Компостиране


Категория на документа: Икономика


Плъхове и мишки
Те не са толкова чест проблем, но за да се избегне, в компостера не бива да се слагат месо или риба. Макар че те също се компостират, привличат много мухи и вредители. Ако това все пак се случи, съдът за компост може да обвие с телена мрежа с по-дребни дупки, които биха представлявали преграда за по-едрите вредители.

Състав на компоста

При нормална или тежка почва в качеството на дренаж трябва да се сложат най-отдолу нарязани сухи клонки. При леки и песъчливи почви - торф, дървесни стружки, слама с дебелина 15-30 см. Височината на следващите слоеве може да бъде от 5 до 25 см. Общата височина на компостната купчина не бива да надхвърля 1-1,5 м.
Редуват се слоеве сухо тъмно вещество (слама, сено, клонки, кора, хартия, торф, дребнозърнеста почва, чернозем) и сочен зелен материал (окосена трева, подрязани листа, мъх, бурени, хранителни отпадъци, органичен тор). Компостните добавки се слагат между слоевете. Най-горният слой от компостната купчина се зарива със земя или други растителни материали. В горещото време е нужно компостната купчина от време на време да се полива. Тя не бива да изглежда като изстискана гъба.
С каква цел материалите се наситняват и защо се овлажнява компостната купчина?
Това е необходимо, за да се ускори съзряването на компоста, както и за да се смесват лесно компостираните материали. При липсата на специални приспособления може да се използва електрическата косачка, която лесно ще се справи с тревата и бурените. Овлажняването трябва да се прави на слоеве с течни битови отпадъци или с течен органичен тор. Това подпомага бързото узряване на компоста.
С какъв материал е най-добре да се покрие компостната купчина?
С брезент или стар килим - така по време на дъжд водата няма да прекъсне процеса на гниене и няма да измие хранителните елементи, а през зимата в купчината ще бъде топло. Температурата в центъра на компостната купчина достига 50-60 градуса, което осигурява гибелта на болестотворните микроорганизми.

Компостни добавки:

В качеството на такива се използват: пресен компост или глинеста земя (2-3 лопати на 1 кв. м) или стимулатор за компост по инструкции; глинено брашно (бентонит) и салицил на прах (примерно 500 г/кв. м); смесени органични торове - рогово, кръвно, костно брашно (около 200 г/кв. м, или органичен тор (2-3 лопати на 1 кв. м).
Защо в компоста се добавя органичен тор и какво се прави при невъзможност да се намери такъв?
Това се прави с цел обогатяване на органйката с необходимите микроорганизми. Освен това сухите слоеве компост фиксират азота, който се освобождава в големи количества от пресния или течния органичен тор. Ако не разполагате с такъв тор, можете да добавите в компостната купчина химичен катализатор, стимулиращ растежа на бактериите и така да ускорите процеса на разлагане. Нужният ефект се получава, като се напръска компо-стът с екстракти или с извлек от биохумус (продукт от жизнената дейност на червените калифорнийски червеи).Ако в компоста има много дървесни стружки или слама, можете да добавите азотни торове (например 300 г амониев сулфат на 10 кг стружки). Качеството на компоста забележимо ще се подобри с добавяне на фосфорни торове: 1-2% суперфосфат или 2-4% фосфорно брашно от масата на компо-стирания материал.При използването на компост за песъчлива почва в него се добавят 0,5-1% калиев хлорид. Прекалено киселият материал за компостната купчина (борови шишарки, торф) може да се неутрализира, като се добави вар или дървесна смола (10 кг на 1 кв. м).

Бокаши е японски термин, който означава ферментирала органична материя. Това е 100% естествен, биологично активен и безопасен ускорител за компост, който ще премахне неприятната миризма на гниеща растителност или животински екстременти. Служи също като почвен подобрител и прави растенията по-устойчиви на болести.
Бокаши е симфония от благотворни микроби като фотосинтетична бактерия, млечна бактерия и дрожди, познати под научното название ЕМ1 (ефективни микроорганизми). Бокаши бактерийте рециклират органичната материя, произвеждайки хранителни вещества и антиоксиданти за растенията и подобрявайки аерирането на почвата. Познати са също със способността си да намаляват емисийте на метан (парников газ) и въглероден сулфид (газ с неприятна миризма), което е добре за планетата земя и за всички нас. Инструкция за ползване на Бокаши :
1) Директно в градинския компостер: Просто нанасяйте по един слой Бокаши всеки път когато прибавяте нови отпадъци в компостера. Ефективните микроорганизми ще ускорят процеса на компостиране и ще помогнат за образуването на висококачествен компост.
2) В обикновенно пластмасово кошче за отпадъци: Както при градинския компостер, така и в този случай, нанасяйте по един слой Бокаши всеки път когато слагате нови остатъци. Важното е всеки път да затваряте плътно кошчето за да не влиза въздух. След като напълните кошчето, оставете съдържанието да ферментира 14 дни. След това го заровете в дупка в градината или го прибавете към градинския компостер.
Едно от предимствата на този метод е, че можете да слагате всякакви хранителни отпадъци, включително месо, млечни продукти и остатъци от готвена храна, които не можете да сложите директно в градинския компостер. Бокаши премахва всички лоши миризми.
Другото голямо предимство е скоростта на разграждане. Когато извадите отпадъците след 2 седмици, те няма да са се превърнали в компост, но ще са обработени до такава степен, че след като ги заровите или сложите в градинския компостер, те ще се разградят за изключително бързо време.

Съставът на компоста варира в широки граници и зависи от състава на изходната суровина. Произведеният по различни методи компост съдържа (в %):
Органични вещества 25 - 80
Въглерод 8 - 50
Азот 0,4 - 3,5
Фосфор 0,1 - 1,6
Калий 0,4 - 1,6
Калций (във вид па СаО) 0,7 - 1,5
Компостът, приготвен от градски отпадъци, съдържа по-малко органични и хранителни вещества за растенията от компоста, получен от селскостопански отпадъци. В него се откриват значителни количества микроелементи. Той трябва да се контролира редовно за съдържание на тежки метали, за да се избегне натрупването на токсични вещества в почвала.

Приложение на компостирането

А. Защо да компостираме
Чрез правенето на собствен компост ние подпомагаме себе си и нашата околна среда.
Компостирането ни спестява пари като намалява необходимостта от закупуването на:
- подобрители за почвата;
- изкуствен тор;
- органичен тор;
Компостирането помага на градината да расте, защото компостът:
- подобрява структурата на почвата;
- подхранва растенията и почвата ви;
- помага на почвата да задържа влага;
- е условие да се произвеждат екологично чисти плодове и зеленчуци;
Компостът подпомага околната среда като:
- намалява количеството отпадъци, изпращани в депата;
- намалява нуждата от изкуствени химични торове;
- намалява броя на курсовете на сметосъбиращите коли до депото;Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Компостиране 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.