Как да получим желаната работа?


Категория на документа: ИкономикаКакто всеки знае много хора искат да си намерят работа - било то млади, със или без висше образование, или хора които по някакви причини са загубили старата си работа.
Свободни работни места винаги има, но всичко зависи от човека който ги търси. Затова трябва да се знае как и къде да се търсят работните места. Не винаги да се намери подходяща работа е въпрос на късмет, а и също така на умение, което може да се научи и усъвършенства.[3]
Цел:
Когато се търси работа, най-важното е да се знае какво точно се търси, т.е. каква е желаната и предпочитаната работа от търсещия. Въпросът какво точно иска търсещият е не само най-важният, но и най-трудният. Ето и няколко съвета, чрез които по-лесно би било определянето на желанията и очакванията на търсещия работа.
1. Каква работа всъщност търсите? Нова или същата, на която бяхте преди? Много трудно ще ви бъде да намерите длъжност, като предишната, защото работните места и изискванията на работодателите непрекъснато се променят. Бъдете гъвкави и не се ограничавайте до название на дадена длъжност.
Например: Вие не сте просто "учител", а човек, който умее да общува с различни хора, да ги мотивира да се развиват, да ги приобщава към дадена идея и т.н.
Определяйте себе си чрез това, което умеете, а не чрез титлите, които носите.
2. Какво най-много харесвате да правите? Опишете за себе си работата, която най-силно искате. Може би вече сте я вършили - в свободното време, като хоби
Например: Да поправяте коли, да шиете, да пишете... и т.н.
3. В каква обстановка обичате да се трудите? В екип, индивидуално или в къщи?
Умения:
1. В какво сте най-добри? Вземете лист и химикалка и най-нескромно, но честно изброете всички качества, знания и умения, които притежавате.
- Образование
- Квалификация
- Специализации и курсове
- Практически умения и други
2. Какво ви отличава от другите? Това са качества, които не всеки притежава, но които биха били предимство пред работодателите. Например:
- Всички могат да смятат, но малцина притежават търговски нюх.
- Много хора знаят английски език, но всички могат да формират рекламно послание на английски.
- Повечето хора умеят да шофират, но колко са тези, които сами могат да се оправят в случай на авария?
3. Какво ви се отдава най-лесно? Работа с хора, с информация или с машини. А може би сте много сръчни?
4. Какви интереси имате? Компютри, книги, пътувания, спорт и т.н.
Така формулирани тези четири съвета, биха били полезни не само когато се чуди един човек каква работа иска, но и биха му били в полза, ако след като е намерил желаната работа трябва да напише мотивационно писмо.
Шанса за бързо намиране на подходяща работа е да "се срещне търсещият" с работодателя по пътя му на търсене на служители. И ето отново няколко съвета:
1. Започнете по неговата логика - търсете първо личния контакт и препоръките от познати и приятели
2. Не се ограничавайте само в един подход в търсенето на работа.
3. Не се отказвайте. Бъдете активни - свободни работни места винаги има и ако сте упорити, можете да намерите точно тази работа, която търсите.
Ако все пак, след като търсещият е опитал всичко, но още няма успех, той трябва помисли на какво може да се дължи това. Колкото и да не се харесва, в 99% от случаите причината за провала е в самите хора които си търсят работа. Това което може да се направи е:
- Прегледайте внимателно изискванията на работодателите за длъжността, към която се стремите. Ако е необходимо запишете се на курсове за преквалификация или за допълнителна квалификация.
- Потърсете помощта на приятели и познати, които могат бързо да ви "преподадат" няколко практически урока в областите, в които се усещате слаби.
Например: работа с компютър, оформяне на делови писма и други.
- Обърнете се към специалист по управление на персонала. Възможно е преценката ви за вашите възможности и очаквания да не са напълно обективни. Такива услуги се предлагат в бюрото по труда, както и от частни консултанти.

IV. Интервю за работа

Интервюто за работа е най-важната и най-сериозната стъпка до получаването на желаната работа. То е последната фаза от дългия път за намиране на работа. Няма човек, който да работи или да е работил без преди това да е минал през такова интервю за работа.
Интервюто за работа представлява лична среща с работодателя. По време на интервюто работодателя опознава интервюиращия и преценява дали той е подходящ и дали има качествата за съответната позиция.
Повечето хора се притесняват от предстоящото интервю, защото не знаят как да се представят най-добре. Няма предписания, които да гарантират, че ще има успех. Това зависи изцяло от кандидата за работа. Но има правила, с които е добре всеки един търсещ работа да се запознае и които ще са му от полза да привлече вниманието и интереса на работодателя към себе си.

V. 45-те най-често задавани въпроса на интервю за работа [4]

1. Разкажете ми повече за себе си. - Задръжте отговора си за себе си 1-2 минути. Не се паникьосвайте, ако имате лична информация, ако имате лична информация в горната част на автобиографията си използвайте нея за да започнете.
2. Какво знаете за нашата фирма? - Потърсете информация за фирмата преди да се явите на - продукти, големина, репутация, цели, проблеми и т.н. Бъдете информирани и заинтересовани. Оставете интервюиращият да ви разлаже за фирмата и да ви обясни за работата с негови думи.
3. Защо искате да работите при нас? - Не говорете за това което искате вие, първо говорете за техните нужди. Искате да бъдете част от разрастваща се организация или фирма. Можете да допринесете за постигането на определени цели на фирмата.
4. Какво можете да направите за нас? - Какво можете да направите за нас, което другите не биха могли? - Разкажете за опита, който сте придобили при предишния си работодател. Говорете за свежите си идеи и нов опит, който можете да донесете на фирмата.
5. Какво намирате за най-привлекателно в тази професия и кое за най-непривлекателно? - Изброете няколко привлекателни фактора, като отговорността, която ви се предлага, както и възможностите да работите с опитни екипи, които имат репутация за нововъведения и творчество. Кажете, че ще ви трябва повече информация и време преди да можете да съдите за непривлекателните аспекти на работа.
6. Защо бихме ви наели? - Заради знанията, опита, потенциала и уменията.
7. Какво търсите в една работа? - Възможност да използвам умения, да се представям добре и да бъда признат.
8. Дайте ми дефиниция за ............... (професията, за която е интервюто) - Бъдете кратки и се ориентирайте към причините и следствията.
9. За колко време бихте могли да допринесете за доброто на фирмата? - Много бързо, за няколко седмици, след като се запозная със системата и клиентите ви и кратък период за приспособяване. Подчертайте, че се учите бързо и лесно се адаптирате към нови ситуации.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Как да получим желаната работа? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.