Курсова работа по фирмена култура


Категория на документа: Икономика


ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА
ФАКУЛТЕТ "УПРАВЛЕНИЕ"

КУРСОВА РАБОТА

По Фирмена култура

Изготвил:
Проверил:


Гл. Ас. Велина Колева


Варна
2011

1. Предмет на дейност на "ЦБА" Асет Мениджмънт

"ЦБА Асет Мениджмънт" АД е публично акционерно дружество, осъществяващо основно дейност по инвестирането в дъщерни дружества, развиващи дейност по продажба на дребно на хранителни и нехранителни стоки чрез верига за търговия на дребно - супермаркети, обединени в обща търговска мрежа ЦБА. ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети ЦБА на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия в страната с повече от 200 обекта в над 42 населени места. ЦБА България успява да запази голям дял от търговията с бързо оборотни стоки на дребно, превръщайки се в съществен фактор за окрупняването на националният капитал в тази област. ЦБА не е просто съвкупност от търговски обекти на български бизнесмени. В ЦБА има осъзната мисия за съхранение на традициите на българите относно храненето, възпитавайки култура на потребление на клиентите си при наличието на висок морал и отговорност за тяхното здраве. Мащаба на веригата е предпоставка за добрите ценови оферти и интересни промоции, които магазините предлагат на своите клиенти. Това, както доброто местоположение на магазините и атрактивният им асортимент ги прави добро решение за всеки ден и предпочитано място за пазаруване за всекидневните нужди на потребителите.

2. Продукти, пазари и конкуренция

ЦБА предлага хранителни и нехранителни стоки, стоки за бита. Предметът на дейност е свързан предимно с търговия с хранителни и промишлени стоки, организация и мениджмънт на супермаркети, инвестиции в дъщерни дружества и тяхното управление. Конкуренти на ЦБА са всички магазини предлагащи същите или подобни продукти и услуги. Само във град Варна те включват големите вериги магазини (Пикадили, Кауфланд, Рода, Карфур), малките квартални магазинчета за хранителни стоки, плодове и зеленчуци, стоки за бита, което доказва че конкурентите в този пазарен сектор са много. Предимствата пред тях са основно в трудната адаптивност на моделите, които искат да наложат у нас, коментира Ивайло Маринов, изпълнителен директор на ЦБА Асет Мениджмънт.

Магазинът, за който е разработен анализа, се намира в град Варна на адрес бул. "Васил Левски" 35 и е вторият по големина в регион Варна.

Стратегическото развитие на ЦБА се осъществява чрез:
* Затвърждаване на водещите позиции за ЦБА в районите, в които действа в момента;
* Навлизане в нови региони;
* Увеливаване на мащаба и обхвата на продажбите;
* Развитие на инфраструктурата на компанията в следните насоки:
- Въвеждане на подобрения в съществуващите магазини;
- Изграждане на нови супермаркети;
- Придобиване и/или управление на супермаркети, собственост на трети лица;
- Подобрения в областта на логистиката;
- Активно управление на клиентите;
- Непрекъснато обучение на персонала и използване на най-добрите практики.

3. Описание на магазина

Супермаркета е открит на 19.12.2000г. Разположен е в кв. "Левски" в непосредствена близост до Базар Левски. На голям булевард с интензивен пешеходен и автомобилен трафик. Удобен паркинг с над 20 паркоместа.
* Площ /кв.м./ брой каси:

Обща площ:1100

Търговска площ: 698

Разполага с 7 касови места
* Клиенти:
Средномесечно: 72 700 /приблизителни данни/;Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа по фирмена култура 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.