Ингвар Kампрад


Категория на документа: Икономика


Ингвар Кампрад

Ингвар Кампрад е шведски предприемач, основател на веригата магазини за домашно обзавеждане ИКЕА. Иновативният подход, добрите цени и смелите дизайнерски решения се превръщат в нейна запазена марка.

Роден е на 30 март 1926 г. в Смоланд в семейството на немски емигранти. Още от малък проявява предприемачески нюх към бизнес - купува кибрити на едро и започва да ги продава. На 17 години продължава образованието си като получава пари от баща си, но се отказва да учи. Използва парите, за да основе първата си компания - ИКЕА(името идва от инициалите на името му, първите букви на фермата Елматарюд и на селото Агюнард, в което израства). По-късно започва да търгува с части за велосипеди, с риба, семена, моливи, коледни играчки за елха. След войната обзавеждането е хит и през 1951 година Кампрад решава да прекрати всички останали продуктови линии и да се съсредоточи само върху мебелите. През 1953 година отваря врати първият магазин ИКЕА.

Кампрад има доста сериозен коз срещу своите конкуренти - залага на огромен шоурум, в който хората могат да видят, да докоснат и да почустват стоките, за да са сигурни, че купуват нещо качествено и удобно. Идеята идва след откриването на първия магазин в Стокхолм, когато продавачите не успяват да донесат стоките от халетата. така за клиентите е "отворен" самият склад. Умната организация предлага на посетителите "еднопосочно пътуване" и те са принудени да минат през всички зали, за да излязат. Евтините цени пък идват от практичните опаковки, които са няколко пъти по-компактни от опаковките на която и да било друга верига за мебели. Мебелите се събират във всеки багажник и пестят на клиентите пари за транспорт.

ИКЕА става световна марка известна с модерния си и стилен дизайн. Почти всички продукти с тази марка са проектирани да могат да се пакетират на плоскости. Така се намаляват цените за транспорт (особено товарните корабни такси), бракът се свежда до минимум, увеличава се възможността за лесно складиране и най-важното - клиентите могат да транспортират покупките си без да чакат специална доставка от фирмата. Всичко това звучи като предварително обмислена стратегия на компанията, за редуциране на разходите и подобряване на връзката с клиентите, но всъщност не е така. Конкурентите на ИКЕА бойкотират всяко тяхно решение и затова фирмата е принудена да се занимава сама с доставките, складирането и опаковането. Така конкурентите вместо да навредят, помагат на ИКЕА да открие нов начин за търговия и транспорт, с който се спестява не само време, но и средства. Не случайно хората казват, че конкуренцията е много полезна за бизнеса.
Добрият дизайн, функционалността, качеството и ниските цени са задължителните елементи от управлението на Кампард. Той е движещата сила на компанията - грижи се за работниците си, държи да проверява всичко лично, не се изолира от другите, напротив - той е здраво стъпил на земята и реалната преценка му помага във всичко, с което се захване. Ингвар наема само дизайнери, които отговарят на вече изградената стилистика на произвежданите мебели. Дизайнерите трябва да са със солидна биография, да са спечелили поне една награда и да представят своите виждания за цялостния стил на мебелите. Рядко наема новаци, които току-що излизат от училищата по дизайн. Той смята, че компанията съществува не само за да подобрява живота на хората, но и за да подобрява самите хора, които са свързани с ИКЕА.

Ингвар организира изключително хитро административната структура на ИКЕА. В момента собственик на компанията е холандски тръст, но контролът остава във фамилията на Кампард. Той е собственик на няколко холдингови компании, които се занимават с различни аспекти от производството и управляването на ИКЕА. Те включват различни операции - франчайзинг, производство и абонамент. Кампард настоятелно отблъсква всички идеи за излизането на компанията му на открития пазар, тъй като това би забавило процесът по вземането на решенията, който е в основата на феноменалното им развитие.

"Човек може да направи всичко за 10 минути. Разделете живота си на десетминутни интервали и се опитайте да изгубите възможно най-малко от тях интервали, правейки незначителни неща."
Ингвар Кампард

Основателят на ИКЕА Ингвар Кампард е класиран или на първо, или на трето място (след Бил Гейтс и Уорън Бъфет). Каквато и да е истината можем спокойно да кажем, че той определено е в челната тройка със своето богатство от 28 млрд. долара. ИКЕА е една от най-големите и преуспяващи компании в света. Веригата има над 200 магазина в 31 държави и персонал от 75 000 души. Генерираните продажби годишно надхвърлят 12 млрд. долара. Кампард е скромен и тих човек, който притежава уникални търговски умения и широк размах. Никой не знае каква точно е неговата формула за успех, но историята на живота му говори по-добре от всички за това как се прави успешен бизнес, който с десетилетия върви само нагоре.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Ингвар Kампрад 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.