Как да се подготвим за делово пътуване?


Категория на документа: Икономика- Дръжте се сърдечно и бъдете внимателни с хора, които не познавате;

- Сведете минимум от загуби. Носете със себе си само най - необходимите неща, но никога вещи или документи, които не можете да възстановите;

- Ако служителя на рецепцията каже на висок тон номера на стаята, вие поискайте друга;

- Като се настаните в стаята добре огледайте дали вратите се заключват;

- Не трябва да отваряте на всяко почукване на вратата, ако то ви се струва съмнително;

- Проверете къде е аварийният изход в случай на пожар или на кой номер трябва да се обадите при нужда от помощ;

И разходите имат своя етикет

Първото нещо, което трябва да направите преди да заминете на делово пътуване, е да разберете допустимите разходи, които фирмата ви поема. Когато от летището дойде да ви вземе ваш колега, не е нужно вие да плащате разходите, затова че ви е взимал. Но разбира се, може да се отблагодарите най сърдечно.Вежливо е да поканите домакина си на вечеря или на обяд в града, където сте. Ако отидете някъде на мач, или някаква забава, домакинът плаща.Но вие можете да се отблагодарите, като платите напитките или храната.

Съвети за бакшишите

Някои хора приемат за обидно оставянето на бакшиши, но вие помнете, че хората, които ви обслужват в известен смисъл работят за това.Можете да оставите бакшиш на шофьора на таксито, което ви кара, на камериерката, на човека на паркинга, но не и на персонала на рецепцията.Колко бакшиш се оставя вие сами преценявате от размера на услугата.Но не забравяйте, че когато давате бакшиш, е добре да имате дребни в джоба си, защото момента на дългото търсене е обида за чакащите.

7. Изводи и обобщения

Подготовка за пътуване в чужбина

Значението на тази подготовка е да пристигнете здрави и в добро настроение и добро самочувствие.Погрижете се паспорта ви да е изряден и да имате необходимите имунизации.Трябва също да помислите и за свидетелството си за управление на МПС или международна книжка.

Обменете местна валута за страната, която смятате да посещавате. Разучете къде се намира и какво е приемливо и какво не за тази страна. Разберете какви традиции има, за да избегнете евентуално някои неудобна ситуация.

Облаги от деловото пътуване

Независимо къде пътувате дали в страната, или в чужбина,важно е да оползотворите времето, през което сте на път.Когато сте на такова пътуване, Вие гледайте на него като на един семинар.Също така, ще можете да опитате от местната кухня и да се запознаете с част от проблемите на този район. Не бива да забравяте, че преди да се разделите със своя домакин, Вие трябва да му благодарите за отделеното за вас време.Също така, трябва да си дадете сметка какви ще са ви по нататъшните отношения и евентуално да му върнете жеста като го поканете и вие.Не бива да забравяте, че като се завърнете от едно такова пътуване, е добре да напишете благодарно писмо или да изпратите някоя друга снимка, направена от Вас по време на престоя ви.

8. Лични мнения

Гледайте през цялото си пътуване да се държите така, че да представите своята фирма в блестяща светлина. Спазвайте правилата на добрия тон и бизнес етикета и ще се радвате на чудесни пътувания и блестящи резултати.

Ползвана литература:

1. " Бизнес етикет-енциклопедия" - Барбара Пачтър, Марджъри Броуди- София 1999

2. " Етикет за всеки ден " - Ирина Сокол-София 2008 г .

3. www.Papionka.com

4. www.Referati.org

??

??
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Как да се подготвим за делово пътуване? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.