Курсова работа за световна фирма за производство на трикотаж


Категория на документа: ИкономикаХалогенно осветление- търговците на дребно се обръщат към халогенните лампи за драматично и интензивно осветяване. Лампите, които са със специална конструкция, дават светлина, която не прилича на никоя от останалите източници. Светлината е бяла, много ярка, идеално усилва визуалния имидж и изцяло облива стените.
Светлинни съоръжения и системи.
А) Осветление от ниша- в много магазини осветлението идва откъм тавана. Контейнер или тръба осветява широка зона, а на други места има само лъчево осветяване на отделни петна, точки.
Б) Релсово осветление- при стационарно осветление често се поставят релси на тавана или стените. Такова осветление се инсталира лесно и служи за чудесна илюминация.
В) Декоративно осветление- докато релсовото и лъчистото осветление осветяват главно общите пространства, отделни места от магазините като манекените, дисплеите, отделни стокови експонати се нуждаят от специално осветление с цел създаване на ефекти. То не е достатъчно да освети цялата зона, но помага да се улови вниманието на клиентите. За целта се използва декоративното осветление. Често то може да бъде с много различни цветове.
Аксесоари при осветяването

В добавка към осветителните съоръжения и източниците на светлина има някои аксесоари, които помагат при възпроизвеждането на светлинните ефекти. Те включват реостати, мигащи светлини, светкавици, фреснели, прожектори, въртящи се фасунги, прекъсвачи, гелове.
Осветяване на витрината

Дисплеите на витрината трябва да се осветяват интензивно, за да се елиминират нежелани слънчеви отблясъци или стъклени отражения. Визуалният мърчандайзер трябва да направи дисплея активен и ярък като прибави реостати или прекъсвачи.
Техники за осветление на витрината

Понеже витрините често са изолирани от интериора на магазина, заа тях се създава специално осветление или от задната стена или от проектирана област, която е монтирана встрани от витрината.Осветяването може да се прави от различни страни:
- Осветяване отгоре- това е норамалният начин, по който клиентите виждат дневната светлина в природата- слънчевите лъчи падат отгоре надолу. Дневната светлина осветява главите и рамената на клиентите.
- Странично осветяване- в природата, клиентите виждат светлина отстрани, идваща от много посоки. Страничното осветление, обикновено се използва за вертикални и геометрични дизайни. На витрината тази светлина елиминира нежелани сенки и създава по-мека вторична светлина на всяка страна на дисплея.
- Задно осветление- задната стена може да се осветява, за да наблегне върху цвета или контурите. Може да бъде осветена, за да драматизира обема на витрината и мърчандайза.
- Осветление отдолу- осветлението, идващо от пода в предната част на витрината може да се позиционира от ляво на дясно или в други групирания, които се скриват от погледа, когато е възможно. Главният източник на светлина на дисплея трябва да идва отгоре. Светлините на пода могат да се използват като допълващи. Обливащата светлина елиминира сенките. Светлините, идващи от пода, произвеждат пълна балансираност на осветлението на манекените.
- Осветяване на манекените- има многобройни начини да се освети главата на манекена. Те произвеждат различни настроения. Използват се преносими точкови осветления и движещи се прожекторни светлини за различни точки, произвеждащи светлинни ефекти.

VII. Реквизити, материали, аксесоари и средства на търговията

Търговците на дребно обичат да създават тематични дисплеи. Във връзка с това се подбират съответни реквизити и аксесоари, подходящи на вида на магазина и мърчандайзиа в него.

Драматичното естество на дисплеите и влиянието, което имат върху пазаруващите, често се създава не само от стоките, но и от материалите и реквизитите върху дисплея. Докато най-важното при презентацията на мърчандайзинга са самите стоки, фонът е това, което магазинът иска да изкаже чрез своята витрина. Визуалните мърчандайзери винаги са признавали, че най-основната съставка на ефективната презентация е мърчандайзът, стоките, които трябва да се предложат на клиентите.
1. Реквизити

Реквизит е сборно понятие, което включва помощни материали, манекени, елементи при аранжировката, стойки и други аксесоари. При проектирането на различните реквизити е необходимо спазването на принципите: функционализъм, оригиналност, естетика и прецизност.

Персоналът на големите магазини, занимаващи се с мърчандайзинг винаги знае как да подреди реквизитите, за да поддържат модната тема.

А) Избор на реквизити
Когато се избират реквизити за дисплея, трябва винаги да се мисли за връзката между декор, тема, мода и събитие. Могат да се направят много скици на дисплея и да се избере една, след това да се направи оценка, която елеминира някои възможни стоки и реквизити, несъвместими с темата.

Б) Антики и репродукции
Антиките и репродукциите винаги са били гранд дамите на реквизитите.

В) Художествени елементи
Картини и произведения на изкуството, малки скулптори и други предмети са лидери на декоративното изкуство.
2. Материали
Прясно боядисани стени създават нов вид на интериора. Чрез цвета на боята може да се създаде особено настроение.
Конструкции на бордове
Едни от най-разпространените са от стиропор, понеже са леки и лесни за поставяне. Те могат бързо да се отрежат и да приемат различни форми. Могат да са колони или паралелепипеди.
3. Помощни средства и аксесоари

Средствата, използвани за изпълнение на дисплеите варират от проект до проект. Ако различните реквизити могат да се купят от производителите, мърчандайзерите трябва да имат пълен асортимент от помощни средства, с които да могат да работят.
VIII. Търговско оборудване

1.Същност на търговското оборудване
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа за световна фирма за производство на трикотаж 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.