Кордопуловата къща в Мелник


Категория на документа: Икономика


Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Курсова работа

на

тема

Кордопуловата къща в Мелник

Мелник е един от най-старите български градове. Разположен е в Югозападна България, в област Благоевград, община Сандански. Пясъчните високи и стръмни брегове, които са прегърнали Мелник в цялата околност, се наричат "мелове" и вероятно от тях произлиза името на града. Това е най-малкият град в България. Населението му днес е 380 души.

Няма сигурни сведения, по които да може да се установи кога е възникнал Мелник. Въз основа на археологически данни, се предполага, че Мелник е възникнал отначало като крепост за охраната на южната българска граница и пътя по река Струма, след сключването на българо-византийския договор от 864 година.

За първи път в писмени извори Мелник се споменава в началото на ХI век, във връзка с включването му в границите на Византия.

В първите години на ХIII век управителят на Западните Родопи - Алексий Слав става независим владетел със столица в Мелник. Градът е обграден с крепостни стени. В средата на ХIII век Мелник влиза в границите на Никейската империя. През XIV век градът за известно време е включен във владенията на протосеваст Хрельо, а по-късно и на сръбския владетел Стефан Душан.

Мелник пада под османска власт след 1395 г. През първите векове от османското владичество Мелник запада, за да се възроди отново в края на ХVIII и началото на ХIХ век, когато в него оживява културна и просветна дейност. Жителите на града се занимават с винопроизводство и тютюнопроизводство, като изнасят вино в цяла Европа, и най-вече за Англия и Австрия. Най-известните мелнишки търговци са от фамилията Кордопулос, чиято къща и винарска изба е превърната днес в музей. Градът е освободен от османска власт през Балканската война на 17 октомври 1912 година от четата на Яне Сандански.

От 1968 година Мелник е обявен за град-музей. Днес основен поминък на населението са винопроизводството, тютюнопроизводството и туризмът. Един от най-известните туристически обекти в Мелник е Кордопуловата къща.

Изключително ценна със своята архитектура и богат интериор, Кордопуловата къща е най-голямата възрожденска къща в историята на България. Тя е построена от богатата мелнишка фамилия Кордопулови през 1754 г.

Мястото, изкопаните изби, приземният и основният етаж, говорят за богатото творчество и ум при изграждането ѝ, който пази и изпълнява традицията за производството на червено вино.

Кордопуловата къща се състои от:

- Приземен етаж, в който се намират фантастични лабиринти и винарски изби, като всяка от тях има своята история. В тях се е произвеждало и съхранявало прочутото мелнишко вино, собствениците са запазили традицията и посрещат всеки посетител на къщата с чаша от вълшебния нектар.

- Полуетаж със стопанско предназначение и издаден еркерен етаж за живеене.

Особено силно впечатление в къщата прави дневната стая. Тя е много голяма и в нея са скътани дванадесет прозореца, при чието оформление са намерили приложение редица строителни и художествени стилове. Това е една обширна зала с долен и горен ред дванадесет прозорци. Долният ред прозорци имат български характер и са типични за възрожденското ни строителство.

Горният ред прозорци са украсени с цветни стъкла, пускащи обилна светлина и са известна смесица от венециански и ориенталски елементи. Северната стена на стаята, в която са вградени стенните гардероби, е майсторски изписана с барокови орнаменти. Два от четирите етажа на постройката са изградени от камък. Седем вътрешни стълбища свързват различните етажи и мансарди.

Таванът на тази стая е направен от дърво. Той изобразява слънцето с дванадесет заострени правоъгълника - броят на месеците в годината. Забележителното в тази стая е това, че в нея са запазени и чудесни съдове за вино, от които някога гостите на къщата са пиели. В нея са запазени и майсторски изработени килими, които покриват долната дървена основа на стаята.

Дървените етажи са покрити с пъстри черги. Покрай три стени има места за сядане под еркерните прозорци.

В стаята за преговори са сключвани най-важните сделки на търговците Кордопулос. Към нея има сауна и малка стаичка скрита зад кухненски шкаф наречена "тайник". Тук може да се види така характерната за балканския регион печка "джамал". Тя е направена така, че да се пали от едната стая, а да топли две. В стената има вграден шкаф (долап), а на стената отново виждаме дървени лавици с наредени съдове и газена лампа. В средата на стаята е разположена масата с четири дървени стола. И тук подът е постлан с тъкани черги.

В турската стая (спалнята) виждаме одър, постлан с тъкана завивка на цветя. Възглавниците също са тъкани, с типичните за района мотиви. Дървеният под и тук е покрит с тъкани килими.

В следващата стая ще видим дървения стан, на който стопанката е тъкала. До него е поставен чакръка, с помощта на който е била навивана преждата за тъкане. По стената са наредени народни носии, характерни за този период. Пода отново е постлан с вълнени тъкани черги.

Кьошка - стаята е постлана с характерните български килими. От двете страни край стената има дървени одъри (миндери), застлани с шарени тъкани черги, на които са поставени също така тъкани възглавници. На дървени лавици по стените са наредени медни съдове, с които са си служили стопаните на къщата и газените лампи за осветление на стаята.

Всяка година Кордопуловата къща се посещава от хиляди туристи от страната и чужбина.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Кордопуловата къща в Мелник 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.