Курсова работа


Категория на документа: Икономика


 ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ- ВАРНА
КАТЕДРА "ИКОНОМИКА И ОРГАНИЗАЦИЯ НА ТУРИЗМА"

КУРСОВА РАБОТА
Тема: тенденции в развитието на туризма в Санкт-Петербург

СЪДЪРЖАНИЕ:
1. Обща оценка на развитието на туризма в Санкт-Петербург през 2007-2011г
2. Данни за туристопотока
3. Основни проблеми за туризма
4. Динамика на туристическия пазар
5. Структура на туристическия пазар по типове услуги
6. Структура на пазара по цени
7. Тенденции в развитието на пазара

УВОД

Санкт-Петербург е най-големият център на руска култура. Известен е със своите великолепни архитектурни ансамбли, дворци и музеи. Културното наследство на Санкт-Петербург привлича милиони туристи годишно. Всемирната слава на града се обуславя от неговата уникална архитектура, паметници, музеи и театри- Ермитаж, Маринский театър, Филхармонията, дворцово-парковите комлекси Петергоф, Пушкин.

В списъка на ЮНЕСКО са историческият център на Санкт-Петербург, системата от ансамбли на главната градска част- Невский проспект, Литейная часть, Адмиралтейская часть, Василевский остров, река Нева с нейните брегове, дворцово-парковите ансамбли, крепост "Орешек" и други.
Видове туризъм
* Културен - Санкт-Петербург е градът на музеите. Той може да предложи посещение на над 200 музея, а също така и световно известния Ермитаж. В него се съхраняват над 3 милиона експоната, а общата дължина на галериите е около 20 км. В Руски музей се намират експонати, отразяващи хилядолетната история на руското изкуство ( от 11 век до наши дни). На музея принадлежи една от най-добрите колекции на икони, а също така и на картини и най-пълната колекция от скулптори на руски майстори. В Ермитаж и Руски музей също така се организират специализирани изложби. През 2010г са въведени в експлоатация 3 театъра и 2 частни музея- "Ерарта", "Нов музей".
* Фестивален- през 2010г се е увеличила субсидията за фестивали и конкурси, предоставена от бюджета на Санкт-Петербург. Вследствие от това се е съхранила тенденцията към увеличение на броя на фестивалните мироприятия. И през 2010г те са наброявали 282.
* Оздравителен и рекреационен туризъм- в предградията на Санкт-Петербург съществуват съвременни многофункционални комплекси за целогодишно лечение и отдих, които притежават уникални природно-ландшафтни особености. Умереният моорски климат, пясъчните дюни, иглолистните гори, живописните езера, акваторията на Финския залив, наситена с бром и йод въздушна среда, богати запаси на минерална вода и лечебна кал правят района изключителни привлекателен за лечение и почивка.

1. Обща оценка на развитието на туризма в Санкт-Петербург през 2007-2011г

В последните години се проследява тенденция на увеличение на туристопотока, посетили Санкт-Петербург. Правителството на Санкт-Петербург си е поставило като основна задача активното развитие на туризма в града.

Все по-голяма популярност добива индивидуалният туризъм- кодато туристът сам планира своя маршрут и време. Частта на индивидуалните туристи от целия поток туристи на града се увеличава и вече е достигнала една трета.

Тенденцията за увеличение на броя туристи засяга най-вече хотелиерския сектор. Динамиката на средномесечната заетост на хотелите свидетелства за продължаващо разширение на високия сезон.Според данните за последните 5 години високият сезон е от май до октомври.

По програми за развитие на Санкт-Петербург като туристическа столица на Руската федерация работят много организации, чиято главна дейност е да повишат равнището на удобство по време на престоя и увеличение на привлекателността на града ( Градски туристически информационен център, Агенция по градски маркетинг и др.) .

За повишаването на безопасността и комфорта на посетителите се реализира проектът Call Centre за туристи- Helpline. Това е съвременна сравочно-информационна служба за гости и жители на града, която работи денонощно 7 дни в седмицата. На прост номер гостът на Санкт-Петербург може безплатно да получи изчерпателна информация за града- списък с метоприятия, адреси и работно време на организации, цени на посещения в музеи. Специалистите от службата оказват помощ на туристи в екстремни ситуации и могат да повикат за тях полиция, бърза помощ или такси.

За Информационната поддръжка на града в Интернет отговаря официален туристически портал- www.visit-peterburg.ru . В него може да се намери най-нова информация за живота в града, може да се резервира стая в хотел, да се звънне от портола в Call Centre Helpline.

На туристическия пазар в Санкт-Петербург се появяват нови марки: Ibis, Holiday Club, Park Inn, Sokos Hotel. От международните хотелски оператори най- широко са представени: Rezidor Hotel Group (5), Inter Continental Hotel Group (4), Marriott International (3), Cronwell Hotels & Resorts (3) Но все пак цените остават доста високи, което свидетелства за недостатъчно високата конкуренция. В близките няколко години се очаква да излязат на пазара международни хотелиерски вериги като Four Seasons, Swissotel, INDIGO, Hilton, Double Tree. Очаква се разширение на хотелиерските вериги на западните туроператори, а също така и откриването на нови хотели от веригата Marriott, Novotel, Crwne Plaza.

2. Данни за туристопотока

По данни за 2010г Санкт-Петербург заема 7 място сред най-посещаваните и популярни градове в Европа и 20 място в света.

През 2010 г Санкт-Петербург е посетен от 2,8 млн чуждестранни туристи и 2,3 млн руски туристи. Основните чуждестранни туристи са от Финландия, Германия, САЩ, Швеция и Франция. Отдаването на квартири и стаи под наем е важен източник на доходи за много граждани.

Таблица 1

Брой туристи, посетили града, в млн
Год.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.