Културни идентичности на туристическия контингент


Категория на документа: Икономика


 ШУМЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ
"ЕПИСКОП КОНСТАНТИН ПРЕСЛАВСКИ"

ФАКУЛТЕТ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ

СПЕЦИАЛНОСТ "ТУРИЗЪМ"

Дисциплина: Културни идентичности на туристическия контингент

Преди години още бях разглеждал в сайтове и брошури екскурзии до Италия, Испания, Франция, Германия и Англия. Най-силно впечатление обаче ми направи Испания, по-специално Мадрид. Мои познати бяха ходили там и съм слушал страшно много за известните им музеи, забележителните архитектури, неповторимата кухня и уникалните им фестивали. Испания за мен изграждаше земния Рай.

Дълго време спестявах пари, за да замина. И най-накрая успях. Скоро най-добрият ми приятел беше участвал в обмен от училище в Мадрид. След което Роберто идва в България. Реших да му пратя e-mail. Той много се зарадва. Помогна ми адски много с уреждането на документите и купуването на билетите.

Пристигнах в така желания от мен Мадрид. Очакваното от мен коренно се разминаваше от действителността. Още на летището се разочаровах от персонала. Наложи се да чакам 40 минути за багажа си и ходих до гише на гише докато не си го получа. Това веднага ми напомни за България. Роберто ме чакаше с колата си пред летището. Направи ми впечатление, че абослютно всички спазваха пътните знаци, ограниченията и правилата за движение. Тези дни обаче беше просмовутия фестивал и главните булеварди бяха затворени. Попаднахме в голямо задръстване, пред нас имаше изнервен шофьор, който непрекъснато натискаше клаксона. След това Роберто ме заведе в местен испански ресторант. Келнерите бяха изключително любезни и обслужването беше на невероятно ниво. Поръчахме си паеля и тортила, които Роберто ми ги препоръча. Беше много вкусно! Когато плащахме сметката не съобразих, че е прието да се оставя бакшиш 20% от стойноста на сметката. Поне си заслужаваше - прекрасна храна и качествено обслужване.

Бяхме решили да отидем и на дискотека. Преди това се разхождахме по улиците в града. На някой места бях изненадан, че на тротоарите имаше пияни тинейджъри. За Роберто и приятелите му не беше нищо ново и необичайно. Останалите ни предложиха да се присъединим към тях, но ние отказахме.

Когато влезнахме в дискотеката, наистина беше точно като на снимките и клипчетата в интернет. Музиката беше страхотна и обстановката - уникална. Отидох до тоалетната и отпред видях много момичета и момчета, които употребяваха различни видове наркотици. В България не се учудвах от този факт, но и в Испания картината беше същата.

На другият ден посетихме търговския център който беше с интересна архитектура и маркови магазини. Абсолютно еднакво! Когато влязохме обаче в поредния марков магазин, ужасно впечатление ми направи как изискани дами и известни бизнесмени хвърляха дрехите по земята, след като ги разглеждаха.

И ето вече трябваше да се въщам. Още с качването в самолета, усетих балканският нрав, дух и дивотия на наши роми. Те без да са искали привлякоха погледите на пасажерите в самолета. Като цяло пътуването беше спокойно, единствено при съобщавенето за кацене на летището насъпи лек смут в тях, поради факта че английският им бе чужд. С леки въпроси които звучаха в пространството "Ко, ко, речи?!?" се почувствах наистина кацнал в нашата любима страна България.

Тези два дена минаха много бързо за мен- интересно, вълуващо и различно. За мен екскурзията в Испания беше страхотно преживяване! Единствено нещо, което беше неочаквано за мен се оказа, че има изключително много прилики с нашата култура, манталитет и начин на живот.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Културни идентичности на туристическия контингент 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.