Мениджмънт на опаковките


Категория на документа: Икономика


През 2010 година общо 14млн. тона пластмасови опаковки и всякакви съдове са се озовали из бунищата. Това е равносметката, която ни предоставя "Бизнес инсайдър" в рамките на материал, посветен на една иновация- ядивната опаковка на храна WikiCell. Създателят на опаковката Дейвид Едуардс, който е професор в Харвард отбелязва, че казано най-кратко WikiCell е ядивна обвивка.

Механизмът на WikiCell е сходен на този на кората на портокала или на черупката на кокосовия орех. С разликата, че WikiCell е доста по-деликатна обвивка, която предпазва храната и напитките - сред тях сладолед, кисело мляко, сирене, сокове, пудинг и други. Иновационната опаковка има два слоя - единият е изцяло ядивен и е направен от хранителни частици като шоколад, ядки, плодове и различни семена. Тази мека обвивка е еквивалентна на люспичката на гроздето и може да бъде измита така, както миете плодовете. Вторият слой вече е по-здравата, по-твърда обвивка, която може да бъде или да не бъде ядивна. В случай, в който не е ядивна, тя може да бъде обелена и хвърлена в боклука. Разликата е, че тя е изцяло биоразграждаща се и оставя много по-скромен отпечатък върху околната ни среда, за разлика от пластмасата и найлона, които използваме в такива количества. В краткосрочен план продукти като сладолед, кисело мляко и сок, собственост на WikiCell,ще бъдат налични в WikiBar-ове. Всеки WikiBar позволява на потребителите да експериментират с ядивната опаковка, като първият от тях е отворен в Париж през 2011 година. Пристигането на баровете в американските търговски обекти се очаква да се осъществи през 2013 година. В следващите три години пък WikiCells планира разрастването дотам, че да има представителства в специализираните магазини и супермаркети като Whole Foods и Stop&Shop.
Друга интересна мярка е и прекият подход към потребителя. От компанията разкриват, че планират и разработка на машина, която да може да се инсталира в дома на купувачите. Тя ще им позволява сами да правят своите дизайни и опаковки, като например сода с карамелова обвивка или нещо друго.
1. Олекотена алуминиева бутилка
Тъй като пазарът на минерални води непрекъснато е заливан с нови продукти, производителите са притиснати от нуждата да подобрят екологичния профил на своите опаковки. Част от решението на проблема може да се окаже новата олекотена бутилка с вместимост триста милилитра, изработена от Exal Corporation за нуждите на компанията - доставчик на минерални води Eaux Vives. Бутилката, чиято разработка е продължила почти 10 години, е с 40% по-лека от използваните в момента аналози, като по този начин се пести значително количество материал. Продуктът е наречен условно с абревиатурата C2C - Coil-to-Can (в превод "от намотката до опаковката"). Използваната технология за изработване е подобна на тази при алуминиевите кутии за напитки, като потенциалната скорост на производство от едно руло може да достигне 1000 бутилки в минута. Цената на проекта досега е надхвърлила 30 милиона долара, част от които са похарчени от Exal за пилотна производствена линия в американския щат Охайо с капацитет 120 милиона бутилки годишно. Иновационният продукт получава международно признание с наградата от конкурса "Метална опаковка на годината", проведен в края на октомври 2009 г. в Дубай по време на срещата на производителите на алуминиеви кутии.
2. Чувствителни на температура етикети, разрушаващи баркодовете
През годините на пазара се появиха много различни видове температурни индикатори. Повечето от тях показват кога температурната среда на съхранение на продуктите е била нарушена. Едно от добрите решения в това направление е на компанията Tempix Sweden, която стартира производството на нов температурен индикатор, унищожаващ баркодовете на етикетите, ако хранителните продукти са изложени на прекалено високи температури. Уникалното в технологичните решения на Tempix е, че те се съчетават много успешно с баркода върху ценовия етикет. Когато продуктът е изложен на прекалено висока температура, баркодът се самоунищожава, като постепенно потъмнява и става нечетивен за скенера.
Идентична разработка за баркод се появи миналата година и в Япония. Компанията To-Genkyo представи подобен продукт, предназначен за опаковане на месо. Той е наречен "Свеж етикет" и има формата на пясъчен часовник. Надписът на етикета е отпечатан със специално мастило, което променя цвета си в момента, в който в опаковката се появят следи от амоняк. В процеса на стареене месото отделя все по-големи количества от този химичен елемент, който затъмнява баркода поетапно от долната част на етикета, докато се стигне до горе, като по този начин имитира пълненето на пясъчен часовник. Когато баркодът почернее напълно, той не може да бъде сканиран.
