преминава към разговори по работа.
Данъчните закони ограничават стойността на подаръците до 25 долара, затова културата на даване на подаръци не е много развита в Америка.
Говорими езици - испанският бързо настига английския като най-разпространен език.

Англия

Още от първия поглед англичаните изглеждат сдържани и невъзмутими. От рождение децата се учат да не показват излишно чувствата си. Англичаните рядко казват това, което мислят. Усмихват се суховато. Най-често употребяваните думи изразяват молба, благодарност и особено - извинения. Ако не употребите достатъчно такива думи, ви считат за "неприятен" човек. Счита се за неприлично да се обръщаме към непознати хора. В обръщенията дори между близки хора е прието да се употребяват благороднически титли. Обръщенията са официалните - мистър, мисис, мис. При общуване не се докосвайте до събеседника - единствено допустимо е ръкостискането, което следва да е енергично и кратко. Впрочем с познати ръкостискането може да бъде и един път годишно. Не е прието да се целува ръка на дамите при среща. Общуването с англичани е приятно, но следва да се избягват лични въпроси.
Преговорите с представители на английски организации изискват сериозна подготовка и съгласуване на въпросите. Те са считани за едни от най-квалифицираните представители на бизнеса. Те са си изработили определен ритуал за делово общуване, към който очакват да се придържат и партньорите им. Англичаните са сдържани, склонни да не се доизказват, не са многословни, а дори мълчаливи, затворени и необщителни. Те са твърде справедливи и вярват в честността на партньора.
На първата среща е прието ръкуване, а при следващата е достатъчен само устен поздрав. Разговорът започва със странични теми - времето, спортът и други. Не обичат безкрайното говорене и приемат паузи. След работа не разговарят за работа.
Много организации не насърчават размяната на подаръци, от страх да не бъдат обвинени в корупция.

Арабски свят

Приветствията при арабите са особен ритуал: непременно питат за здравето и личното състояние, обичат търпеливо да бъдат изслушвани пожеланията за благополучие, често се обръщат към Аллах за неговата помощ и милост. По време на разговори арабите стоят много близко един до друг - не се отдръпвайте. Ръкостискането е задължително, нелюбезно е да издърпвате ръката си при продължително ръкостискане, тъй като то цели установяването на приятелски отношения.
Бизнес срещите са сърдечни. В началото на преговори обикновено сервират напитки и храни (в арабските страни не се яде свинско, в повечето от тях не се консумира алкохол). Важните бизнес решения се вземат на най-високо ниво, но не е задължително да се вземат от участниците в преговорите и може да отнемат дълго време. Изкуството на преговорите се основава на дългото изчакване, на компромисите и запазването на достойнството на всички участници. Отказът им е облечен в мека форма.
Подходящи за подаръци са сувенири от страната, цветя, захарни изделия и гравирани златни химикалки. Изображенията на кучета и прасета са нежелателни, тъй като тези животни са смятани за нечисти.
Говорими езици - главно арабски.

Аржентина

Здрависвайте се кратко с леко кимване с глава, когато ви представят и на мъже, и на жени. Обръщайте се към хората с титлите им, последвани от фамилните им имена, например: към инженери - инженер Лопес, към адвокати - адвокат Лопес и т.н. Към хората без титли трябва да се обръщате със "сеньор" (господин), "сеньора" (госпожа), към по-младите жени трябва да се обръщате със "сеньорита" (госпожица). Важно е твърдото, дружелюбно ръкостискане, придружено с усмивка.
Преди да започнете с работата, трябва да изградите лични контакти. Мениджърите често работят до късно. Работни срещи в 20.00 часа не са нещо необичайно.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Мултикултурни различия в общуването 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.