Креативността и ние


Категория на документа: Икономика


СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ
"СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"

ФАКУЛТЕТ ПО ЖУРНАЛИСТИКА И МАСОВА КОМУНИКАЦИЯ
КАТЕДРА: ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА

К У Р С О В А Р А Б О Т А

ДИСЦИПЛИНА:
КРЕАТИВНА КОМУНИКАЦИЯ

ТЕМА:
КРЕАТИВНОСТТА И НИЕ
Как да я открием, развием и приложим?

ИЗГОТВИЛ: ПРОВЕРИЛ:

СОФИЯ - 2014 г.

Креативност - модерна дума, която означава толкова много неща. Нека погледнем определението на думата "креативност" в Тълковния речник: Съзидателен; иновативен; използване на лично творчество при решаване на дадена задача; създавам с творчество.

Креативността не е просто понятие или единично умение, което да се научи. Тя е синтез от елементи: различни начини на мислене, разчупване на установения модел за оценяване, нарушаване на писани и неписани правила и т.н. Според мен креативността е заложена дълбоко вътре в нас още със самото ни образуване. Всеки човек носи в себе си частица от нестандартното и креативност. Но за жалост в годините на обучение ни е втълпявано едно традиционно и стандартно мислене, разсъждение на база вече установени принципи и схеми. С времето колкото повече са ни промивани мозъците от клишета и заучени фрази, толкова повече креативността ни заспива още по-дълбок сън. Докато не дойде един прекрасен ден, в който решим да я пробудим и да й дарим нов живот. Да, за мен е точно така. Креативността е заспала своя летаргичен сън с очакване да се срещне с нас отново и да сътвори невиждани и нечувани неща.

Именно поради тази причина за мен най-креативните същества на земята са децата, защото те гледат на света по по-различен начин. Те не са обременени все още с клишетата, грижите и логиката. Те са любознателни, изобретателни, опознаващи света с отворени очи, живеещи всяка минута пълноценно. Те не разсъждават на дълго и на широко дали има логика в нещата, а се впускат стремглаво към приключението колкото и безсмислено (или така да изглежда за нас възрастните) да е то.

Съвременната педагогика възприема детето като творец, а не само като рецептор както го е възприемало традиционното обучение. Според нея е от изключително значение да се взима предвид вътрешния свят на детето, чувствата, мислите му, както и начина, по който то ги изразява.

За да се стимулира креативното мислене и въображение не са необходими много усилия, защото както казах по-горе то е вродено дълбоко в нас, просто трябва да го активизираме. Но ето едни от най-важните елементи към развиване на креативността:
* Упоритост и силна воля - За никого не е тайна, че най-великите познати творци са били преди всичко работливи, неуморни и усърдни в своята работа. Те са отдавали изцяло живота си на своето творчество.
* Чувствителност към заобикалящия свят - Креативните хора са наблюдатели, изследователи, притежават умението да хващат тенденциите и феномените от рано, усещат разликите и намират нещо чудно дори и в обикновените неща. Те са чувствителни към средата, в която живеят и работят.
* Гъвкавост - в един непрестанно променящ се свят е от изключително значение човек да бъде гъвкав, иновативен, различен. Именно това качество е важно да се изгражда от ранна възраст. Главен компонент е разширяване на знанията от всякакво естество и тип, търсене на различни пътища към разрешаване на дадена задача, поставяне на различни гледни точки, стимулация на любопитството и любознателността.
* Умения за подбор и анализ на информация - те са в пряка връзка с развитието на въображението и креативността. Едно богато въображение ще има повече възможности да измисли нещо ново, оригинално и нестандартно.
* Оригиналност - за да бъде един човек оригинален се изисква доста умение. Бягай от монотонността в живота - тя убива креативността, рутината погубва всяка добра идея. Монотонността свършва там, където започна въображението.

Децата са такива скици! Ако му е скучно на човек, или по някаква причина не е в настроение, достатъчно е да им зададе някой сериозен въпрос за живота. Разсъжденията им по темата със сигурност ще го накарат да се превива от смях. И да погледне на света с по-топли, оптимистични очи. Нека се потопим за минута-две в неповторимия и креативен свят на детското мислене.
Кое е по-добре: да си необвързан, или женен? За момичетата е по-добре да са необвързани, но за момчетата не е. На момчетата им трябва някой, който да чисти след тях. - Анита, 9 г.
На каква възраст човек трябва да се ожени? Никоя възраст не е добра за женене. Трябва да си глупак, че да се ожениш! - Фреди, 6 г.
Как човек решава за кого да се ожени? Всъщност никой човек не решава за кого ще се ожени. Господ го решава още много преди това, а по-късно установяваш от кого няма да можеш да се отървеш. - Кристен, 10 г.
Какво правят хората по срещи? На първата среща просто си казват лъжи и от това обикновено им става достатъчно интересно, за да излязат на втора среща. - Мартин, 10 г.
Какво ще правиш, ако си на първа среща, но тя не върви добре? Ще избягам вкъщи и ще се престоря на умрял. На другия ден ще се обадя във всички вестници и ще се погрижа да пишат за мен във всички колонки с умрели хора. - Крейг, 9 г.
Кога е нормално да целунеш някого? Когато е богат. - Пам, 7 г.
Как ще се промени светът, ако хората спрат да се женят? Със сигурност ще има доста деца, за които ще трябва да се дават обяснения. Не е ли така? - Келвин, 8 г.
Как можеш да бъдеш сигурен, че бракът ти ще върви добре? Казвай на жена си, че е хубава, дори да прилича на камион! - Рики, 10 г.
Какво е душата? Душата е, когато мама ти сложи сладки на масата, а ти оставяш на братчето си. (8 г.)
Какво е тъгата? Тъгата е, когато един човек отива при друг и много пие. (7 г.)
Какво означава думата "модерен"? Модерен е, когато видиш нещо хубаво и скъпо, а нямаш пари. (12 г.)
Как се прави парфюм? Парфюм се прави от вода, запушалка и парфюм. (5 г.)
Как се разбират птиците или животните помежду си, когато ние хората си говорим и понякога не се разбираме? Птиците и животните се събират и си говорят шепнейки, а на нас ни казват само "мяу". (10 г.)
Ако Земята се върти, защо не падаме от нея? Върти се само Земята, асфалтът не се върти. (6 г.)
Какво е затъмнението? Затъмнението е липса. (12 г.)
Какво е амбиция? Амбицията в живота означава да си егоист. (10 г.)Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Креативността и ние 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.