Курсова работа по предприемачество - Аpple inc.


Категория на документа: Икономика


* способност за вземане на бързи решения;
* специални знания в конкретната област на бизнеса;
* умения за работа с хората;

VII. Жизнен цикъл на развитие на компанията

Етап 1: От началото на 1976 (създаването на Apple I ) до 1977 (създаване на Apple II):
* Разработване и тестване на първия продукт на компанията - Apple I
* Първи продажби на малки бройки (25-50 бр. Персонални компютри)
* Липса на конкуренти в пазарната ниша
Етап 2: От 1977 до 1985 (изгонване на Джобс от компанията):
* Появяват се много инвеститори
* 1980г. - Apple излиза на борсата, а цените на акциите се покачват с 1700%
* Разширяване на продуктовата гама - Apple Lisa, Apple II, Apple III

Етап 3: От 1985 до 1996 (Връщането на Джобс в Apple):
* Джобс е изгонен от компанията поради ниските продажби на Apple III и Lisa 2
* Джон Скули е новия изпълнителен директор на Apple
* Договор с Microsoft, според който Microsoft ще могат да използват части от графичния интерфейс на Macintosh, а в замяна трябва да продължат да правят Word и Excel във версии и за Mac. По този начин Microsoft не само могат да продължават да плагиатстват от системите на Apple, ами и могат да го правят легално.
* 1988 Apple съди Microsoft и Hewlett-Packard за нарушаване на авторски права; компанията губи делото през 1993г.
* 1993г. Джон Скули подава оставка

Етап 4: От 1996 до момента
* Джобс се връща на работа в Apple и заема поста на изпълнителен директор
* Развиване на операционната система Mac OS и разработване на редица потребителски приложения за устройствата на компанията
* Заемане на нови пазарни ниши (Mp3 плеъри, таблети, смартфони и т.н.)
* Към 24 септември 2011г.: 60 400 служители на пълно работно време,2900 временно заети и 357 магазина

VIII. Конкурентни предимства

Apple използва своят натрупан капитал по много интересен начин, за да запазва значително предимство пред своите съперници: Когато нова технология се появи (тъч екрани, чипове, LED екрани), те са много скъпи за производство, а построяването на завод, който може да ги произвежда в масови количества, е още по-скъпо. Често, първоначалните капиталовложения могат да бъдат толкова големи, а маржът на печалбата - толкова малък (и намалява с бързото нарастване на използването им), че компаниите, които построяват тези заводи, не успяват да постигнат достатъчно големи печалби, които да покрият техните разходи.

Apple се възползва от своите натрупани капитали, за да плаща за построяването (или голяма част от него) на завода, а в замяна получава ексклузивни права върху произведените компоненти на завода за определен период от време (вероятно между 6 и 36 месеца), а след това получава отстъпка от цената на компонентите. Така Apple получава две предимства:

1. Apple получава достъп до нови технологии месеци или години преди своите конкуренти. Това позволява на компанията да пуска иновативни продукти, които не могат да бъдат копирани. Спомнете си как около година след излизането на iPhone, никое от копията на iPhone не успя да получи капацитивен тъч екран, който да работи толкова добре, колкото този на iPhone. Не става въпрос само за софтуера - Apple има достъп до компоненти по-рано, преди всички останали в света да получат достъп до тях в големи количества, за да могат да произвеждат устройства за потребителите. Необичаен пример за това е алуминиевата технология, използвана при производството на Apple лаптопи - тя остава търговска тайна, Apple продължава да има ексклузивен достъп до нея и тя им позволява да произвеждат лаптопи с (до този момент) ненадминати здравина и лекота.

2. В даден момент конкурентите усвояват технологиите за производство на компоненти, но по това време Apple вече е организирал нещата така, че да доставя тези части на по-ниска цена, благодарение на намалението, което са договорили с (на този етап) най-опитния и квалифициран доставчик на тези части - който е успял вече да намали цената на производството си също. Намалението потенциално се субсидира от конкурентите, които купуват същите части от този доставчик - частта вече се е превърнала в консуматив и заводът има правото да я произвежда за всички купувачи, но Apple получава специални цени.

Apple не просто преборва своите конкуренти чрез по-добър дизайн, големия опит в масово производство на хардуер на Steve Jobs (в началото на Apple, NeXT) е използван, за да създаде ненадмината ексклузивна верига за доставка на модерни технологии буквално години преди всички останали на планетата. Ако новите продукти на Apple изглеждат футуристични, то е защото Apple наистина използва технологии от бъдещето.

След като тези технологии (или по-точно, техниките за масовото им производство) станат достатъчно широко използвани, Apple вече може да конкурира останалите производители на база на цена. Мит е, че Apple само прави първокласни продукти - компанията ги прави наистина, но това е защото са по-напреднали от всички останали (например първокласната цена не е само за дизайна) и след като продуктовата линия вече не е първокласна, те се произвеждат по-евтино от конкурентните еквиваленти, като печалбите са по-високи, има повече приходи, което дава повече възможности да се продължи този цикъл.

Когато Steve Jobs представи първия iPhone, той каза, че е с 5 години пред конкуренцията. Много пъти това изказване е обсъждано от гледна точка на софтуера, но от казаното по-горе съдим, че изказването може да бъде отнесено и към хардуера. webOS и Android са поне колкото iOS добри, ако не и по-добри в някои области. Но хардуера на iPhone има определени предимства пред този на всички Palm/HP устройства, както и пред Android устройствата на пазара.

Затворената екосистема на Apple е това, към което се обръщат най-много неодобрителни погледи, но същевременно това е и едно от основните им предимства - техен хардуер и техен софтуер. Магазините са техни, при това са много над всички останали като дизайн, архитектура и отново - усещане. Apple имат чудовищна база данни със своите клиенти - т.е. всеки потребител на iTunes, което означава, че те имат кредитните им карти, мейлите и историята на техните предпочитания. Друг силен коз са ключовите патенти, които Apple притежават, много от тях връзват ръцете на основните им конкуренти.

Philip Elmer- Dewitt of Fortune, споделя: "Apple се превърна не в монополист (единствен продавач), а в монопсон - единственият купувач, който контролира целия пазар."

IX. GAP Анализ
Продукти в ценовия сегмент от 500 до 1000 лв
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа по предприемачество - Аpple inc. 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.