И двете иновации са много удобни както за клиентите, които по този начин ще могат от пръв поглед да разпознаят дали месото е прясно, така и за веригите магазини, на които няма да им се налага да инвестират в допълнителни системи за контрол над температурата и качеството. Новите етикети им позволяват лесно да проверят дали хладилните им системи създават оптималната температурна среда за съхранение.
3. Къс, по-къс, най-късият
Развитието на новите олекотени гърла с винт на пластмасови бутилки за безалкохолни напитки с вместимост от 250 мл до 2 л е една от инициативите на Международното общество на специалистите в производството на напитки (ISBT). Резултатът от начинанието е създаването на стандарта PCO 1881, който изисква по-тънки гърла на бутилките с винт и олекотяване на полиолефиновите капачки. По този начин количеството на използваните материали в преформите се намалява с 1,3 гр, а в стандартните капачки с диаметър от 28 мм - с 0,5 гр.
Серията PCO (PCO 1881, PCO 1881 med и PCO 1810) притежава ползите на "зеления" инженеринг. Олекотяването на произвеждан в големи обеми продукт, каквито са бутилките за газирани напитки, означава, че ще бъдат спестени значителни количества изходни материали и отпадъци, както и енергия за производството, доставката и преработката на отпадъците.
4. Иновация в производствения процес
Австралийската компания Preshafood използва нови системи за пълнене на соковете под високо налягане в нестандартни триъгълни кутии. Използваната от производителя на соковете Donny Boy Fresh Food машина под високо налягане на испанската компания NC Hyperbaric изисква тази нестандартна форма на опаковките с оглед на това те да съвпаднат с техническите ù характеристики. За да издържат на огромните сили на налягане, породени от процеса на пълнене под налягане, съдовете трябва да бъдат с много малки размери. Диаметърът на пълначното пространство на машината е само 19 см, така че 6 от триъгълните бутилки се побират вътре, разположени под формата на шестоъгълник. Това поражда нуждата от създаването на уникален опаковъчен дизайн - нито една друга бутилка на пазара няма подобна клиновидна форма.
Особеност при новата триъгълна бутилка е възможността за създаване на три различни графични визии върху една и съща опаковка. Трите лица на бутилката предоставят възможност да бъдат представени три различни ключови послания на компанията, свързани и с произхода и качествата на продукта.
5. Нова гъвкава опаковка с S-об-разна форма
Преглеждайки множеството представяния на нови продукти в сферата на стоящите пликове, виждаме, че този опаковъчен формат заслужено печели световна популярност. Стандартният първоначален дизайн на опаковката се състои от два плоски листа, които са запечатани заедно по височината на страните и с W-образно сгъване по протежение на дъното. Когато пликът е пълен, оформеното по този начин дъно се разтваря и предоставя необходимата основа, която му позволява да стои изправен. В оригиналния си дизайн двете страни на опаковката също са слепени една за друга в горната ù страна, като модификациите тук са единствено в случаите, когато са поставени механизми за повторното ù затваряне - капачки, вентили и др.
По отношение на дизайна и функционалността на гъвкавата стояща опаковка тайванският опаковъчен производител S-Pouch прави крачка напред. И горната, и долната част на техния S-Pouch е с W-образна форма. Този революционен дизайн притежава редица предимства. S-Pouch позволява до 97% оползотворяване на опаковъчния обем, което погледнато от друг ъгъл означава, че новата опаковка може да побере съдържанието на стандартната и същевременно обемът ù да спадне с до 20%. Това от своя страна допринася за намаляване на използваните изходни материали с 15-20% в сравнение със стандартните стоящи пликове. Друго основно предимство на S-образния плик е, че може да се пълни в стандартни цилиндрични пълначни форми. Освен че по този признак много прилича на бутилка, при новата опаковка не съществува риск да се килне на една страна като класическите стоящи пликове, когато е наполовина пълна.
6. Потенциалът на електролуминесцентната технология
