Маргарет Тачър - гласът, който отекна в историята


Категория на документа: Икономика


Маргарет Тачър в началото на кариерата си е неуверена по отношение на външния си вид. Стилът й е определян от критиците като претруфен и старомоден. Но това се променя след препоръките на специалисти.Тя напълно съзнава значимостта на поддържания външен вид и въздействието му върху аудиторията. Тя е жена със собствен ненатрапчив стил, която държи на добрия вкус. Не се отказва от това, което харесва, въпреки съветите на редица критици. И именно това допринася за изграждането на образа й на Желязна лейди, която отстоява принципите си.

Външният вид като невербално комуникативно средство е синтезирано от една мисъл на Филип Перо: "Преди да си направил какъвто и да било жест, преди да си изрекъл и дума, дрехите вече изразяват принадлежността към определено поколение, социална група, икономически статут, сочат географски произход и образование, идеологическа принадлежност, дори характер, настроение - действително или фиктивно." (Павлов, Д., Тоцева, Я., Педагогическа реторика, С., 2000)

Брошки, панделки, перли, строги дамски чанти, златни копчета - едни от най-разпознаваемите символи за Желязната лейди. Един британски продуцент съветва Тачър да се откаже от перлената огърлица, подарък от съпруга й Денис по повод раждането на близнаците им през 1953, но тя отказва и те също се превръщат в ключов детайл от стила й. Дори в биографичния филм "Желязната лейди" се набляга на решението й да не се откаже от перлите.

Цели две години преди да започне предизборната борба през 1979 година, Тачър започва да спазва строга диета, за да влезе в предизборната битка с добър външен вид. Грижила се е не само за това какво ще каже, но е отделяла специално внимание на външния си вид. Сред документите, намерени в бележника й е открито пожълтяло листче с надпис "диета на клиниката Мейо".

Маргарет Тачър се облича подобаващо за какъвто и да е повод и винаги изглежда авторитетно. Характерни за нея са тъмнисините костюми от 2 части (в началото на политическата си кариера носи предимно светлосини) и строго официалните дълги вечерни рокли.

Тачър описва дамската си чанта като "единственото сигурно нещо на "Даунинг стрийт 10"". По-късно от първоначален символ на женската слабост, тя се превръща в символ на неограничената й власт. Веднъж министрите й, отивайки на заседание, виждат аксесоара на масата пред празния й стол и един от тях, успокоително заявява: "Да започваме, чантата е тук." "Страшната чанта" - знаменитият предмет от гардероба на Мисис Тачър с марка Asprey често привлича медийното внимание. В началото на 80-те дори се появяват карикатури, които изобразяват как Желязната лейди удря досадните политици с въпросния аксесоар. Журналистите дори създават термина - "handbagging", който се използва за министрите, които предизвикват гнева и недоволството й. Именно тази прословута чанта "става свидетел" на редица официални срещи (с Михаил Горбачов и Роналд Рейгън).

Когато получава първата си награда в училище, деветгодишната Маргарет гордо заявява "Това не е късмет. Аз я заслужих". 78 години по-късно можем да кажем за нея, че мястото й на трибуните за всички 8000 речи, не е късмет. А плод на много труд.

Както пише Й. Ведър: " Книгите ще ви бъдат само ориентир. Само от четене на мъдри ръководства и инструкции няма да се научите да плувате За да станете плувци, трябва вода и то не до колене, а дълбока! Затова използвайте всяка възможност за ораторска изява: изказвайте се, изказвайте се, изказвайте се! Майсторството се ражда в практиката. Ораторите се създават."

Библиография:

Александрова, Д., Реториката на древните. С., 1983

Василев, К., Красноречието, С., 1989

Ведър, Й., Ораторите се създават, С., 1980

Георгиева, М., Култура на говора, С., 1974

Кисинджър, Х., Дипломацията, С., 1997

Павлов, Д., Тоцева, Я., Педагогическа реторика, С., 2000

??

??

??

??

1 | Page

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Маргарет Тачър - гласът, който отекна в историята 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.