Курсова работа по туризъм - екскурзия до Tурция


Категория на документа: Икономика
Увод

В настоящата курсова работа ще се разработи програма - маршрут за организирана екскурзия до Турция.

Екскурзията ще се предвиди за периода 22-26 април 2014 година. Датите са избрани, защото на 23 април в Турция се празнува Денят на Независимостта и Ден на детето. Поради тази причина се организират множество празненства в центровете на населените места. Даденостите на стрната предпоставят развитието на тематичен туризъм, които се изразява в посещението на културни прояви, обединени от едно мото. Тематичният туризъм е част от целия туристически микс, който се явява силен инструмент за развитието на туристическия продуктов микс в дълбочина, предлагайки силно специализирани мероприятия и преживявания. Наличието на разнообразни туристически ресурси в Турция благоприятства възможността за диференциране на видовете тематичен туризъм.

1. Данни за страната

Република Турция е разположена в Западна Азия и Югоизточна Европа. Азиатската и европейската й части са разделени от Мраморно море и проливите Босфора и Дарданели. Площта й е 779.5 хил. кв. км, от които в Европа - 23,7 хил. кв. км (3,1%). Страната е с добре развита инфраструктура и годишно се посещава от около 9 млн. туристи. Климатът е субтропичен, средиземноморски с влажна зима, във вътрешните части- континентален. Административно деление на Турция е на 80 провинции (вилаети). Столицата й е- Анкара (2 750 хил. ж. население). По- големи градове: Истанбул (над 10 000 хил. ж.), Измир (2 000 хил. ж.), Адана (1 000 хил. ж.), Бурса (900 хил. ж.), Коня (500 хил. ж.), Анталия (520 хил. ж.), Одрин, Самсун, Трабзон.

Туризмът е един от най- бързо развиващите се сектори в Турция. Главни туристически центрове на страната са Истанбул, Анталия, Бодрум, Мармарис, Измир и други. Силно развити са морският, културният и спа туризма. Тематичният туризъм също е застъпен, имайки предвид, че страната е с мюсулманско вероизповедение и традициите и обичаите в определените религиозни празници са интересни и атрективни за гостите на страната.

23 април-Ден на независимостта и Ден на детето се чества в Турция като се канят от съответните училища и общини хиляди деца от целия свят. Това е причината да се организират множество семейни екскурзии до страната, като за децата и родителите им се предвиждат посощения на празненствата.

Само като статистика ще спомена, че през 2008 страната е била посетена от 31 млн. туристи, които са донесли приходи на страната от 22 млрд долара. През 2009 заетите в областта на туризма са били в порядъка на 3,6 милиона турци. Правителството на Турция има цел до 2023 година държавата да се превърне в целогодишна дестинация, като големи инвестиции се правят и в зимния туризъм. Турция е посещавана най-вече от туристи, граждани на Германия, Великобритания, Русия, Холандия, Израел, Иран. Българските туристи също се увеличават всяка година заради новите хотели, конкурентните цени и доброто и атрактивно обслужване.

Турция пленява сърцата на туристите с южняшкия си чар и западни традиции.

2. План - програма, организация и маршрут на екскурзията

Маршрут на екскурзията:

София- Истанбул- Кушадасъ /с преминаване и разглеждане на Измир/- Памуккале- София.

Екскурзията е предвидена за 5 дни с 4 нощувки -2 в гр. Истанбул и 2 нощувки в гр.Кушадасъ

ЦЕНАТА ОТ 183 ЕВРО НА ЧОВЕК, ОБЯВЕНА ПО- ДОЛУ ВКЛЮЧВА:
- транспорт с комфортен туристически автобус (климатик,видеосистема, минибар);
- 2 нощувки със закуски в хотел 4 **** звезди в Истанбул;
- 2 нощувки със закуски и вечери в хотел 4****звезди в Кушадасъ.
- полудневна екскурзия до Ефес, Къщата на Дева Мария, Храма на Артемида, джамията "Иса бей" и гроба на апостол Йоан

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

В Истанбул:

- екскурзия "Нощен Истанбул";

- посещение с местен екскурзовод на двореца"Топ Капъ" и музея "Св. София";

- панорамна обиколка "другото лице на Истанбул" с посещение на небостъргача "Сапфир";

- разходка с автобус до Азиатската част на Истанбул, посещение на двореца "Долмабахче" с местен екскурзовод;

- посещение на парка "Миниатюрк";

посещение на Вселенската патриаршия с църквата "Св. Георги" с местен екскурзовод и разходка с корабче по Босфора (1 ч. и 15 мин);

- посещение на представление на танци на дервиши;Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа по туризъм - екскурзия до Tурция 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.