Курсова работа по предприемачество - Аpple inc.


Категория на документа: Икономика


Анализирайки получените резултати, можем да заключим, че съществува пазарна ниша в сегмента на продукти със свободен достъп до приложения и високо качество на изработката.

X. Предприемаческа стратегия "Най-бърз с най-голямото"

След гимназията Стив Джобс посещава лекции в Hewlett-Packard и именно там среща за първи път Стивън Возняк, незавършил студент на Калифорнийския университет, но гениален инженер, който непрекъснато измайсторява различни машинки. Втората им среща е в компютърния клуб Хоумбрю, членовете на който са маниаци, интересуващи се само от диоди, транзистори и изградените от тях електронни устройства. Джобс бил различен - имал усет за стил, удобство и маркетинг. Той успява да убеди Возняк да създадат заедно персонален компютър. Съвместният им труд ражда компютъра Apple I, направен в спалнята на Стив, а след това прототипът му е изготвен в гаража.

Когато техният първи продукт е готов, Джобс го показва на местен продавач на електроника, който е заинтересован от творението им и поръчва 25 бройки от него. Пласират го през 1976 на цена от $666.66. Apple I се различава от конкурентните продукти, като компютърът Алтаир 8800, по вградената си поддръжка за клавиатура и телевизор. Доказателство за качеството на техния първи продукт е печалбата им от него, която възлиза на $774 000.

За да подобри своите маркетингови умения, които ще му са от полза за продажбата на Apple I, Стив се учи от свой приятел, работил в маркетинговия отдел на "Интел". Веднага със започването на продажбите на техния продукт Джобс и Возняк виждат перспектива в това начинание и решават да основат компания, която да се занимава с разработване и продажба на персонални компютри. За да я създадат, те трябвало да продадат най-ценните си вещи. Джобс продава своя микробус "Фолксваген", а Возняк - своя калкулатор "Хюлет Пакард". Те печелят 1300 долара от продажбата и с тези пари (заедно с кредит от местен електронен инженер) стартират първата си продуктова линия.

Стратегията "най-бърз с най-голямото" трябва да насочва към създаването на нещо найстина ново ,нещо принципно различно.В съответствие с тази стратегия предприемачът се стреми към лидерство на даден нов пазар или нов отрасъл.После, когато нововъведението е станало успешно развиваща се стопанска организация, работата наистина започва. Тогава стратегията "най-бърз с най-голямото" изисква съществени и продължителни усилия,за да се запази водещата позиция.

Двамата млади инженери,който започват "Епъл Ко" в прословутия гараж без финансова помощ и натрупан опит в стопанската дейност, от началото още се устремяват към създаването на отрасъли към неговото доминиране.

XI. Рискове

Нарасналата популярност на епълските устройства в корпоративния сектор, в частност на интернет трафика, генериран от тях, води до увеличаване на рисковете, свързани със сигурността.

Mac компютрите, iPhone и iPad принципно се считат за надеждно защитени, въпреки няколкото големи вирусни атаки от рода на Flashback и SabPub. Потребителите вярват в сигурността на епълските устройства, докато антивирусните специалисти препоръчват на компаниите да бъдат по-внимателни в защитата на техните мрежи, в които са включват все повече лични устройства.
Скорошно проучване на Sophos установи, че 2,7% от компютрите на Apple са заразени с опасни вируси, които са способни да повредят Mac OS X и личните данни на потребителите. Около три четвърти от тези компютри са жертва на вируса Flashback, който използва уязвимост в Java.

Apple използва над 150 различни доставчици, въпреки че няколко големи са склонни да доминират. Когато тези ключови взаимоотношения срещат натъртвания, Apple може да пострада.

Отношенията между Samsung и Apple едва ли могат да се влошат повече, имайки предвид огромната конкуренция и честите съдебни спорове между двете компании.Тази откровена вражда най-вероятно ще прекрати и доставките на различни компоненти за мобилните устройства от страна на Samsung към Apple.

Според твърденията, южнокорейците са единствената компания, която доставя частите за мобилните устройства навреме. Това логично ни кара да мислим, че Apple биха могли да имат проблеми в тази област.

XII. Използвана литература

1. http://bg.wikipedia.org/
2. http://forum.laptop.bg/index.php?showtopic=3068
3. http://cio.bg
4. http://macmouse.hit.bg/history.html

??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа по предприемачество - Аpple inc. 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.