Международен туризъм в Русия


Категория на документа: Икономика


 Съдържание:
* Географско положение
* Развитие на международния туризъм
* Посещаемост на чуждестрани туристи
* Приходи и разходи от международния туризъм
* Анализ ( мястото на страната в световен мащаб)
* Профил на туристите
* Предпочитания за настаняване на туристите
* Основни десцинации
* Видове туризъм
* Проблеми и тенденции
* Заключение

Географско положение
Руската федерация е най-голямата по площ страна в света - 17 милиона кв км. Разположена е на два континента, разделени от планината Урал и в 11 часови пояса. Русия е разположена в Източна Европа и Северна Азия. Граничи с Казахстан (7 598.6 км), Китай (4 209 км), Монголия (3 485 км), Украйна (2 245.8 км), Финландия (1 325.8 км), Беларус (1 239 км), Грузия (897.9 км), Естония (466.8 км), Азербайджан (350 км), Литва (288.5 км), Латвия (270.5 км), Полша (236.3 км), Норвегия (219.1 км), Япония (193.3 км), САЩ (49 км) и Северна Корея (39.4 км). Най - високата точка е връх Елбрус (5 642 м), най - ниската при Каспийско море (- 28 м).

Развитие на международния туризъм

Международен туризъм е важен фактор за регионално развитие, насърчаване на развитието на пустинните райони на изоставена земя, изостанали и депресирани райони, екстремни площи. В Русия, страна с огромна площ и разнообразие на природните условия, туристическите ресурси се използват недостаточно. В Русия е невъзможно да се купи един остров и да се направи престижен курорт, тъй като така извърши австрийския бизнесмен П.Купелвайзер чрез закупуване на архипелаг Бриони в Адриатическо море в XIX век.
Русия има огромен потенциал за развитие на вътрешния туризъм, както и за допускане на чуждестранни туристи. Тя има всичко необходимо - една обширна територия, богато историческо и културно наследство, а в някои райони - недокосната дива природа.

Посещаемост на чуждестрани туристи
Приходи и разходи от международния туризъм
Анализ ( мястото на страната в световен мащаб)
Русия с огромния си потенциал за туризъм, днес е
скромно място в международния туристически пазар. На него се пада
около 1% от туристическия трафик в световен мащаб.
Профил на туристите
Предпочитания за настаняване на туристите
Основни десцинации

Видове туризъм
Руския туристически потенциал е огромен и не се използва в пълен размер. През 2009 г. броят на туристите е около 35 милиона. В Русия има туристически ресурси за всички. Независимо от това, ние сме едва в началото на пътя за изграждане на модерната туристическа инфраструктура.
Територията на Русия се простира от запад на изток на 10 хиляди км и близо 3 хил. км. от северните ширини на Арктика до южния субтропичен. Разнообразие от пейзажи ни позволява да се развиват много видове туризъм. Русия има курортите по южното Черно море и северната част на Балтийско море, което го прави подходящ за почивка на плажа, лечение и реабилитация на морето.Крайния север ви предлага възможност да видите северното сияние и да отидете на екскурзии до северните етнически народи, и да вземите участие в сафари на един северен елеен в тундрата.
Наличието на планините отваря възможности за всички видове на алпинизъм (катерене, пещерно дело, рафтинг по кипящите планински реки и планински ски, планинско колоездене, ) и спа лечение в места, където има минералните извори.
Са дълбоки, широки и дълги реки Волга, Енисей, Лена буквално за плаване, риболов, рафтинг, катамарани и лодки. Моретата на северо-западната част на страната -са един от круизния туризъм. Има множество езера обикновено са живописни и чисти. И водата е ясна, не само на външен вид: в Карелия и в езерото Байкал е напълно възможно да се пие
Горите на Централна Русия, в подножието на Кавказ, тайга на Сибир и Далечния Изток са пълни на животни и птици, който привлича феновете на ловни екскурзии. Русия разполага с достатъчно места за девствена пустиня, създавайки идеални условия за екологични турове. За разлика от много европейски страни, пътуващи по територията на Русия, туристите за дълго време могат да не срещат хора. Но е възможно, че ще има няколко пъти, за да видите кафявата мечка.
Входящия и вътрешния туризъм в Русия представлява голямо разнообразие на видовете. Най-бързо развиващите се на околната среда: спортен, екстремален, ски туризъм, информативен, бизнес туризъм, здраве и красота, круиз, риболов и лов, и гастрономически туризъм. Популярен е също индивидуалния, децкия и младежния туризъм .

