Международен валутен фонд


Категория на документа: Икономика


Югозападен университет "Неофит Рилски" гр.Благоевград

Реферат на тема:

Международен валутен фонд

Изготвили: Научен ръководител:
Гергана Кейкиева, д-р Иван Тодоров МИО, I курс, №12150421016
Йорданка Христова, МИО, I курс, №12150421017

Увод:
Международният валутен фонд е организация, която следи работата на световната финансова система, валутните курсове и платежния баланс и осигурява техническо и финансово сътрудничество при необходимост. Седалището ѝ е във Вашингтон, САЩ.
1.Учредяване на Международния валутен фонд(МВФ)
След настъпването на Голямата депресия от края на 20-те и началото на 30-те години на ХХв. възниква и идеята за учредяване на международна финансова институция с големи правомощия.В 30-те години с огромни поражения за икономиките си навлизат почти всички страни в света.Започва търсене на мерки за защита на производителите. Лесното решение е девалвацията и обезценяването на местната валута.Положителният ефект е краткосрочен,но полезен.Тази политика се нарича "beggar-thy-neighbor"(разори съседа). Сигурността на световната финансова и икономическа система е застрашена от обезценяването на валутите и засилването на митническите бариери. Монетарните решения изкушават дори и най-великите сили в света.През 1934г. САЩ девалвира валутата су спрямо златото с около 40%. През 1936г. Франция девалвира валутата си.Предвестникът за създаване на международна финансова организация е създаден от САЩ, Великобритания и Франция. Тяхното съглашение,известно като "Tripartite Accord" представлява съгласие за въвеждане на стриктни правила за регулиране на обменните им курсове. През Втората световна война се осъществява напредък за формирането на oткритa и cтaбилнa cветoвнa мoнeтaрнa систeмa. Дългият прoцec на пoдгoтoвкa и cъглacyванe дoвeждa дo opгaнизиpaнeто нa Moнeтapна и финaнcoва кoнференция под егидата на ООН на 1-22.07.1944г.,в Bretton Woods (UN Monetary and Financial Conference). На конференцията участват 44 страни и Дания като наблюдател.Постига се съгласие за учредяване на МВФ и Световна банка(СБ). България става член на Световната търговска организация на 01.12.1996г. Ръководителят на МВФ трябва да е европеец, а този на СБ-американец,решават делегатите. След близо 2 години подготовка на 27.12.1945г. МВФ е вече факт.Първата финансова операция на МВФ се осъществява на 01.03.1947г.

2.Представителство в Изпълнителния съвет на МВФ,2000
Изпълнителен директор
Представител на вота на страните
Тегло на вота (%)
K.Lissakers
САЩ
17,4
Y.Yoshimura
Япония
6,2
B.Esda
Германия
6,1
W.Kiekens
Австрия,Беларусия,Белгия,Чехия,Унгария,Казахстан, Люксембург, Словакия,Словения,ТурцияФранция
5,2
J.Milleron
Франция
5,0
S.Pickford
Великобритания
5,0
J.de Beaufort Wijnholds
Армения,Босна и Херцеговина,България,Харватия,Кипър, Грузия,Израел,Македония,Молдова,Холандия,Румъния, Украйна
4,9
A.Carstens
Коста Рика,Салвадор,Гватемала,Хондурас,Мексико,Никарагуа, Испания,Венецуела
4,3
R.Faini
Албания,Гърция,Италия,Малта,Португалия,сан Марини
4,2
T.Bernes
Антигуа и Барбуда,Бахамите,Барбадос,Белиз,Канада,Доминика, Гренада,Ирландия,Ямайка,Св.Китс и Невис,Св.Лусия, Св. Винсент и Гренадини
3,8
O.Lehmussaari
Дания,Естония,Финландия,Исландия,Латвия,Ритва, Норвегия,ШвецияСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Международен валутен фонд 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.