Курсова работа за световна фирма за производство на трикотаж


Категория на документа: Икономика


УНИВЕТСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО

Д О К Л А Д

на тема

United Colors Of Benetton

I. Концепция за визуалния мърчандайзинг

Концепцията за визуалния мърчандайзинг е създадена в една от бедните африкански държави и по-късно се възприема като отличен начин за въздействие и увеличаване на продажбите от редица световноизвестни марки. Мърчандайзингът е систематичен процес на ефективно представяне на потребителските стоки в точката на покупка. Състои се от три основни елемента:
1) Запаси
2) Позиция
3) Презентация

Главната цел на мърчандайзинга е да накра потребителите да закупят стока, без да са възнамерявали да го направят, чрез естетическа и стилна атмосфера. Визуалният мърчандайзер е съсредоточен върху творческите аспекти за ефективен визуален мърчандайзинг и презентацията на стоките в магазините, което ще допринесе за максимизиране на продажбите. Работата изисква координация на всички компоненти на витрината и интериора. В създаването на дисплеите, които ще увеличат имиджа на магазина и ще го направят по-силно привлекателен и конкурентоспособен, не само в областта на стоковото съдържание, но и в идейно художествената област и ценности. За постигането на тази цел трябва да се създаде емоционална, активна подканваща среда за клиентите и да се изпълнят многобройни задачи, като избор на подходящите реквизити и манекени, осветление, за да подобрят представянето на стоките.

След като тези съставни части бъдат определени, трябва да се стигне до решение за относително постоянните принципи на дизайна, цветовата концепция, вида и плътността на осветлението, и да се постигнат ефекти за цялостното преобразяване на магазина. Готовият търговски продукт трябва да е такъв, че да привлича трайно неангажиращото внимание на хората и да ги превръща в клиенти.
1) Дизайн на магазина- На мястото на витрината се поставят големи прозорци, които позволяват на минувачите да видят доста голяма част от магазина.
2) Реквизити и материали- Все повече визуалните мърчандайзери използват природните ресурси като клонки, камъни, дървета, пъсък като по този начин освежават интериора и му придават по-реалистичен вид.
3) Осветление- Флоуресцентното осветление е заменено с халогенното и кварцовото такова. Те не само осигуряват функционално осветление, но и предлагат важни визуални ефекти, подсилващи драматизма на основния замисъл на презентацията на магазина.
4) Манекени- Традиционните манекени са заменени от телени манекени, скулптори от мек материал, стилизирани фигури.
5) Знаци и сигнализация- Стенописи, анимационни герои, които се движат и показват посоката се използват днес за създаване на вълнуваща среда в търговията на дребно. Една от най-интересните системи в моемнта показва как ще изглеждат клиентите, ако купят дадена дреха, без да се налага реално да я пробват. Необходимо е само да наберат своите мерки, след което вижда на плазмата как изглеждат избраните от него модели.
6) Точка на купуване- Мърчандайзингът в точката на купуване е определен като структури и приспособления, които се изпозлват за идентификация, реклама на стоките и които са в услуга на продаването на дребно.
7) Използване на звуци- Звукът не е визуален елемемент, но той се използва, за да увеличи визуалната презентация. Клиентите могат да отклонят вниманието си от визуалните елементи, но от звука не може да се избяга. Звукът в търговията на дребно се използва да създава настроение и да съобщава търговски новини на клиентите. Все повече търговци използват музика, за да настроят клиентите за купуване.

II. Планиране и развитие на визуалната презентация

За да приложат по най-добрия начин мърчандайзинга на пракитка, много фирми създават собствен наръчник по мърчандайзинг и в него поставят ударение върху специфичните цели и дейности на фирмата за провеждане на успешни мероприятия в тази област. Големите фирми за търговия на дребно имат своя собствена организационна структура на управление, коятопредполага наличие на отдел по мърчандайзинг. Той развива собствена концепция за визуална презентация: витрини, интериор и всичко свързано с нагледна ориентация.
Календар за специални събития

С цел да се предотвратят всякакви недоразумения фирмата може да проведе малък семинар за обучение на служителите си, които се занимават с реклама, промоции и мърчандайзинг. Тук се включват още дейностите, свързани с връзки с обществеността, специални събития и визуален мърчандайзинг. На семинарите или сбирките присъстват мениджърите по продажбите, мърчандайзинговите мениджъри, управителите на салони и търговски зали и всички, които могат да помогнат директно при стоковите промоции.
Централизиран визуален мърчандайзинг

Във веригите магазини с над 1000 стокови асортимента отделното аранжиране би било непрактично. В тях няма назначени аранжори, а централизирана програма, която удовлетворява нуждите от мърчандайзинг. Централизираните планове са продължение на организационната философия, на която се подчиняват всички решения, взети наведнъж за всички обекти на веригата. Тъй като стоките се купуват централизирано, то и политиката, развивана от топмениджмънта, включва и централно планирана визуална мърчандайзингова концепция. Така например, витрините са еднакви по модел, създаден в щаба на управлението. Интериорът, дизайнът на магазина, фотосите, моделите и рисунките са по стандарт, еднакви за всички обекти. От ръководството на корпорацията се изпращат специалисти да инсталират дисплеите и специфичното оборудване.
III. Дизайн на екстериора и интериора на магазина

1. Екстериор на магазина

Най-важната част от екстериора на обекта, наред с фасадата и предната врата, е витрината. Тя трябва да е в съчетание с общия вид на търговската инфраструктура, която я заобикаля и да отговаря на вида на магазина, за когото е проектирана. Видове витрини:
А) Витрини, паралелни на тротоара- използват се за големи магазини на главни търговски улици, които са с фасади на сградите ориентирани паралелно на тротоара. Те са със затворен гръб, за да се отделят от търговската зала и увеличат площта, необходима за по-качествена презентация. Чрез тях вниманието се концентрира върху стоките на витрината. Те са и най-скъпите витрини, но предлагат най-богати възможности за изява на марковите и основните логотипни елементи, свързани с търговеца.
Б) Ъглови витрини- Дизайнът на този вид витрини трябва да използва предимството, че минувачи, едновременно от двете улици, минават покрай магазина.
В) Витрини с отворен гръб- Този тип витрини дават на търговците на дребно двете предимства: видимост и удобство.
Г) Витрини без прозорци- Същността на тяхната концепция е следната: през главнияп вход на магазина се отваря огромно пространство вътре в търговските зали.
2. Интериор на магазина

Трябва да се реши как да се създаде вълнуваща обстановка, която да предизвиква преживяване у клиентите, когато когато пазаруват и едновременно с това да бъде функционална. Внимателно да се провери кои видове оборудвания ще се поставят, каква ще е цветовата гама, как ще се разпредели пространството на отдели за продажби и как ще си съответства с другите магазини в съседство, как стоките ще бъдат осветени по най-добрия начин и други подробности като цветя, сигнали и графични знаци.

Видове оборудване като елемент на интериора- оборудването е в първия ред на дизайна и използваните материали. То се избира заедно с целия имидж на магазина като се има предвид съответствието му на стоките, които ще предлага.
- Шкафове в средата на търговската зала- могат да бъдат открити и закрити със стъклен капак. Комбинират функциите на съхраняване и показване. Те се поставят далеч от стените и клиентите могат да гледат образците от всички страни и ъгли
- Крайстенни гондоли или шкафове, стелажи- на този тип оборудване има полици, които са запълнени със стоки. Те са удобни, защото пестят място и имат гръб, от когото стоките трудно могат да бъдат съборени.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа за световна фирма за производство на трикотаж 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.