Курсова работа по Икономика на хотела и рестранта


Категория на документа: Икономика


Само 4% от анкетираните са склонни да оставят бакшиш когато сервитьора/ката е привлекателен/привлекателна. 10% взимат това решение въз основа бързината на обслужване. 24% отговарят, че оставят бакшиши, когато персоналът е любезен, с 10% повече, са хората, за които по-важно е да са доволни от храната. Само 18 % оставят бакшиши винаги. А най-много са хората, които възнаграждават персонала, когато са доволни от обслужването - 52%. (фиг. 11)

Фиг. 12. Интериор.

На фигура 12 ясно се вижда, че според повече от половината анкетирани - 54%, обстановката на заведението е много приятна. 40% смятат, че интериотър напълно отговаря на този тип заведения. Според 14% от анкетираните интериорът се нуждае от освежаване, а само 4% са по-крайни и смятат, че обзавеждането е остаряло. По 8% са хората, които смятат, че в заведението е много шумно, както и тези, според които масите са много близо една до друга. Само на 2% не им допада интериорът.

Фиг. 13. Удобство.

На Въпрос В2 "Чувствахте ли се удобно в нашето заведение?" почти 70 % от анкетираните са отговорили с "Да, беше много приятно". Според 24% мебелите са много комфортни . По по-малко от 10% са хората, които имат някакво конкретно забележка към удобството в заведението. (фиг. 13)

Фиг. 14. Хигиена.

На въпроса относно нивото на хигиената, който е много важен за едно заведение за хранене, доминира мнението, че хигиената е на ниво. Това са посочили 60% от анкетираните. Едва 10% смятат, че има какво още да се желае. И само според 2% хигиената не е била на ниво. (фиг. 14)

Фиг. 15. Музика.

На Въпрос В4 "Музиката в заведението хареса ли Ви?" 40 % от анкетираните са отговорили с "Да, беше доста добре подбрана" . На 32% музиката им харесва, но им се е сторила прекалено тиха . 4% от анкетираните са отговорили "Друго" и "Не, беше много силна". На 14% не им допада стила и на 4% им е била скучна. Въпреки това, никой от анкетираните не смята, че музиката не съвпада с тематиката на заведението. (фиг. 15)

Фиг. 16. Съотношение качество-цена.

На Въпрос Г1 "Как ще определите съотношението качество на храните-цена?" 50 % от анкетираните са отговорили с "цените съответстват на качеството", равни проценти имат отговорите "при продуктите от промоцията има добро съотношение на качество и цена" и "качеството беше прекалено ниско за тази цена" - по 14%. (фиг. 16)

Фиг. 17. Съотношение грамаж-цена.

На Въпрос Г2 "Как ще определите съотношението грамаж-цена" "грамажа съответства на цената" и "грамажа беше прекалено малък за тази цена" имат равен брой проценти - 28. 8 % от анкетираните са отговорили "не се интересувам от цената, важното е да е вкусно". (фиг. 17)

Фиг. 18. Оценка на вкусовите качества.

Въпрос Д1 изисква да бъдат оценени вкусовите качества на храната в ресторант "Happy". Оценката е по деветобалната скала, като на 1 отговаря "отлично", на 5 - "горе-долу", а на 9 - "много зле". От фигура 18 установихме, че мнозинството от анкетираните потребители - 28%, дават средна оценка на вкусовите качества на храната в заведението, т.е. посочили са като отговор 5. С 20% по-малко са хората, които смятат, че вкусовите качества на храната са отлични. 10% са дали оценка, малко по-малка от отлично, а по 12% от анкетираните са дали оценки 3 и 4. Общо 28% са хората, които дават оценки по-ниски от 5 : 14% са отбелязали като свой отговор 6, 12% - 7, само 2% са дали най-близката до "много зле" оценка - 8 и никой от анкетираните не е дал най-лошата оценка. Също така 1 човек от анкетираните не е оценил вкусовите качества.

Фиг. 19. Ниво на удовлетвореност.

От фигура 19 установихме, че процента на хората, които може би ще препоръчат заведението на приятелите си и тези, които със сигурност ще го направят, е равен - 32%. Само 2% не биха препоръчали заведението.

Фиг. 20. Оценка на качеството на продуктите.

На Въпрос Д3 "Според Вас с какво качество са продуктите, които използваме?" 54 % от анкетираните са отговорили с "много добро" , 22 % със "средно" и само 6 % с "не много добро". (фиг. 20)

3. Реклама

От анализа на анкетното проучване бе установено, че по-голямата част от потребителите на ресторантьорския продукт на ресторант "HAPPY" гр. Бургас са жени. Поради това, а и поради факт, че удовлетвореността на клиентите от качеството на продуктите и нивото на обслужване е на високо ниво, рекламата е насочена към тази целева група от потребители. Целта й е да привлече женската част от посетителите да споделят щастливите моменти в уютния ресторант "HAPPY".

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

В настоящия курсов проект бе разгледан ресторантьорския продукт на ресторант "Happy" гр. Бургас. Посредством предварително теоретично и анкетно проучване, обработка и анализ на проучването и прилагането на различни подходи за обработка на данните, бе установено, че качеството на храната, нивото на обслужване и атмосферата в ресторанта според потребителите е на много добро ниво и поднесено с добра визия. Анализа показа,че голяма част от клиентите на ресторант "Happy" са на възраст от 19 до 30 год.(54%), което показва, че ресторанта е атрактивно място за младите хора. Също така от анализа е видно,че е голям делът да посетителите с доход малко под средния за България(38% -от 451 до 500 лв.),,който е 682лв(по официални данни на НОИ [4]), което обуславя факта, че въпреки ниските си доходи,българските потребители отделят време и пари за посещения в ресторант. Това означава,че ресторантьорския продукт е важен и сравнително достъпен за българския потребител и трябва да му се обърне внимание в насока подобрението му. Друг извод, който може да бъде направен от анализа на доходите е, че ресторанта не е толкова често посещаван от хората с доходи над 1000 лв (10%). Това може да се вземе под внимание и да се направят промени в интериора на ресторанта, в насока да стане по-изискано място за делови срещи или подобни мероприятия, да се въведат VIP менют, отделна зала за VIP персони. По отношение на бързина и ниво на обслужване анкетираните са останали много доволни, както са посочили и в анкетите. Също така атмосферата допринася за удовлетвореността на клиентите. Интересен извод от анализа е факта, че на някои от зададените въпроси се получават равни проценти на противоположните отговори. Например при въпроса за съотношение грамаж-цена (Г2), 28% от анкетираните са отговорили положително, а също така и 28% са отговорили отрицателно на зададения въпрос. Което показва, че дадените отговори са според идивидуалните усещания на хората и техните разбирания за ниво на задоволеност, качество и може би моментно усещане. Следователно от анализа бе установено, че главните компоненти на ресторантьорския продукт като качество на храна, ниво на обслужване и атмосфера в ресторанта са на много добро ниво. За подобряване на качеството на продукта препоръчваме:
* по-внимателен подбор на доставчиците на хранителни продукти;
* по-доброто съхранение на продуктите;
* внимателен подбор на персонала, препоръчително е да се наемат работници със съответното образование в сферата, за да се подобри нивото на обслужване и като цяло атмосферата в ресторанта.
* въвеждане на отделни зали за VIP персони, отделно меню за специални клиенти;
* отстъпки при трето или четвърто посещение;
* сключване на договори с близко разположени фирми, работниците им да се хранят в ресторанта на договорени цени или с отстъпка.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа по Икономика на хотела и рестранта 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.