Интервю за работа


Категория на документа: Икономика
Увод

Терминът интервю произхожда от френски език и означава свиждане, среща. Английският термин interview се превежда като събеседване, среща.

Интервюто е специфична, уникална комуникативна ситуация в бизнеса. То е официална, структурирана или полуструктурирана комунукация и протича при наличието на правила (място, начален час на интервюто). Участниците в интервюто изпълняват определени комуникативни роли. Според Адер в комуникацията има 4 разновидности: говорене, слушане, писане и четене. Откриваме ги в процеса на подготовката и провеждането на интервюто.

Как да изглеждаме на интервюто за работа?

Няма жена, която не е изпадала пред дилемата - "Ами сега какво да си облека?" Когато става въпрос за интервю за работа обаче,положението става още по-критично, струва ни се, че нямаме нищо подходящо, понякога дори не знаем как точно ще е добре да изглеждаме. Без да придаваме излишна драматичност на облеклото, не можем да отречем, че начинът, по който човек изглежда на интервю за работа, винаги е от значение.

Първото важно правило е да съобразите облеклото си с позицията, за която кандидатствате. Работодателят търси човек, който максимално добре да пасне на обявеното свободно място, а в списъка на неизказаните изисквания влиза и външният вид. Така например не е уместно да отидете с екстравагантна рокля, високи обувки, специална прическа и тежък парфюм, ако кандидатствате за позицията на коректор или научен работник. Всъщност прекалената помпозност не е подходяща за почти никакви интервюта за работа.

Има няколко правила за външния вид, когато сте на интервю, които може да изведем като универсални:

> Бъдете елегантни, но не прекалено! Ако искате да сте с костюм, изберете нещо свежо и спортно-елегантно. Забравете за широкия едноцветен, стандартен костюм, който беше така нашумял преди десетина години. Изберете нещо класическо, но и съвременно. Нека сакото бъде вталено и с едно копче, а панталонът тип цигара.

> Дънките, стига да не са прекалено спортни или кичозни, са също добра алтернатива. Добре е да са съчетани със сако и елегантна блуза. Ризата винаги ще бъде номер едно в деловото облекло. Вталена, с етно мотиви, класическа, от лен, сатен, памук или какъвто вид имате в гардероба, ще ви свърши перфектна работа за интервю и ще се чувствате комфортно.

> Обувките е добре да бъдат елегантни и, разбира се, максимално съобразени с облеклото. Забравете за прекалено високите токове или ботушите върху дънките. Ако сте спортен тип и не се разделяте с кецовете си, поне за 2 часа ще трябва да направите този компромис. Небрежният вид може да е плюс единствено ако професията ви е свързана с изкуство и пресъздава ексцентричността и свободата на характера и фантазията ви.

> Цветовете, както се досещате, не трябва да са твърде крещящи. Натрапчивите нюанси на розовото, зеленото или оранжевото са твърде нежелателни. Не е добре да слагате и дрехи с тигрови, зеброви, леопардови и всякакви агресивни животински десени. Ако ги харесвате и ви стоят добре, просто ги избегнете за деня на интервюто, за да не изглеждате като прелъстителка. Всички останали цветове са подходящи. В никакъв случай не се чувствайте длъжна да се облечете само в скучни, "скромни" цветове. Просто бъдете максимално близко до естествения си вид, без прекалени крайности.

> За прическата не е необходимо да полагате прекалени грижи. Най-добре изправете косата си или я начупете с пяна. Нека изглежда, че сте се погрижили за нея, но не и че сте били два часа във фризьорския салон.

> Гримът е под мотото "Незабележим ефект". Малко пудра, освежаващ руж, спирала и лек гланц за устни вършат перфектна работа. Ако интервюто е рано сутрин, не прекалявайте със сенките, в случай че сте им почитателка. Изберете светъл нюанс, който едва се загатва и "отваря" погледа. Като цяло oбаче не наблягайте на тежкия грим около очите. За никой не е тайна, че прекаленото гримиране не се харесва на никой работодател, но не се заблуждавайте, че липсата на всякакъв грим е по-добър вариант. Бледите устни и безцветната кожа, ще ви предадат болнав и незабележим вид, затова ние сме с твърдо "За" грима в дена на интервюто.

> Аксесоарите - семпли и стилни. В никакъв случай прекалено тежки обеци, гердани или накичени гривни, които да се раздрънчат, когато се здрависвате. Заложете на класиката - бижута от злато или сребро в умерени количества. Най-важното, което трябва да постигнете в излъчването си, когато кандидатствате за работа е балансът между външен вид и вътрешна нагласа. Изглеждайте така, както искате да ви възприемат, но най-добре това да съвпада с истинската ви същност. Позите, перфектният костюм и превзетите маниери са само маска, която работодателят е виждал стотици пъти.

