Историята на съвременният български предприемач Роман Цветков


Категория на документа: Икономика


 УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО

Историята на

Роман Цветков

София, 2013г.

Инженер Роман Цветков е собственик и управител на фирмата "Металик", която е създадена през 2000 г. с малък персонал 10 човека. Първоначално развива дейността си в обособен цех към "Металик" АД - Пазарджик, където започва работа като млад инженер като произвежда за тях компоненти и метални части за металорежещи машини, а също така и колекторни кутии. От общото им сътрудничество произлиза и името на фирмата "Металика". Създал собствено дружество, Роман Цветков специализира в металопресови услуги и обработка на едрогабаритни детайли. През 2005 г. се създава сегашната организация "Металика" ООД със персонал около 50 човека. След разрастването на Металика ООД през 2005 г. тя започва да се занимава със строителство на бензиностанции, метални контсрукции и телекомуникационни антени. Нейни главни контрагенти са всички строителни фирми в Пазарджик: Пампов инженеринг, Bilding, Строй прогрес, Радани, Telelink, които са посредници на Vivacom, Лукойл, за които фирмата произвежда, доставя на място и сглобява техните бензиностанции. Основен техен клиент е също така и Вагоноремонтен завод Септември. "Металика" ООД работи и с по-дребни поръчки, които изпълнява в най-кратки срокове. През 2006 г. "Металика" ООД се премества на собствена производствена площадка в Пазарджик. Построен е и нов цех за металорежещи машини. През 2008г. е регистрирана в Професионалния регистър на строителя. През 2012 г. дружеството започна изграждане и на още един цех на нова производствена площадка.

Предметът на дейност на предприятието е металообработване, дървообработване и строителство. Произвеждат се метални конструкции, машини, детаили като към услугите спадат ремонт и поддръжка на изделията. Фирмата работи с предприятия и/или заводи от цяла България като произвжда и доставя детаили на клиентите си. Част от основното производтво на "Металика" ООД са шайби-разпределителни, от които месечно се произвеждат над 5000бр. и ги доставят на клиентите си. Също така фирмата приема поръчки и конструира билбордове, антени, метални скелета и халета. "Металика" ООД предлага широка продуктова палитра: изработка и монтаж на метални конструкции, доставка и монтаж на полиуретанови панели, индустриални и интериорни парапети, поликарбонатни навеси, интериорни огради, врати и стълбища, билбордове и рекламни табели, конструкции за телекомуникационни съоръжения и други метални изделия.

Предлаганите услуги са в диапазона от обикновените металорежещи операции до металопресовите, включително щанцоване, рязане, огъване, всякакъв вид заваряване и наваряване. Изпълняват се индвидуални и типови проекти. Създадена е организация за контрол на качеството и цялостния технологичен процес.

Визията на Металика ООД е в следващите години да се разрастне, колкото се може повече и да догони основните си конкуренти в своя бранш. Собственика й иска да постигне това като закупи нови машини и увеличи асортимента си от предлагани изделия.

Мисията на фирмата е да предлага на своите клиенти от цяла България бързо, качествено и на достъпни цени металообработване, дървообработване и строителство, да осигурява експресна доставка, ремонт и поддръжка на изделията си с помощта на квалифицирания си персонал.

Основната стратегическа цел, която си е поставил Роман Цветков е да разрастне своето производство като въведе нови изделия за своите клиенти. Също така да увеличи персонала си, който за момента е 80 човека, като по този начин осигури нови 20 работни места. Фирмата иска да навлезе в нови наши и чужди пазари като привлече още повече клиенти и доставчици. Надява се да постигне поставената си цел през следващите 5 години.

Етика и отговорност - това са основните принципи, на които Цветков подчинява бизнеса си. Такова отношение има към партньорите, клиентите и служителите си, обяснява 50-годишният предприемач. Така се изгражда доверието. Освен него управителят държи никой да не казва лоша дума за фирма "Металика". "Когато доволните клиенти ги хвалят, те привличат нови партньори."

Очакванията на Роман Цветков през 2014-2015 г. са: "Икономиката в световен мащаб да се стабилизира и да се тръгне по пътя на растежа.", казва предприемачът. Убеден е, че тези представители на бизнеса, които залагат на нови технологии и оборудване, проявяват упоритост и инициативност, имат по-големи шансове от останалите, които вървят по стария път.

Семейно положение: Роман Цветков е баща на две деца - син и дъщеря, и двамата студенти. Синът Цветан се подготвя в УНСС да помага на баща си в бизнеса, а дъщеря му Александра е спортист № 1 на община Пазарджик за 2010 г. Състезателка е на пазарджишкия карате клуб "Торнадо", европейска шампионка в Логроньо - 2010. В момента е студентка по медицина в София. Съпругата му Галя Цветкова участва активно в семейния бизнес.

Роман Цветков е удостоен с награда за "Предприемач на годината" за 2012г., връчена от Сдружението на частните предприемачи и работодатели. Той е и едни от големите дарители на откритата през 2011 г. арменска църква "Сурп Степанос", а преди това и на църквата "Свето Преображение Господне", известна като Гръцката църква в Пазарджик.

Роман Цветков може да бъде пример за български успял предприемач в малкия и среден бизнес!

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Историята на съвременният български предприемач Роман Цветков 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.