Маркетинг в международния бизнес


Категория на документа: Икономика


и структурата на Net - аудиторията.

Рекламният пазар се развива динамично и непрекъснато се стреми да превърне преимуществата на интернет технологията в предимства на уеб-рекламата. Търси се баланс между това, което е печелившо за възложителя и за сайта, а от друга страна е полезно и за потребителя. Той е избиращият, като очаква обаче да му се предостави избор между качествени алтернативи.

Рекламата в Интернет е различна от тази в останалите медии и се подчинява на съвсем различни правила. Специфичното за нея е, че е почти неограничена по форма и съдържание. Интернет е съвкупност от различни технологии - вътрешни мрежи, външни мрежи, чат стаи, форуми, електронна поща и др.

Приведете подходящи примери за български фирми с успехи в рекламния бизнес по интернет

Пазарът на рекламни услуги в българския Интернет започва да се развива професионално в началото на 1999г., малко след стартирането на първия български портал "Гювеч.бг". Бумът на интернет рекламата идва заедно със Световното футболно първенство е през лятото на 2002 г. ,а през есента на същата година "Dir.bg" прави основен редизайн, който се обяснява до голяма степен с изчерпване на предлаганите до момента рекламни позиции на първа страница, поради нарасналия интерес към тях. Тогава се въвеждат едновременно НТМL карето /HyperText Markup Language - основният маркиращ език за описание и дизайн на уеб страници/и банер небостъргач. Като цяло пазарът се диктува от големите - "Dir.bg" и "Нетинфо".

През 2003 г. "Mail.bg" се утвърждава като третата онлайн медия у нас. "Mail.bg" е и първият сайт у нас, предложил таргетирана реклама.

За нарастващата роля на Интернет по отношение на рекламата говори и факта, че от 2004 г. двете големи събития - фестивалът в Албена и конкурсът за БГ сайт, включват в конкурсните си програми раздел за интернет реклама.

Макар и с трудностите, с които някои от българските фирми се срещат при дигитализирането си, има и такива, които се справят отлично с рекламния бизнес по интернет.

Пример за добре организиран и успешен собствен сайт в България е сайта на фирма "Девин" АД . Името на сайта е идентично с името на фирмата и продукта , който се предлага. Съчетани са изображения, мултимедия и текст. Основана през 1992 като дружество с ограничена отговорност между физически лица и Община Девин, това е първа предлага овкусена вода в България. Фирмата предлага продуткова гама от минерална, изворна, газирана вода, спортни напитки, сокове, нактари, енергийни напитки.

А в класацията на най-големите рекламодатели в интернет в топ 10 са "Мтел", 100%, Raiffeisen Bank (43.8%), Unicredit Bulbank (29.2%), General Motors (25.3%), Банка ДСК (21.1%), Bet-at-Home (20.8%), Nokia (18.3%), Vivacom (14.6%) и Eurobank EFG (10.3%).

Успехи в рекламния бизнес по интернет осъществяват фирми като:

ОББ е учредена през 1992 г. чрез сливането на 22 български регионални търговски банки. Тя представлява най- мащабният консолидационен проект в българския банков сектор. Основен акционер (99,9%) е Национална банка на Гърция (NBG).

Първа инвестиционна банка е създадена през 1993 г. Притежава 80% от капитала на "Дайнърс клуб България", представителство за България на "Дайнърс клуб интернешънъл".

Корпоративна търговска банка е създадена през 1994 г. и в края на септември 2007 г. капиталът й е 152 015 хил. лв. Тя се нарежда на 9-то място по пазарен дял сред банките в България.

"Видима" и "Идеал Стандарт България" са източник на продукция, която се реализира в целия свят. Капацитетът на "Видима" е 2,7 млн. изделия за обзавеждане на баня. Над 4 млн. смесителни батерии и над 2 млн. керамични изделия са изпратени към дистрибуторите на компанията по целия свят.

Основана през 1999 г., "Рока България" е базирана в гр.Каспичан където има свой екип, производствена и складова база. Компанията навлиза на българския пазар през 1999 г. с придобиването на швейцарската група за производство на санитарен порцелан "Laufen", която е собственик на завод "Фаянс" в гр.Каспичан.
Рока България АД предлага на българския пазар три забележителни марки: "Roca", "Laufen" и "Fayans".

Холдинг БЕЛЛА България е една от най-бързо развиващите се компании в България. Отличителната колекция от марки я прави лидер в категорията на трайни и малотрайни колбаси, точени кори, бутер тесто и маргарини. Интересно е разпределението сред компаниите производителки. "Белла България" е едноличен лидер с общ рекламен бюджет от близо 2.3 млн. - почти половината от общите суми на рекламните бюджети на всички тв кампании на колбаси. Хранителна индустрия "БЕЛЛА" е взела четири награди на Българската асоциация по маркетинг в единадесет категории.

Млечните продукти "Верея" са собственост на "Обединена млечна компания". Марката има пазарен дял 36% в сегмента на прясното мляко. От 2005 г. компанията участва 6 инициатива за борба с остеопорозата.

Историята на "Нестле България" започва през недалечната 1994 г., когато "NESTLÉ" закупува най-големия производител на шоколадови и захарни изделия ШЗИ София. Самата фабрика е създадена още през 1939 г. от Стефан Тодоров и е наречена "Щастие". Продуктовата гама на Нестле България е изключително богата - детски храни, кулинарни продукти, шоколади, шоколадови бонбони, десерти, шоколадови и обикновени бисквити, млечни продукти, зърнени закуски и други. През годините компанията се усъвършенства и предлага разнообразни хранителни продукти с отлично качество.

Соковете БББ се радват на най- висока степен на лоялност и познаваемост сред потребителите. "Капи" е втората най-консумирана марка в тази категория, сочат данните от маркетингово проучване.

Пивоварна "Шуменско" е създадена през 1882 г., а от 2003 г. досега продажбите на бирата са нараснали с 300%. Вече няколко десетилетия "Шуменско специално" се изнася за САЩ и Португалия.

"Каменица" е основана през 1881 г. и пазарният й дял е 30%. За последните 6 години българите са изпили над 650 млн. литра от бирата, сочат фирмените отчети.

Винпром "Пещера" покрива широк пазарен сегмент сред концентрираните алкохолни продукти. Компанията е и най-големият български данъкоплатец в алкохолния сектор.

Приведете в сравнителен план примери за опита на чужди фирми в използването на интернет като канал за маркетинг.

Мениджърът дигитални комуникации в L'Oreal Никола Иванов е обнадежден за потенциала на видеорекламата. Той споделя, че в телевизията рекламите заемат до 20% от съдържанието, а в онлайн видеото в момента - до 0.5%. Козметичната компания вече е реализирала кампании изцяло в сайтове за видеосподеляне. Препятствие обаче остава липсата на партньор, който да им предложи възможност клика да води до директна продажба.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Маркетинг в международния бизнес 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.