Маркетинг в международния бизнес


Категория на документа: Икономика


Компанията Coca-Cola има дългогодишен опит в производството и дистрибуцията на безалкохолни напитки в цял свят и като такава инвестира огромни средства за рекламна дейност и като цяло за маркетинговата си дейност, която е основа за големия й успех. На фестивала на рекламата през 2006г в България, в категорията: "Интернет реклама" Together Season 2, победител е рекламодателят Coca-Cola, а агенцията изпълнител: AMEXY. Рекламните кампании на Coca-Cola са не просто икономически инструмент за реализиране на печалба, но и изкуство за успешно водене на конкурентна борба и утвърждаване на пазарните си и социални позиции, както и признанието на обществеността. Компанията Coca-Cola може да служи за пример на много фирми, как се стига до върха и най-вече как да се задържиш на него.

"IAB Europe обяви темата на тазгодишното издание на Interact (www.interactcongress.eu), което ще се проведе в хотел W в Барселона на 23 - 24 май 2013 г. "Битката на екраните: състезание или сътрудничество" ще постави фокуса върху това как да се отговори на предизвикателството, свързано със засилващата се фрагментация на медийния пазар и с разпространението на екрани с разнообразни размери, с цел да подпомогне компаниите да изградят по- силна марка в услуга на клиента.
Експерти като Жорж-Едуар Диас, старши вицепрезидент "Дигитален бизнес", L'Oréal; Патрик Хофстетер, директор "Дигитална фабрика", Renault; Джеф Сийли, директор "Планиране глобални комуникации", Unilever и Пийт Блекшоу, глобален ръководител за Digital & Social Media, Nestlé ще вземат участие в събитието, за да дадат тяхната гледна точка как поведението на потребителите се променя радикално с все по- голямата пенетрация на смартфони и таблети."

On-line пазаруването е модерен начин на живот. Успешна реклама на своите продукти имат, както водещи фирми в България, така и в световен мащаб. Това са Sportsdirect, La Redoute; Фешън Дейс, Фешън директ и др.

Изводи

Като цяло рекламата в Интернет е гъвкава. Поглъща всички познати до момента рекламни формати, като ги обогатява и дооформя. Тя въздейства върху всички сетива и граничи с техниките за насърчаване на продажбите.

Рекламата в Интернет решава недостатъците на традиционните форми на реклама. Интернет е новото средство, което дава свобода на общуването. Технологично Интернет е модерно, непознато и по-съвършено предизвикателство пред традиционните медии. Структурата и спецификата му се отличават от тези на радиото, телевизията и печата, и предлагат по-големи възможности за развитие на вече съществуващите рекламни средства и техники.

Добрата интернет рекламата е "талант", но за да се реализира се изискват 95% труд и 5% гениалност. Уеб-рекламата е предизвикателство за креативното мислене на рекламодателите и маркетолозите.

За интернет рекламата през 2011 спрямо 2010, се наблюдава увеличение на брутните бюджети с 15% и с около 11.4% увеличение на рекламните инвестиции на нетна база.

В днешно време абсолютно всеки рекламира в Интернет, а онези, които все още не са осъзнали необходимността от този комуникационен канал, скоро ще бъдат притиснати от обстоятелствата и ще започнат да го използват.

Днес рекламата се изменя с невероятно бързи темпове. Успоредно с нея се изменят и потребителите. От пасивни клиенти в миналото, днес клиентите са силно информирани и уверени в своите решения и покупки. Интернет е основен гръбнак на комуникациите, обществото и забавленията - три основни области, които са тясно свързани помежду си, и които се развиват взаимно. Интернет маркетинга и интернет рекламата са една нова и достойна тенденция в света на рекламата. Несъмнено инвестицията в интернет реклама и маркетинг е една оправдана крачка за всеки един от нас.

Предизвикателството да се прави бизнес в интернет се отдава само на най-кадърните; това е своеобразна война, която се печели от най-ловките и най-креативните.

Използвани източници:
Каракашева Л., "Международен маркетинг", УИ "Стопанство" София, 2006г.
http://www.superhosting.bg/articles/interenet-reklama-online-advertising.html
http://www.google.bg/ads/adwords/?sourceid=awo&subid=bg-bg-ha-aw-skhp0~23328297678
http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2013/03/17/2024324_bulgarskiiat_biznes_oshte_ne_razchita_na_internet/
http://www.regal.bg/show.php?storyid=2019547
http://onair.bg
http://iabulgaria.bg/

??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Маркетинг в международния бизнес 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.