Екотуризъм
Един от най-обещаващите видове туризъм в света - екотуризъм. Русия - не изключение. Броят на своите фенове расте навсякъде всяка година. Този тип туризъм връща силата и енергеята на хората , които са уморени от града , по време на взаимодействието с природата . В допълнение, той стимулира опазването на околната среда, което прави този вид туризъм е от полза на местните хора.
В Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО включва пети руски природни обекти:недокоснати гори Коми, езерото Байкал, вулкани на Камчатка, Златните Алтайски планини, Западния Кавказ. В тези райони еко-туризъм може да помогне за опазването, растежа на заетостта и социално-икономическото развитие. В допълнение, Русия има достатъчно и други атрактивни места за екотуризъм.
Чудесни възможности се отварят за екотуризъм в Северозападна Русия - Карелийски, Архангелски и Мурмански региони. Карелия често се нарича "белите дробове на Европа". Повече от половината от нейната територия е покрита от гори, все още около 1/4 - езера и реки. В националния парк "Водлозерский" - най-голямия в Европа - в допълнение към еко-туристи също са склонни феновете на водния, научния, образователния и приключенския туризъм. В "Езерната област", както често е наричан "Карелия", повечето от реките представляват от себе си езеро- речна система. В Архангелск и Мурманск активно развиване на селски туризъм. На туристите се предлагат плуване в езера и реки, риболов, събиране на горски плодове, истинска руска баня и ароматна супа.
В Централна Русия има много привлекателни места за екотуристи. Това, например, Централен държавен горски биосферен резерват, разположен в западната част на Тверската област -. Той е уникален със смърчовите гори, който няма равен в Европа - това е 500 години. Те са многобройни обекти от дивата природа, населени с типични обитатели на руските гори: кафява мечка, вълк, лос, заек, речен бобър, белка. По тези места можете да вземете уникални снимки на диви животни.
Едно от популярното място в еко-туризъма е в централната част на Русия е езерото Селигър. Тук се намират на около 30 вида риби, особено перде, някои екземпляри, които достигат до 7-8 кг. Районът в долното течение на Ока, наречен Mещера,има уникална комбинация в една и съща растительна территория влизат четири географски области - тайга, широколистна гора, лесостепна и степна. В тези защитени територии запазват бизони и отгледат в единственно в света белите кранове. В Преславския парк е ботаническа градина, където в допълнение към 700 местни видове растат много растения от цял ​​свят.
Калининград - най-западната част на Русия. Налице е едно прекрасно място - Националния парк на Куршско косе. Това е тясна ивица земя, която разделя куршийския залив от Балтийско море. Своите пясъчни дюни, понякога нарасне до 60 метра височина. Любителите на селския туризъм им се предлага множество земевладения, където масата да служи само за органична храна и достатъчно селско забавление.
Уникални и природни ресурси на Северен Кавказ, която е най-високата планинска верига на Русия с пет върхове над 5 хиляди метра над морското равнище. Най-известният - Елбрус и Казбек. Има четири резерви и два национални паркове, които запазват за нашите потомци стотици небесно-сини ледникови езера, планински потоци с звънтящи водопади, цъфтящи алпийски поляни, живописно ждрело. Най-популярния от тях - резерват Теберда, където е известен туристическия и ски курорт Домбай. Краснодарския район е известен живописния пролом Гуам, няколко стотици водопади и др.
В южната и централната част на Сибир станаха места на поклонение на екотуристи, Горните Алтаи , Горска Шория и Кузнецки Алатау. Планини, скали, борови гори, ливади, покрити с ярак килим от диви цветя, полупустини степни,спящи езера -пораждат на с своята необичайност. Тук има всички видове активен туризъм. Техните забележителности се считат за "Сиянски коридор" на река Енисей, водопади Дототе и Хамсара, изгаснали вулкани в Източна Тува.
Байкал, основен туристически център в Сибир, известен с неговите фантастични пейзажи, невероятно дори за еко-туристи. Ето, рамо до рамо,тайга и полу-пустинята, тундра и каменната пустиня. Повече от половината местни видове растения и животни - са ендемични, т.е. не расте никъде другаде в света. На езерото Байкал действа три резерва и два национални паркове в които живеят кафявата мечка, сърна, хермелин, самур. Езерото Байкал е на възраст 25 милиона години. Това е най-дълбокото езеро в света, резервоарът петия от прясна вода в света. Круизи в езерото на яхта, посещение на пещери, риболов, каране на каяк или рафтинг - Байкала може да предложи и различно друго на еко-туристите .
Далечния Изток - Приморски и Хабаровск Край - девствени гори, живописни реки и планински Тотнъм, диви животни и редки растения. Само тук расте реликтни тис и Амур кадифе, златния корен женшен , се срещат в едно място борови дървета на севера, и в дълбините на реките царува балканска пъстърва. в Сихоте-Алинския природен биосферен резеравт живее световно известния сибирски тигър. Много прекрасни места и прекрасни срещи с природата очаква туристи на остров Сахалин. Курилските острови са най-красивият татко вулкан свят, прекрасни езера кипене и студена, активен вулкан и горещи извори Менделеев, чиято температура достига 90 градуса. Камчатка привлича туристи от цял ​​свят. Има 28 активни вулкани, топли и студени минерални извори. В този район, и винаги посетете Долината на гейзерите, един от малкото в света.
На Курилските острови се намира най-красивия вулкан в света Тятя, прекрасни езера Кипящи и Студени, дейсващ вулкан на Менделеев и горещи източници с температура която превишава над 90 градуса. Камчатката привлича туристи от цял свят. Тук са разположени 28 действащи вулкана, горещи и студени минерални извори.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Международен туризъм в Русия 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.