Какво ме е впечатлило от книгата на Клод Хопкинс – "Научна реклама"


Категория на документа: Икономика


ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"
ФИЛИАЛ "ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ" гр. КЪРДЖАЛИ

Реферат
ПО

КОМУНИКАЦИИ И КОМУНИКАЦИОННА ПОЛИТИКА

НА ТЕМА:
КАКВО МЕ Е ВПЕЧАТЛИЛО ОТ КНИГАТА НА КЛОД ХОПКИНС - "НАУЧНА РЕКЛАМА"

Изготвил:

Клод Хопкинс е един от големите умове в рекламата. Неговата книга "Научна реклама" е безценен помощник на всички модерни хора, които се занимават професионално с тази работа. Дори и днес когато технологиите са много напреднали, описаните принципи в книгата на Хопкинс, важат в пълна сила. В една от главите в неговата книга, той описва подробно как се изпращат рекламни писма на потребителите. В днешните модернизирани технологии имейл е новият облик на писмата и принципите на Хопкинс водят до едни наистина успешни рекламни имейли, радващи се на голямо внимание. Той подчертава в книгата си, че текстът на рекламата трябва да съдържа решение на проблема.

Според него хората не трябва да възприемат рекламата като изразходване на средства, а като инвестиция, за да успеят, като това е най-безопасният и сигурен начин за бизнес, който може да доведе до голяма възвращаемост. Рекламата не трябва да е хазарт. Очевидно е, че рекламата трябва да носи приходи. Това е например като да направиш депозит и да очакваш определен процент доходност. В случая с рекламата е същото, определено количество пари се инвестират, за да се постигне определен процент доходност и колкото е по-голям той, толкова по-добре. Именно заради това за рекламата е наложително да действа, чрез фиксирани принципи, за да се разбере дали инвестицията си заслужава или не.

Хопкинс отбелязва, че когато пишем реклами, това трябва да бъде така все едно клиент търси информация, стоейки пред нас. Трябва да сме кратки и ясни и най-важното рекламите трябва да са в интерес на потребителя, а не за удоволствие на продавача, защото рекламата трябва да се използва като своеобразен "продавач", с цел да достига до продажби, а не да постига генерален ефект. Един лош търговец може да има малък негативен ефект върху бизнеса, но лошата реклама от друга страна, ще афектира над целия бизнес. Според автора продажбите не трябва да са базирани на предположения, а да се разбере от както се интересува най-много потребителя, но за това трябва да отидем навън и да продаваме лице в лице. Този принцип е бил работещ, но в днешно време е в пъти по-улеснен, чрез нова система за събиране на такава информация. Пример за това са социалните мрежи, където всеки потребител, показва доброволно от какво се интересува най-много. По такъв начин рекламните карета са лично персонализирани към всеки.

Той ни учи да предлагаме услуги. Една сполучлива реклама не трябва да натрапва продукта си, предъвквайки го като мантра, не е достатъчно и да се помни лесно: за да е ефективна, тя трябва да предизвиква "инсайт" у потребителя. Рекламите трябва да предлагат предимство за потребителя, това е една своеобразна стръв, която той трябва да захапе. Тя е най-ефективна, когато няма риск за него, било то финансов или от друг тип.

Оказва се, че потребителите искат информация за продуктите, дори и когато не им е нужна. Колкото повече знаят за дадено нещо - толкова по-голям шанс има за покупка. Ето за това автора ни показва нещо много важно " колкото повече казваш, толкова повече продаваш". Това е по-скоро психологически метод. Ако приемем парите като продукт, реално погледнато всяка покупка е една бартерна сделка. Потребителите разменят определено количество от тяхната стока срещу друга стока. Мисля, че никой не би разменил нормален молив за нормална кафе машина, но ако потребителят има нужната информация за конкретния продукт, например, че може да пише върху течност и освен това графитът му ще стигне за 120 години, нещата ще стоят коренно различно. Точно това ни казва и Хопкинс, че всяка информация е полезна за потребителя и му дава възможност да вземе правилното решение.

Според него заглавието има голяма роля и трябва да е насочено към хората, които биха били заинтересовани от офертата. Те не биха чели заглавието, ако то не показва нещо значимо за тях. Това е факт. Ако някога ви се е случвало да четете списание, докато прелиствате страниците, поглеждате само нещата, които ви интересуват, а останалите почти никога. Пример с получаването на рекламни имейли, в ежедневието ни получаваме бюлетини и оферти по няколко пъти на ден, но в зависимост от това какво ни интересува, като потребители им определяме приоритет, който първоначално се сформира от първия поглед над заглавието. За секунда някои от имейлите биват изтрити, а други оставяме, за да прочетем по-късно и третия вид, който ни интересува, четем на момента.

Ясно се казва, че любопитството е един от най-силните стимули за потребителите. Тук като прост пример можем да дадем обявяването на разпродажба в магазин за техника, например има отстъпка до 50%, потребителите дори и да нямат паричната възможност се тълпят на опашки пред магазина, за да видят колко евтини в действителност са продуктите от промоцията.

Генералните изказвания не привличат много внимание, докато точно определено твърдение обикновено се приема за истина. Рекламите трябва да са точни. Тук пример от реалната практика е броят на продуктите в определен магазин. Всички хора рано или късно си задават въпроса, колко ли продукта има в този магазин? В крайна сметка, ако цифрата е голяма си заслужава да бъде спомената, защото по този начин магазинът ще привлича внимание с разнообразие, а и хората ще повярват на точната цифра.

Много важна тема в книгата на автора е изкуството в рекламата. Използването на рекламно пространство за картинки е много скъпо и трябва да се използват само когато биха свършили по-добра работа от текст. Една рекламна картинка би била много по-добра от текст, в случай че представя нов продукт на пазара, който потребителите не са виждали и чрез визуалната реклама биха получили повече информация, отколкото текстовата. Разбира се Хопкинс е живял в доста по-различно време, но днес системите за реклама на Google (AdSense и AdWords) напълно доказват твърденията му!

Като цяло книгата на Клод Хопкинс е изключително полезна поради няколко причини, че тя не споделя теории, а точни изпитани практики и методи, които са изключително важни в днешно време. Хората не искат забавни картинки, търговците искат резултати, а потребителите ползи. Точната връзка между тях е от голяма важност и тя не трябва да бъде оставяна на случайността. Рекламата е тази, която въвежда стоката или услугата на пазара и поддържа нейният живот. Според световно известния рекламен специалист Клод Хопкинс : Рекламата е умноженото умение да се продава. Тя може да призовава хиляди, докато продавачът разговаря с едного.
??

??

??

??

Страница 2


Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Какво ме е впечатлило от книгата на Клод Хопкинс – "Научна реклама" 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.