Как да се подготвим за делово пътуване?


Категория на документа: Икономика


БУРГАСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ

ЦЕНТЪР ПО ИКОНОМИЧЕСКИ И УПРАВЛЕНСКИ НАУКИ

Специалност " Счетоводство и Контрол "

БИЗНЕС КОМУНИКАЦИЯ

ТЕМА: КАК ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА ДЕЛОВО ПЪТУВАНЕ

Преподаватели:
Студент:

БУРГАС - 2010

1. Значимостта на проблема в бизнес комуникациите

Много хора реагират с досада когато става въпрос за корпоративни делови срещи - като на доза изгубено време. Поради такива причини, те гледат да пропускат такъв род мероприятия . Важната роля на тези срещи обаче не винаги се оценява от служителите на дадена фирма, а това може силно да повлияе на тяхното развитие. Най - важното при такива срещи, е умението да се изслушва партньора, колегата и клиента. Тука трябва да посочим, че в бизнес етикецията съществуват редица писани и неписани правила, които гарантират нашия успех. Тези делово срещи са много важни, защото на тях се проявява също така и визуалната комуникация, и са важни за обмена на нови идеи.
2. Същност

Деловото пътуване е важна част от служебните задължения. При такъв вид пътувания вие все още продължавате да сте на работа.Не трябва да се забравя, че на това пътуване вие ще представлявате дадена фирма или институция. За да се подготвите добре за едно делово пътуване, вие предварително трябва да помислите за някои неща преди да заминете.

* Няколко дни преди да заминете, вие трябва да си направите списък с нещата, които ще ви трябват - делови и лични документи, сувенири които да представляват организацията или фирмата, рекламни материали, които ще ви потрябват.

* Трябва да се подбере подходяща чанта или куфар.

* Трябва така да си подредите работите, че когато потърсите нещо, да го намерите.

* Направете си специална папка, в която да си съхранявате всички документи, които описват разходите ви през деловото пътуване.

* Трябва внимателно да си подберете само най - необходимите работи, които ще ви потрябват.

* Съобразете се с атмосферните условия и подгответе дрехи, които не се намачкват.

* Уточнете времевата зона, за да не закъснявате.

* Снабдете се с достатъчно сувенири за партньорите и техните семейства, ако са ви поканили да отседнете в тях.

3. Исторически път, развои

Още през вековете се е наблюдавало деловото пътуване най- вече с цел на покупко - продажба между хората от едни нации на други. Интересът към деловите пътувания се поражда още в миналото с навлизането на железопътния транспорт. Той позволявал да се придвижат голям брой хора от една точка до друга. Ролята на деловото пътуване е то да се разглежда като двупосочна комуникация, която помага за установяване и поддържане на деловите отношения в рамките на фирмата и извън нея. Деловото пътуване може да е както източник на информация, така и предложение за бъдещо сътрудничество. Деловите пътувания могат да са само един ден, или повече.

4. Правила, Норми, Регламент

Причините, поради които може да се състои едно делово пътуване, могат да бъдат най- различни - сключване на договори, посещаване на конференции, предлагане на нов асортимент от дадена стока, посещаване на клонове и други. Независимо от това, ние трябва преди да заминем, да сме наясно с отговорите на няколко въпроса:

* Защо ще заминаваме? - Това трябва да е въпрос, ясен както за нас, така и за хората, които ще ни посрещнат от дадената институция или фирма.

* Трябва да съгласуваме нашето пътуване със страната, която ще посещаваме и с хората, с които ще се срещаме по време на нашето пътуване.

* Добрите маниери очакват от вас да изясните и предупредите предварително хората, при които ще ходите. Да кажете колко време ще трае вашия предстой, след като го уточните.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Как да се подготвим за делово пътуване? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.