Курсова работа по мениджмънт на маркетинга


Категория на документа: Икономика


 ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ

СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ

САМОСТОЯТЕЛНА РАБОТА

ПО МЕНИДЖМЪНТ НА МАРКЕТИНГА

София, 2013г.

Сравнение на конкурентоспособността на две конкурентни предприятия

Конкурентните фирми, които ще разгледаме в нашата работа са Nestle Bulgaria и Kraft Foods Bulgaria.

Компанията Нестле се появява за първи път преди повече от 100 години. През 1875 г. Даниел Питър - съсед и приятел на Анри Нестле, основателят на компанията Нестле - създава първия млечен шоколад със сухото мляко на Нестле. Първият шоколад с марката Нестле започва да се произвежда през 1904 г, а две години по-късно той "облича" червена дреха и с този цвят продължава да властва в света на шоколадовите усещания и до днес. Днес марката Нестле откликва на различните нужди на своите потребители и достига до тях под формата на различни шоколадови произведения. Над 500 фабрики по целия свят, продажби, възлизащи на повече от 86 млрд швейцарски франка така Нестле навлезе в новото хилядолетие. Неоспорван лидер в хранително-вкусовата промишленост. Това е една от малкото компании в света, която полага грижи не само за физическото, но и за духовното здраве на всеки един от своите клиенти.

От своя страна Kraft Foods е втората по големина компания за производство на шоколади. Седалището на фирмата се намира в САЩ. Фирмата е основана през 1903 г от Джеймс Крафт. Крафт Фуудс произвежда и продава продуктите си в 155 страни по света. Много от марките на компанията са световни лидери - шоколадите Милка, Своге, Тоблерон и др.

Nestle е най-големият производител на храни и напитки в света. Компанията притежава над 481 завода в различни краища на света, като осигурява работа на повече от 265 хил. души. Целите на компанията са да се осигури най-високо качество, отговарящо на изискванията на потребителя. Правят се много инвестиции за нови производствени линии, нови технологии, откриване на нови работни места, обучение на персонала, избор на най-добрите суровини и доставчици, грижа за здравето на консуматора. Най-голямата част от продажбите на "Нестле" у нас са шоколадови изделия - около 30 на сто. Приблизително толкова са и продажбите на напитки, в които влиза и "Нескафе". На пазара на разтворимо кафе компанията има над 75 на сто пазарен дял. При шоколадите делът на "Нестле" е 12.7 на сто, при шоколадовите бонбони - 18.4 на сто, зърнените закуски - 56 на сто, сладоледите - 48 на сто, кулинарните храни - 68 на сто. Продуктовата гама на Nestle е изключително богата: детски храни, кулинарни продукти, шоколади, шоколадови бонбони, десерти, шоколадови и обикновени бисквити, млечни продукти, зърнени закуски, храни за домашни любимци и други. Марките, с които компанията е известна на българския потребител, са: NESTLЕ, МУРА, КIT KAT, NESTLЕ Lion, шоколади, шоколадови бонбони и шоколадови бисквити NESTLЕ, бисквити NESTLЕ ЖИТЕН ДАР, аеро шоколад NESTLЕ LZ, шоколадови бонбони NESTLЕ ТАРАЛЕЖКИ, както и с международните марки NESCAFЕ, MAGGI, NESQUIK, NIDO, зърнени закуски NESTLЕ, детски храни и други. През 2009 година инвестициите, направени от НЕСТЛЕ БЪЛГАРИЯ АД за дълготрайни активи, развитие и обучение на персонала и реклама на търговските марки надхвърли 31 милиона лева. През 2009 година приходите от продажби на компанията отбелязаха сериозно увеличение от 34% надхвърляйки 180 милиона лева. NESCAFЕ е марка номер едно на пазара на разтворимо кафе в България, достигайки 75.8% пазарен дял, главно благодарение на изключителния успех на продуктите с марка NESCAFЕ 3in1, NESCAFЕ Frappe, NESCAFЕ CLASSIC. Сред основните причини за отличните финансови резултати на НЕСТЛЕ България АД през 2010 година са постоянното фокусиране на компанията върху ключовите й марки, както от гледна точка на комуникацията с потребителите, иновациите и развитието, така и от гледна точка на непрекъснато усъвършенстване на подхода към пазара. По-доброто представяне на компанията и постигането на по-високи продажби се дължи също така и на непрекъснатия стремеж на компанията към растеж, както и на приноса на служителите към резултатите. През 2009 година приносът от продажби от експортната дейност на компанията към дъщерни дружества на НЕСТЛЕ, бележи ръст от 41%, достигайки до 52,5 милиона лева. НЕСТЛЕ България АД е основен производствен и експортен център на шоколадови продукти за Канада, Великобритания, Финландия, Германия, Холандия, Италия, Австрия, страните от Централна и Източна Европа Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Прибалтийските страни и Гърция.

