Курсова работа по предприемачество - Аpple inc.


Категория на документа: Икономика


* август 2012 г. - Компанията става най-скъпата компания в света с пазарна капитализация от 623 млрд. щатски долара, задминавайки стойността на Майкрософт от 1999 г. (620,58 млрд. щатски долара).

III. Преки и непреки конкуренти

1. Преки конкуренти:

* Samsung (smartphones, tablets)
Високо качество, привлекателен стил на дизайна, добре развита система за обслужване на клиентите.
* Microsoft (smartphones, tablets)
Креативност при създаване на продуктите. Компанията разработва технология за превод в реално време.
* Nokia (smartphones)
Компанията притежава много добре развита технология за работа на GSM телефони, с добра камера. Иновации в хардуера. Разработва се turn-by-turn навигация на цели 50 езика в 100 държави. Продуктите притежават добра визия, функционалност и достъпна цена.
* Amazon (tablets)
Продажба на загуба на много от своите електронни четци и таблети.
* Google (tablets)
Продуктите притежават стилна визия. Копнанията предоставя и развива обествено полезни услуги, които са широко достъпни.
* Acer (Laptops/tablets)
Конкурентни цени и широк асортимент на предлаганите продукти.

* Както и други по-развити компании като: Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, Motorola, Prestigio, Toshiba.

2. Непреки конкуренти:

* Adobe Systems Incorporated (Photoshop, Illustrator)

IV. Ключови клиенти и пазари

Ключови клиенти за компанията са платежоспособни фирми в добро финансово състояние, както и физически лица от средната и бизнес класата.

Ключови пазари са САЩ, Азия, ЮАР, Централна Европа и скандинавските страни.

V. Стив Джобс - модел за предприемаческо поведение

Стив (или Стийв) Пол Джобс (на английски: Steve Paul Jobs) е американски предприемач и изобретател. Той е съосновател, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Apple Inc. Заемал е длъжността изпълнителен директор на Pixar Animation Studios, а през 2006 г. става член на борда на директорите на The Walt Disney Company, след закупуване на Pixar от Disney. Продуцент е на филма Играта на играчките (1995). Стив Джобс е знакова фигура в света на високите технологии. Признат за номер едно и в гейминг индустрията. MarketWatch го определя като CEO на десетилетието, а списание Fortune го поставя начело в класацията на най-умните хора в света на високите технологии. През 2010 г. оглавява класацията на MediaGuardian като номер едно в медийния бизнес.

В края на 1970-те заедно със Стийв Возняк, Майк Маркула и други той създава, развива и продава една от първите успешни линии персонални компютри - Apple II. В началото на 1980-те Стив Джобс е един от първите, който забелязва потенциала на управлявания с хардуерна мишка графичен потребителски интерфейс на Xerox PARC, което довежда до създаването на Macintosh. След като губи битката за власт в борда на директорите през 1985 г., Джобс напуска Apple и основава NeXT - развойна компания, специализирана в разработването на компютърни платформи за образованието и бизнеса. Изкупуването на NeXT от Apple през 1996 г. води до завръщането на Стив Джобс в компанията, на която той е съосновател и до назначаването му за неин главен изпълнителен директор до 2011 г.
През 1986 г. Стив Джобс купува Pixar Animation Studios - подразделението за компютърна анимация на Lucasfilm Ltd. Там той е главен изпълнителен директор и мажоритарен акционер с 50.1% до изкупуването на компанията от The Walt Disney Company през 2006 г. След това Стив Джобс става най-големият едноличен акционер в Disney със 7% от акциите и член на борда на директорите.

Съоснователят на Apple Стив Джобс е на първо място в списъка на списание Fortune за топ 12 предприемачи на нашето съвремие. Джобс е по-напред в класацията от Бил Гейтс, Фред Смит от FedEx и Джеф Безос от Amazon.

Джобс е един наистина преуспял предприемач, тъй като винаги е гледал встрани от утъпканата пътека при разработването на всеки нов продукт. Той е вярвал, че маркетинговите изследвания и фокус групите ограничават възможността на компанията да създава уникални продукти. Когато са го попитали колко много маркетингови изследвания са проведени преди да се разработи прочутия iPad, Джобс кратко и твърдо отговаря 'Никакви. Не е работа на потребителите да знаят какво точно искат. Трудно е за клиентите да кажат какво искат, когато никога не са виждали нещо поне малко приличащо на него.'

Бившият изпълнителен директор на компанията по своя преценка е действал винаги, когато е правил важни бизнес решения и винаги е изисквал само най-доброто от служителите си. Малките детайли, свързани с потребителското преживяване, са имали значение за Apple в пълен противовес на политиките на другите компании.

VI. Ключови фактори при създаването на Apple

Като ключови фактори при създаването на компанията, можем да посочим личностните характеристики на основателите и. По конкретно това са:
* самоорганизираност и самодисциплина;
* готовност за 18-часов работен ден;
* готовност за работа без почивни дни
* готовност за поемане на риск;Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа по предприемачество - Аpple inc. 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.