Международен валутен фонд


Категория на документа: Икономика


3,6
G.Taylor
Австралия,Кирибити,Корея,Малшалски острови, Микронезия,Монголия,Нова Зеландия,Палаъ,Папуа и Гвинея,Филипини,Самоя,Сейшели,Соломонови острови, Вануати
3,4
S.Al-Turki
Саудитска Арабия
3,3
K.Hetrakul
Бруней Даруссалам,Камбоджа,Финжи,Индонезия,Лаос, Малайзия,Муанмар,Непал,Сингапур,Тайланд,Тонга, Виетнам
3,2
J. De Morais
Ангола,Ботсвана,Вурунди,Еритрея,Етиопия,Гамбия, Кения,Лесото,Либерия,Малави,Мозамбик,Намибия, Нигерия,Сеира Леоне,Южна Африка,Свазиленд,Танзания, Уганда,Замбия,Зимбабве
3,2
A.Shaalan
Бахрейн,Египет,Ирак,Йордания,Кувейт,Ливан,Либия, Малдиви,Оман,Катар,Сирия,ОАЕ,Йемен
3,0
A.Mozhin
Русия
2,8
R.Cippa
Азарбейджан,Киргизия,Полша,Швейцария,Таджикистан, Туркменистан,Узбекистан
2,7
M.Portugal
Бразилия,Колумбия,Доминиканска република,Еквадор, Гвиана,Хаити,Панама,Суринам,Тринидат и Тобаго
2,5
V.Kelkar
Бангладеш,Бутан,Индия,Шри Ланка
2,4
A.Mirakhor
Алжир,Гана,Иран,Мароко,Пакистан,Тунис
2,4
W.Benhua
Китай
2,2
A.Jul
Аржентина,Боливия,Чили,Парагвай,Перу,Уругвай
2,0
A.Chambier
Бенин,Буркина Фасо, Камерун,Кейп Верде, ЦАР, Чад,Комори,Конго,Джибути,Екваториална Гвинея,Габон, Гвинея,Гвинея-Бисау,Мадагаскар,Мали,Мавритания, Мавриций,Нигер,Руанда,Сан Томе и Принсипи,Сенегал, Того.
1,2

Изпълнителният съвет се състои от председател и 24 членове.Всеки един член представлява определен брой страни и гласува от тяхно име.За да се предотврати възможността за блоково гласуване на развитите икономики при вземане на решения те са разпределени в отделни различни групи.
3.Криза на Bretton Woods-ката система
От втората половина на ХХв. започва да се натрупва напрежение относно приетата система и принципи на формиране на двустранните обменни курсове.Изменят се взаимните конкурентни позиции на отделните страни.Напрежението рефлектира на обменните курсове и се стига до отказ от златния стандарт. В следвоенните години английската икономика се развива с относително по-ниски темпове,което довежда до девалация на английската лира ,независимо от факта,че тя е главен участник при приемането на устава на МВФ.През 1968г. основните индустриални страни разделят пазара на злато.През 1980г. цената на златото достига своя максимум и спада в края на века. Френската икономика също се развива с изоставащи темпове спрямо търговските си партньори .Това довежда до девалация на валутата.Германската икономика е най-динамичната в Европа в следвоенните години.Валутните пропорции не удовлетворяват германските производители,което довежда Германия до ревалоризирането на валутата си.Това увеличава приходите и БВП на Германия.През 1970г. Канада въвежда свободно плаващ режим за канадския долар,което е прецедент в световната практика.През 1971г. Германия също преминава към свободно плаващ режим на германската марка.В началото на 70те години доларът влошава позициите си ,което довежда до премахване на златното покритие на долара от администрацията на Никсън. Три години са необходими на международната общност,за да стигне до съгласие за реформирането на МВФ.Променената международна финансова обстановка поставя нова цел в дейността на МВФ,а именно управление на международната ликвидност с оглед избягване на стагнацията.
4.Разчетна парична единица на МВФ
Разчетната парична единица на МВФ не съществува като отделен паричен знак,има специални права на тираж(СПТ), и е право за ползване на конкретна национална валута в определено съотношение.Въвеждането й се налага от необходимост за намаляване на валутния риск при операциите на МВФ и при съхранение на резервите му.Рискът от загуба се повишава ако резервитте са в конкретна действаща валута.Официалното приемане на специалните права на тираж става през юли 1969г. с приемането на Първата поправка в Устава на МВФ. От ноември 2000г. МВФсе ангажира и с прогнози за динамиката на специалните права на тираж,базирани на средните валутни курсове за предходните три месеца.Прогнозите се актуализират на всеки две седмици и се публикуват в интернет страницата на МВФ.
5.Квоти
При присъединяването си на всяка страна към МВФй се приписва определена квота, измерена в специални права на тираж.Тя определя:
* Участието на страната в разпределението на специалните права на тираж;
* Тежестта на страната при гласуване на решения;
* Достъпа(ограниченията) до финансовите ресурси на МВФ.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Международен валутен фонд 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.