Основният конкурент на компанията Nestle e "Крафт фуудс". Tя е втората най-голяма компания в света за хранителни продукти и напитки, с годишен приход за 2007 г. от приблизително 34 милиарда долара. "Крафт фуудс" присъства в 70 държави и има около 90 000 служители. "Крафт фуудс" e производител на добре познатите марки за кафе и шоколадови изделия, като "Якобс", "Нова Бразилия", "Милка", "Своге", "Морени", "Сушард" и "Тоблерон". Една от известните фабрики за производство на шоколади е в България. Компанията има около 600 служители (за 2007) в България, от които приблизително 20% се намират в бизнес управлението в София. Тя разполага с две производствени звена фабрика за кафе в гр. Костинброд и за шоколадови изделия в гр. Своге, където е и останалата част от работещите.

Закупуването на шоколадовата фабрика в Своге е първата стъпка на "Крафт фуудс" на българския пазар още през 1993 г. Стъпвайки на добрите традиции (в гр. Своге се произвежда шоколад повече от 100 години), "Крафт фуудс" инвестира и модернизира производствените линии и сега там се създават освен добре познатите и обичани български търговски марки като "Своге", "Морени" и "Млечен" шоколад, също така и "Милка", "Сушард" за българския и европейския пазар.

"Крафт фуудс България" продължава да инвестира както в производствените съоръжения, така и в местната общност. Една от целите на "Крафт" беше да предостави здравословна закуска за учениците до 12-годишна възраст, която беше успешно осъществена. Тази програма ще продължи в по-голям мащаб и през 2008 г. с подкрепата и на Министерството на образованието и науката. През последната година компанията постепенно пренесе производството на по-голямата част от шоколадовия си асортимент, предназначен за българския пазар, във фабриката си в Своге. Тя е един от най-големите играчи на пазара за шоколадови изделия в България, където дели първенството с другата водеща компания - "Нестле". Делът на "Крафт фуудс" при продажбите на шоколадови бонбони се очаква да бъде 40 на сто. През тази година също така компанията очаква за първи път да стане водеща в сегмента на вафлите и шоколадовите десерти с продуктите си "Морени" и "Република". Основните конкурентни продукти на "Крафт фуудс" в този сегмент са вафлите "Мура" на "Нестле", "Боровец" на "Ден и нощ", "Споко", "Хипер" и други продукти от асортимента на българските производители на вафли. При шоколадите компанията е лидер с марката "Милка", която държи 40 на сто от пазара. Двата най-известни продукта на "Крафт фуудс България" са шоколадите Милка и Своге. По данни на компанията "Милка" държи 40 на сто за 2005 г., а за "Своге" остават около 35 на сто. Преди "Милка" да изпревари "Своге", дяловете на двата бранда са били на едно ниво, обясниха още от компанията. Двете марки - "Милка" и "Своге", са насочени към различен тип потребители, обясниха от "Крафт фуудс България". "Милка" попада в по-високия ценови клас и затова по-голямата част от продажбите са в големите градове и в София. Цената на "Своге" е с по-ниска. Продажбите на "Милка" се увеличават, защото и потребителите се насочват към продуктите от средния и високия ценови клас, сочи информацията на компаниите в бранша. Част от шоколадите "Милка" се произвеждат в България и това са таблетите от 100 г - млечен, с лешници, с лешници и стафиди, ноазет и др. Също така във фабриката в България е прави и шоколадът с марката "M-joy". "Крафт фуудс" има планове да разшири продуктовата си гама за българския пазар, обясниха от компанията.

Пазарът на шоколад през миналата година се е увеличил с около 10 на сто и общият обем на производството достига 35 хил. тона. Това показват данните на "Крафт фуудс България", които участват в сегмента с марките си "Милка" и "Своге". Другият основен играч на пазара е "Нестле България", който обаче държи около 12 на сто от продажбите на шоколад. Въпреки че има ръст на продажбите както в стойностно, така и в количествено отношение, потреблението в България е далеч по-малко от това в Западна Европа, където човек яде средно по 10 кг шоколад за една година.

Методика за определяне на конкурентоспособността на предприятието.

Смисълът на определянето на моментната конкурентоспособност на предприятията е извършване на сравнения и разкриване на резерви, а от там и формулиране на насоки за повишаването й в бъдеще.
Етап 1. Набиране на информацията, необходима за оценка на конкурентоспособността.

Необходимата информация за самостоятелната работа е събрана от годишните финансови отчети на двете конкурентни фирми, статистики, публикации и официалните сайтове на компаниите.
Етап 2. Определяне на стойностните показатели за оценка на равнището на всеки от индикаторите.
> Относително възприемано качество на продуктите.

Разглеждаме серията шоколади на двете фирми.

На следващата страница е представена таблица за определяне на относително възприемано качество на продуктите. Продуктите са оценени по 9 показателя.

Показатели
Ниво за показателя за съответния продукт
Оценка (О)

Крайна оценка (КО)

Слабо
(1)
Много лошо
(2)Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа по мениджмънт на маркетинга 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.