Креативността и ние


Категория на документа: Икономика


Какво е възрастният? Възрастен означава възрастно дете. (10 г.)
Какво е усмивката? Да се усмихваш е, когато някои хора се смеят със затворена уста, за да не пречат на другите. (7 г.)
Защо се мием със сапун? Ние се мием, за да вкараме сапун в очите на микробите. (5 г.)
Какво е дрогата? Дрогата е вид растение, което гангстерите изсушават и взимат като медикамент, за да забравят постъпките си. (14 г.)
Какво са сълзите? Сълзите се появяват, когато мозъкът мисли и се изпотява и потта излиза през очите. (11 г.)
Какво е газирана вода? Газираната вода е вода с капчици. (7 г.)
Колко години трае детството? Децата живеят 35 години, младите хора 25, а възрастните за 5 години умират. (8 г.)
Какво е талант? Талантът е красота на мисълта. (12 г.)
Какво е мъглата? Мъглата е дим, който отива на небето, защото тук вече няма място. (7 г.)
Какво са микробите? Микробите влизат в човека и там оставят всякакви мърсотии, защото са им мръсни краката и така човек се разболява. (7 г.)
Как светят светулките? Светулките могат да светят, защото са късчета от звезда. Когато умре човек, пада звезда и от тази звезда се раждат светулки. (10 г.)
Защо някои охлюви имат къща, а други не? Някои охлюви си имат къщички, защото са спестявали, не са яли картофи, а само цветя и така с времето си построили къщички. (7 г.)
Защо някои паяци имат кръстче на гърба си? Защото са свещеници на паяците. (7 г.)
Защо диригентът маха с ръце и пръчица, когато дирижира? Диригентът има пръчица, защото е грозно да показва с пръст на контрабасиста накъде отива симфонията. (10 г.)
Защо сънуваме? Сънищата са, за да можеш да спиш. Тъй като очите непрекъснато виждат нещо, искат и нощем да виждат. (7 г.)
Сънуваме, за да не скучаем нощем. (7 г.)
Защо цветята имат аромат? Цветето ухае, защото когато дойде пчелата и вземе меда, да му остане поне аромата. (8 г.)
Защо кокошката не лети като другите птици? Кокошката не лети нависоко като другите птици, защото се страхува да не си изтърве яйцето.
Защо млякото е бяло, а не зелено като тревата? Млякото има бял цвят, защото човекът не би ял, ако кравата би направила простотията да си оцвети млякото в синьо или зелено. (7 г.)
Защо съществуват часовници с кукувица, а не с петел, след като петелът е известен като сутрешен будилник? Много по-лесно часовниковият механизъм ще каже "Ку-ку" отколкото "Ку-ку-ри-гу" (13 г.)

Нека разгледаме същината на креативното мислене. Какво означава креативното мислене? С какво се различава то от обикновените ни мисли и идеи? Повечето хора разбират под креативно мислене идея, предложение или въображение извън границите на нормалното, традиционно мислене. За много хора това, че мислиш различно от тях е креативно мислене. Но дали това е достатъчно?
Как можем да развием нашата креативност, нашето out-of-the-box мислене?
Написани са сигурно стотици книги и учебници, които твърдят, че могат да разчупят нашето мислене. Но аз съм убедена, че креативността е заложена вътре във всеки един от нас. Просто е необходимо да настъпи точното време при точните условия, за да се прояви. И все пак ето няколко идейки, които може би ще помогнат да събудим нестандартността в ума ни. Идеите не са описани в рангов ред, а произволно:

- Записвай своите идеи винаги, когато ти дойдат - имай своя IDEABOOK. Записвай всяка щуротия, която ти дойде на ума. За сегашната ти ситуация тази идея може да не ти свърши работа, но в бъдещето има шанс да се нуждаеш именно от нея.

- Прави си всякакви списъци - с неща, които искаш да постигнеш, книги, които искаш да прочетеш, места, които да посетиш, щуротии, които ти идват на главата и т.н. Но не е важно само да ги правиш, но стреми се да изпълняваш тези списъци. Това ще те вдъхнови, мотивира, зареди и подготви за по-големите крачки в живота ти.

- Стани от компютъра - не всичко е в интернет и на компютъра. Отиди на разходка, тренирай, чети книга, гледай филм или просто се отпусни на дивана и си мисли за всичко, което може да ти дойде на ум. Това ще те зареди със свежи идеи и ще те благослови с креативност и out-of-the-box мислене

- Взимай си почивка - когато можеш. Дали по време на работа ще излезеш в обедна почивка, или ще прекараш отпуската си лежейки по цял ден на плажа или нещо по-различно - не спирай да си вземаш почивка. Доказано е, че една пълноценна почивка ще те зареди с нови сили, енергия, идеи, свежест, за да се върнеш на работа и да генерираш реални резултати.

