Международни банкови сливания


Категория на документа: Икономика
ТЕМА: МЕЖДУНАРОДНИ БАНКОВИ СЛИВАНИЯ. СЪСТОЯНИЕ И ПЕРСПЕКТИВИ.

С Ъ Д Ъ Р Ж А Н И Е

1. ГОЛЕМИТЕ БАНКОВИ СЛИВАНИЯ ПРЕЗ 1998г.

2. КЛАСАЦИЯТА НА ГОЛЕМИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ БАНКИ.

3. ЗАПАДНИТЕ БАНКИ ПРЕВЗЕМАТ ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА.

4. BANCA INTESA И SANPAOLO IMI СЪЗДАВАТ СИЛЕН КОНКУРЕНТ НА UNICREDIT.

5. ИТАЛИАНСКИТЕ БАНКИ ПРОДЪЛЖАВАТ КОНСОЛИДАЦИЯТ.

6. "СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛЕ" АТАКУВА "РОСБАНК".

7. ПЕРСПЕКТИВИ. ВИСОКИ НИВА НА ИНВЕСТИЦИИ НА ЗАПАДНИТЕ БАНКИ В ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА.

1. ГОЛЕМИТЕ БАНКОВИ СЛИВАНИЯ ПРЕЗ 1998г.

Големите сливания на компании, банки или борси, особено през миналата година не са просто бракове по симпатия, защото в бизнеса отношенията се измерват не с чувства, а с възможности. До голяма степен те са продиктувани от необходимостта по някакав начин да се даде сигурност срещу вълненията на световнтите финансови пазари и най-много на ядрото на финансовия циклон - на Уолстрийт. По този начин рискът се разпределя върху повече и по-платежоспособни компании извън Щатите. След като азиатската финансова криза добива световни измерения, вливането на чужди капитали в американската банкова система се определя като благотворно от международните наблюдатели.

"Ситикорп" и "Травелърс груп" се сливат през април и създават гигант в областта на банковите, застрахователните и финансовите услуги. Според Ройтерс новата компания има активи от 698 млрд. долара и 100 млн. клиенти в 100 страни на света.
Също през април е осъществена най-голямата банкова сделка в банковата история. На 13 април "Банк оф Америка" и "Нейшънс банк" обявяват, че ще се слеят в суапова сделка на стойност 60 млрд. долара.

На 7 май, американската корпорация "Крайслер" и германската "Даймлер-Бенц" поставят основите на обединителна сделка в размер на 42 млрд. долара. Така се ражда нов световен автомобилен гигант - "Даймлер - Крайслер".
Сливат се и петролни корпорации. "Бритиш петролеум" превзе "Амоко корп", като вече притежава акции за 60% от новоучредения концерн. От сливането се ражда петролен гигант с пазарна капитализация от 149 млрд. долара. Сливането на британската компания с американската "Амоко" обаче води до загуба на 800 млн. долара данъчни приходи за британската хазна, отчете "Файненшъл Таймс", цитиран от БТА. Министерството на финансите е открило със закъснение, че британските компании, поглъщайки чуждестранни партньори, успяват сериозно да намалят данъчните си задължения.

Към края на 1998 година най-голямата германска банка - "Дойче банк" погълна американската "Банкерс тръст" в сделка за над 10 млрд. долара и се превърна в първата банка в света по размер на активите си.

2. КЛАСАЦИЯТА НА ГОЛЕМИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ БАНКИ.

Класацията се променя непрекъснато заради сливанията. За 1998г. начело е Дойче банк - "Банкерс тръст", следват "Ю Би Ес" - Швейцария и "Сосиете женерал" - "Париба", които обявяват пред дни сливането си. Двете френски банки стават четвърти по големина в света.
Данните за най-големите европейски банки са обобщени от агенцията за финансови рейтинги "Мууди`с" и са от края на 1997 година. Класацията е актуализирана с активите и от сливанията на Дойче банк с "Банкерс тръст", френските "Сосиете женерал" и "Париба", както и на испанските "Банко Сантандер" и БХК.

Класацията на 16-е най-големи европейски банкови компании събира 4 френски, по 3 великобритански и германски, 2 швейцарски и по 1 испанска, холандска и смесена германо-американска кредитни институции.

1. Дойче банк, Германия - Банкерс тръст САЩ
2. Ю Би Ес - Швейцария
3. Сосиете женерал - Париба - Франция
4. Креди Сюис груп - Швейцария
5. Байерише Хипо-унд Ферайнсбанк - Германия
6. Ейч Ес Би Си Холдингс - Великобритания
7. Креди Агрикол - Франция
8. АБН Амро банк - Холандия
9. Дрезднер банк - Германия
10. Бърклиз банк - Великобритания
11. Банк Насионал дьо Пари - Франция
12. ИНГ - ХоландияСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Международни банкови сливания 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.