Електролуминесцентната технология е базирана на използването на проводникови, изолационни и луминесцентни мастила, подходящи за производството на филми. С напредъка на технологиите всичките ù електронни компоненти са допълнително миниатюризирани, което спомага за интеграцията им в един отпечатан електролуминесцентен филм, подходящ за поставяне върху опаковките.
Немската компания Karl Knauer успява да приложи тази технология директно върху плоските стени на кутия и дори върху извити повърхности. Новосъздаденият дисплей функционира на базата на физичното явление електролуминесценция, което му позволява да сияе в различни цветове. Технологията позволява създаването на различни изображения - лога, текстове, многоцветни ефекти и анимации като проблясване и избледняване. Определени части от повърхността на опаковката могат да бъдат подчертани допълнително. Новата технология позволява допълнително имплантиране на сензори за движение в опаковката, които активират светлинните ефекти в момента, в който потребителят се приближи до рафта в магазина.
7. Удобен контейнер за опасни течности
Тази 20-литрова туба с променен дизайн и високи бариерни характеристики, направена за инсектицида Хлопририфос 500, притежава вградени дръжки от двете страни и капачка със система против нежелано предварително разпечатване. Кубичната форма на тубата я прави с до 30% по-икономична за транспорт и складиране. Обикновено пълните с химикали стоманени бидони се складират на два реда върху палета, която може да побере по този начин 640 литра с инсектицид. Новата туба позволява върху същото пространство да бъдат поместени 800 литра от препарата. Материалът, от който е направена тубата, може да се рециклира и от него да се направят различни строителни материали като например дренажни тръби. За разлика от стандартните HDPE контейнери не е необходимо новата опаковка да бъде флуорирана. Флуорирането е химична реакция, насищаща течността с флуор, която в случая предпазва съда от агресивните химикали в препарата и намалява опасността от изтичане и замърсяване. За да избегнат процеса на флуориране, от A&C Packers са използвали полиамида Selar на DuPont - аморфна найлонова смола, заместваща процеса на флуориране. Новата туба е снабдена с много удобен улей, който улеснява изливането на опасните течности без опасност от разпръскване.
8. Разпръскващи капачки
Тези капачки са изключително удобни за хората от поколението на бейби бума, които са убедени, че дневната доза функционални напитки (с витамини и енергизиращи съставки) ще ги запази активни за по-дълго време. Потенциалът и ефективността на функционалните напитки обаче се дължи в голяма степен на начина, по който се съхраняват различните съставки до момента на консумация. Това е много важно поради факта, че разграждането на витамините, билковите екстракти и другите здравословни съставки започва от момента на досега им с вода, или с други думи - от момента, в който функционалната напитка бива запечатана във фабриката. Така например разтвореният във вода витамин C губи 80% от въздействието си само за 30 дена. През миналата година различни компании представиха свои решения на този проблем. Сред тях са VIZcap, BeriCap's Life Top, Delo Vitamin Cap и Cedevita cap, но най-добре според мен са се справили от Activate-cap с тяхната специална капачка, която предпазва витамините от така нежеланото разграждане. Иновационната опаковка се състои от две части - PET бутилка, пълна с вода, и капачка, в която се побират 3 гр сухо вещество. Когато потребителят завърти капачката по посока на часовниковата стрелка, вградено в системата острие пробива пластмасовата мембрана, отделяща двата съда. По този начин веществата се смесват непосредствено преди консумацията.
9. Декорирана бутилка за шампанско
Миналата година бутилката, съхраняваща шампанското на Taittinger Brut Millésimé 2000, е декорирана от американския художник Роберт Раушенберг, известен със смесването на картини и скулптури. Бутилката на Раушенберг е излятата от термопластичния полиетер Crastin(r) PBT на DuPont и декорирана чрез специална технология за сублимиране на боите, която позволява точно възпроизвеждане на фини и сложни произведения на изкуството върху неравни повърхности. Сублимацията е процес на пренасяне на части от един материал в състава на друг. Когато боите се нагреят, те се изпаряват и ако са в близост до подходящ субстрат като пластмаса или дадено покритие, парите проникват в него на дълбочина от 0,005 мм до 0,635 мм. От своя страна, за да бъде процесът успешен, пластмасовият субстрат трябва да понесе температури от 138 до 190°C, които са необходими за изпаряването на боите.