- Пей под душа - О, какво блаженство! Кой не си е припявал поне нещо под душа. Аз лично го правя редовно (и Слава Богу все още нямам оплаквания от съседите :)). Там си напълно сам със себе си, така че остави топлата вода да изчисти тялото ти, а песента да изчисти ума ти от всички излишни мисли.
Подходящо е тук да добавя и постулат на щастието, който изнамерих в социалните мрежи: Пей под душа всяка сутрин. Пей в колата. Пей тихичко в ухото на любимия. Пей на глас в парка. И виж как мястото ще грейне. Виж как ще се появят усмивки :)

- Слушай нова музика - и като сме почнали с пеенето, то не само пей, но и слушай. Да, слушай - всякаква музика. Може и да не е от твоя любим стил, но слушай. Ще откриеш нещо някъде, което да отключи твоята креативност.
Тук ще вмъкна едно интересно изследване с опитни мишки, проведено в медицинския университет Дзюнтендо в Токио. Учените наблюдавали мишки с трансплантирани сърца. Гризачите били разделени на четири групи: на първата пускали "Травиата" на Верди, на втората концерти на Моцарт, на третата песни на Ения, а на четвъртата единични звуци. Най-дълго живели мишките, слушали опера - средно 26 дни след трансплантацията. Слушалите Моцарт изкарали около 20 дни, а "обработваните" с Ения - 11 дни. Тероризираните с различни звуци гризачи пък преживели едва 7 дни. Имало и още една група - контролна, съставена от глухи мишки, които също измрели след около 7 дни. Във всеки случай музикалната терапия, в зависимост от нейното естество, може да подобри или влоши състоянието на пациенти.
- Пий кафе - макар и доста противоречиво да е твърдението, че кафето помага, кофеина ще освежи и тонизира мозъка ти да работи по-добре и по-ефективно. С чаша горещо кафе и аз ще добавя и парченце добър шоколад (+добра компания) дръж IDEABOOK наблизо, защото със сигурност ще има какво да записваш.

- Откажи да се самообвиняваш - спри да се обвиняваш за всичко. Самосъжалението, самоиронията и самонаказанието няма да донесе креативност в живота ти, а точно обратното. Всеки прави грешки, но е важно да се научи от тях на нещо по-добро, да се изправи и да опита отново... Никой не е перфектен.

- Бъди позитивен - не всичко в този живот е розово, но нищо не ти пречи да си сложиш розовите очила за точно онези ситуации, в които всичко изглежда мрачно и безнадеждно. Ако приемаш живота с усмивка, ще се учудиш как ще ти се отплати той.

- Обгради се с креативни и талантливи хора - те освен да те научат на това, което вече знаят, ще те вдъхновят и освежат. Повярвай - не ти трябват скучни и обикновени хора, трябват ти хора, които знаят как да живеят живота си пълноценно.

- Не се предавай - дори и да паднеш, стани. Дори и да се провалиш, опитай пак! Откажеш ли се - вече си загубил битката. Креативният човек никога не се отказва. Той ще преобърне света, но ще намери решение. За него няма "няма". Винаги има начин. Така, че не се отказвай никога!
За пример ще дам историята на един от най-известните баскетболисти на всички времена: Пропуска над 9000 изстрела, в кариерата си на професионален баскетболист. Загубва около 300 мача. 26 пъти му е оказвано доверие да реши мач с последния си удар. И той се проваля. Проваля се отново и отново, но никога не спира... за това успява - Майкъл Джордан

- Позволи си да правиш грешки - опс. Това прозвуча доста странно, нали? Но да, позволи си да грешиш. Няма безгрешни хора на този свят и ти не си изключение. Защо тогава вместо да се обвиняваш, не се поучиш от грешките и да ги превърнеш в работещи идеи, а именно: да превърнеш дефекта в ефект.
- Отиди на ново място, смени маршрута - не ти говоря да отидеш до Филипините (макар че ако имаш възможност отиди), а имам в предвид - смени пътя. Пример: ако до сега си отивал на работа по един и същи маршрут, промени го, тръгни по по-дългия и обиколен път. Ако до сега си ходил само на едни и същи места - пораздвижи се и завладей нови територии. От къде си сигурен дали там няма да откриеш неща, които да ти вдъхнат идеи.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Креативността и ние 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.