Курсова работа по предприемачество


Категория на документа: Икономика


III иновационна точка---------------------------------стр.10

IV GAP анализ--------------------------------------------стр.11

Експертно становище от проф. Ада Байнова----стр.12

Заключение-------------------------------------------------стр.13

Използвана литература---------------------------------стр.14

1. Резюме
Секретът, който произвеждат жлезите на охлювите притежава особени свойства, способни да слепват бактериалните клетки, наречени лектини. По този начин лектините лишават бактериите от техните патогенни свойства.
Като използва собствената си слуз, охлювът е в състояние напълно да възстанови черупката си. Благодарение на тези мощни възстановяващи свойства секрета намира приложение в съвременната разкрасяваща индустрия.
Слузта от градински охлюви влиза в състава на много съвременни козметични средства, тъй като притежава силни антиоксидантни и антибактериални свойства. Освен това, тя притежава уникалното качество да създава защитен слой, който не пропуска влагата, но затова пък идеално пропуска въздуха.
Регенериращите свойства на слузта от охлюви са обусловени от съдържанието на алтантоин в тях, гликоева киселина, колаген и еластин.
Балсамите и кремовете на основата на слуз от охлюви са ефективни за намаление на стриите, белезите и акнето. Слузта от градински охлюви не е дразнител и не предизвиква алергични реакции. Тя е подходяща при лечението на брадавици, изгорени кожни повърхности, а също и възрастови петна.
Някои от българските ферми за охлюви имат сключени договори за изкупуване на слузта от големи френски и турски козметични компании на средна цена от 130 евро за грам.
Проблемът, който съществува е, че след извличането си слузта е много нестабилна (разваля се бързо) и трябва да се пренася в специални хладилни контейнери, което оскъпява транспорта.
Нашата бизнес идея е към същестствуващата ферма на Силвия Воденичарова в село Железница да се създаде цех за преработка на слузта в стабилна суровина за козметичната промишленост.

2. Запознаване с проекта
След отсяване на идеите по метода на мозъчната атака и консултации със специалисти нашият екип реши да разработи и въведе производството на суровина за козметичната промишленост на водна основа със слуз от охлюви, която е стабилна и лесно се съхранява и транспортира. За целта се приготовлява разтвор, съдържащ следните съставки:
пропиленгликол - носител и разтворител; тетранатриев ЕДТА - свързващ и хелатен агент; консерванти: феноксиетанол и калиев сорбат, към който се прибавя слузта. Суровината за козметичната промишленост се разфасова в стерилни стъклени контейнери от 5 g и от 10 g в зависимост от нуждите на потенциалните клиенти. Пазарното проучване установи, че в България все още не се произвежда въпросната суровина, и че тя може да се продава на цена от около 300 евро за грам слуз, което е повече от два пъти по - скъпо в сравнение с необработената слуз.
За осъществяване на идеята е необходимо да се построи едноетажна сграда с площ от 100 кв. м. Постройката ще е разделена на три помещения:
1. Склад със хладилни камери за съхранение на събраната слуз и на обработената слуз. Рафтове за съхранение на компонентите за производство на стабилизирания гликолов разтвор от слуз на охлюви: пропиленгликол, тетранатриев ЕДТА, феноксиетанол и калиев сорбат.
2. Работно помещение, в което се намират устройствата за дозиране на компонентите на стабилизирания гликолов разтвор от слуз на охлюви, реактор от неръждаема стомана за контролирано смесване до получаване на стабилизирания продукт, автоматично устройство за дозиране на стабилизирания гликолов разтвор от слуз на охлюви в стерилните стъклени контейнери.
3. Малка лаборатория, където ще се изпитват показателите за идентичност и стабилност на приготвената смес преди нейното разфасоване, както и за периодичен контрол за стабилността на разфасованите партиди.
Съгласно държавните изисквания за качество и безопасност на суровините за козметичната промишленост, ще е нужно да се изработят следните документи: Техническа спецификация, Анализен сертификат за всяка произведена партида и Информационен лист за безопасност на стабилизирания гликолов разтвор от слуз на охлюви.
Продуктът ще бъде защитен в патентното ведомство с патент за територията на Република България.
За инвестицията ще са нужни 90000 евро. Финансирането ще е от собствени средства, заделени от печалбата на фирмата за реинвестиране.
Очаквания добив на охлюви за 2013 г. е 10 т. от който ще се извлекат 800 g слуз.
При цена от 300 евро за грам, след като се приспаднат разходите, очакваната печалба ще е 216000 евро. Приема се, че още след първата година от началото на внедреното производство, печалбата значително ще надхвърли размера на първоначалната инвестиция. Следователно проектът е с висока норма на възвръщаемост и е икономически оправдан.

3. Анализ на бизнес идеята

3.1. Технико-икономическо проучване (ТИП)

І. Анализ на външната среда (ПИСТЕП)
Политическа среда - в страната като цяло действа относително стабилна политическа система. През 2013 г. ще се проведат парламентарни избори, но не се очакват сериозни политически сътресения. С оглед на по- нататъшното ни интегриране със страните от ЕС (по-конкретно с Франция) от една страна и стремежът на правителството към сближаване с Турция се предполага, че властите ще съдействат за развитието на експорта в тези две страни.
Икономическа среда - Като цяло икономическото положение в страната не е добро. България е под влиянието на световната икономическа криза, характеризираща се с висока безработица и ниски нива на доходите на населението. От друга страна от 2008 г. в страната е въведен плоския данък от 10%, който е благоприятен за подобен вид бизнес. Ниското ниво на заетостта улеснява набирането на квалифициран персонал за работа в новооткрития цех.
Социална среда - Продукцията е предназначена за износ за френски и турски козметични компании. Потенциалните купувачи на крайните продукти са както и по-заможни европейци, така и хора от средната класа в Европа.
Технологична среда - Технологичните линии за производство на бяла козметика в България имат висока цена, например, не се произвеждат реактори с автоматични дозатори, което налага техния внос от Германия. Очакват се и известни трудности при строежа на помещенията (получаване на разрешителни за строеж от контролните държавни органи, липса на подходящи материали с високо качество и т.н.)
Екологична среда - Отглеждането на охлюви и производството на вторични техни суровини е екологично чисто и по никакъв начин не замърсява околната среда. Богатата природна даденост на България подпомага развитието на този бизнес.

ІІ. Анализ на вътрешната среда (7 С)
Стратегия - производство на нов продукт, запълване на иновационна ниша
Споделени ценности - качество, добро име, иновативност
Стил - лидерски
Система - създаване на нови технологии и тяхното интегриране в продуктовата гама.
Служители - квалифицирани фармацевти/ биолози или химици и опитни работници
Способности - основани на наблюдение и иновативностСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа по предприемачество 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.