В графично отношение Раушенберг използва цветна и същевременно много деликатна палитра с много леки тонове, които на моменти дори изглеждат избледняващи. Цялата тоналност на бутилката е в бледолилаво, жълто и кафяво, в комбинация с тъмносиво и черно. За успеха на този продукт триизмерният сублимационен печат е най-ефективният начин за пресъздаване на деликатни цветове в такава комплексна форма.
10. "Безкрайно" стъкло
Френският производител на стъкло Saint-Gobain Desjonqueres SA създаде първото 100% рециклируемо стъкло в света. От него се произвеждат флакони за парфюмите от серията Gaia. Безкрайно рециклиращото се стъкло е познато като един от най-екологичните материали. Въпреки своята стопроцентова рециклируемост, една нова бутилка никога не може да бъде направена само от такова стъкло. Рециклираното стъкло във вид на стъклени трошки, може да бъде максимум 95% от общото количество изходен материал. Масовата практика сред производителите на стъклени опаковки обаче показва, че рециклираните материали в новите опаковки са едва около 53%. В парфюмерийната индустрия опаковките обикновено се състоят от около 30% рециклирано стъкло от дефектни опаковки, отстранени още на поточната линия, и 70% сурови материали - силициев пясък, варовик и натриев карбонат на прах.
Новата технология на Saint-Gobain Desjonqueres спестява напълно използването на сурови изходни материали и намалява вредните емисии с 500 кг на тон произведено стъкло. Количеството изразходвана енергия също спада, тъй като за направата на стъкло от стъклени трошки необходимата температура е по-ниска от тази за преработка на изходните материали.
11. Иновативна и устойчива млечна опаковка
Пазарът на опаковки днес е настроен на вълна устойчиво опаковане и дизайнерски възможности в опаковането на един от най-важните и традиционни хранителни продукти - млякото. От стъклената бутилка за мляко, използвана до средата на миналия век, до днешните олекотени пластмасови или картонени съдове са изминали повече от 60 години, които обаче не са променили значително пазара. Досега.
Английският производител на екологично чисти млечни продукти Daylesford е успял да приложи иновации едновременно в структурата и в материала за опаковките си. Направена от калциев карбонат, биоразградимата и приличаща на торба пластмасова опаковка е оформена във формата на кана. Опаковката е направена от гъвкавия многолистов полимерен материал Calymer, който съдържа 60% полиетилен и полипропилен и 40% калциев карбонат. Той обаче не бива да бъде бъркан с предлаганите на пазара биоразградими пластмаси поради различния си жизнен цикъл. Според сайта на Ecolean изхвърлената опаковка Calymer може да бъде рециклирана като традиционна пластмаса или да бъде изгорена и от нея да се получи чиста енергия. Със своите 14 грама опаковката е с 40-50% по-лека в сравнение с обикновената картонена кутия или пластмасова бутилка, предназначени за течни храни. Въпреки своята гъвкавост опаковката стои стабилно благодарение на специално проектираното плоско дъно. Изпълнената с въздух под налягане дръжка улеснява захвата, а отворът в горния край е проектиран така, че да улеснява максимално изливането на млякото.
12. Шишенца за клетъчни култури с нов дизайн
Американската компания за научна и медицинска апаратура Invitrogen, част от Life Technologies, получи престижната награда, връчвана от института на опаковъчните професионалисти, за своята нова бутилка за клетъчни култури Gibco. Опаковката позволява олекотено използване, пестене на място при съхранение, по-лесна идентификация и намален риск от заразяване на пробите по време на експерименти. Иновациите в дизайна включват правоъгълна форма на бутилката, която съвпада са естественият ъгъл на ръката и китката при пипетиране. Шишенцето е снабдено с по-голяма капачка, върху която има възможност за поставяне на етикет, позволяващ на учените да разпознаят клетъчната среда и нейната концентрация. Гърлото на бутилката е по-широко от обичайното, с което се намалява рискът от заразяване на околната среда и се улеснява пресипването на течности. Освен че е удобна за боравене от хора с по-малки ръце, кубичната форма на шишетата позволява пестене на място в хладилните шкафове с до 25%. Увеличената площ за поставяне на етикети позволява върху тях да се нанася допълнителна информация.

??

??

??

??

Page 1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Мениджмънт на опаковките 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.