Колкото и да се престараете за външния си вид, не забравяйте, че основното са способностите ви. Подходящият тоалет е корицата на книгата, озаглавена "Вашите умения". А колкото по-добра е корицата, толкова по-добре ще се продава книгата.

Как да преговаряме по време на интервю

Като всяка ситуация на преговори, интервюто за работа ви поставя във взаимоотношение на размяна, при което се предвижда, че ще бъдете облагодетелствани в отговор на или в очакването на това да дадете в замяна равностойно, а често пъти и по-голямо благо, което е вашият труд. Тази ситуация може да бъде кооперативна (когато фокусът е върху взаимната изгода), но може да бъде и състезателна (когато фокусът е върху по-голямата лична печалба в края на преговорите). Първото впечатление, което създавате на интервюиращия, ще остане в него и ще му влияе по време на целия процес на преговори, поради което то е от огромно значение. По тази причина е добре да бъдете подготвени предварително в няколко основни точки.
Важно е да знаете, че в социалната йерархия хората общуват и преговарят по много начини, които не са вербални, но имат силно влияние върху събеседника. Някои от тях са начина на обличане, разположението на местата за сядане, езика на тялото, лицевата експресия и тона на гласа.

> Ако предварително знаете каква е културата във фирмата, за която кандидатствате, тогава подберете такова облекло, което да съответства на фирмения етикет и в което интервюиращия ще разпознае във вас човек подобен на тях самите.

> Ако интервюиращият заеме мястото срещу вас, тогава можете да очаквате, че неговата ориентация към ситуацията е състезателна. Докато ако той заеме място съседно на вашето, то тогава той е отворен за едно по-голямо сътрудничество по време на преговорите.

> Активността ви по време на интервюто, т.е времето, през което вие говорите, се възприема почти винаги като проява на интерес. Разговорливостта се свързва също така и с екстравертност, поради което не може да се очаква от всички хора да говорят еднакво много или продължително. Важно е да покажете заинтересованост още в началото като се стремите да отговаряте с повече от една дума на въпросите, които ви се задават.

> Интервюто за работа понякога се превръща в поредица от въпроси и отговори, което никога не е във ваша полза. Винаги когато можете или считате за уместно, изразявайте мнението си, допълвайте или задавайте въпроси, като по този начин ще увеличите влиянието си върху разговора. Внимавайте обаче да не прекъсвате думата на събеседника, тъй като това винаги се свързва с проява на невъзпитаност.

> Тонът на гласа (ударенията, интонацията, ритъмът) може да варира от шепот до вик. Голямата вариативност в тона на гласа изразява емоции и по време на интервю е индикация за важните моменти, които говорещият придава на взаимодействието. По време на преговори обаче прекалената емоционалност може да бъде признак на отчаяност и зависимост от изхода на ситуацията. Така, контролирайки вашата емоционалност във фазата на преговорите, вие можете да контролирате впечатлението за зависимост, което създавате в интервюиращия. Дори когато позицията, за която кандидатствате е твърде желателна за вас, когато компанията е твърде привлекателна за вас, дори когато интервюиращият ви е твърде симпатичен и се поддавате на емоциите, се фокусирайте не върху нуждата, която изпитвате в момента, а върху крайната печалба от взаимодействието.

> Добър индикатор за това дали интервюиращият ви харесва или не е това доколко неговото поведение е огледално на вашето. Това може да се изразява в движенията на тялото, в позата на тялото, в кратки реципрочни изкази като "Да - да".

> Доминантното и покорно невербално поведение по време на интервю допринася за възприетия социален статус. Известно е, че нискочестотните тонове на гласа допринасят за възприетото по-високо йерархично положение на този, който говори. Обратно, високочестотните тонове на гласа се възприемат като смиренческа позиция или по-ниска в йерархично отношение. Постигането на по-ниски тонове става, когато гласът "вибрира" в гърдите, а не излиза от нивото на гърлото. Изброените невербални начини на комуникация са мощен инструмент, чрез който вие можете да оказвате влияние на събеседника ви по време на интервю. Това, което изговаряте трябва да бъде подкрепено от това което показвате. Не забравяйте, че първото впечатление, което създавате у интервюиращия, е най-силно и то ще оказва влияние върху него дори след фазата на преговорите.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Интервю за работа 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.