Информацията – източник на свежи хрумвания и нови перспективи. Защо е важно да познаваме контекста?


Категория на документа: Икономика


Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Факултет по журналистика и масова комуникация

Катедра на ЮНЕСКО "Комуникация и връзки с обществеността"

Курсова работа

на тема

Информацията - източник на свежи хрумвания и нови перспективи. Защо е важно да познаваме контекста?

Изготвил: Светла Стойкова Проверил: Проф. Здравко Райков
ФК: 40 863
Специалност:
Връзки с обществеността
Магистри - задочна форма
I курс, II семестър

Май 2013 г., София

Креативността е способността да се създават значими нови форми, различни от начините, по които го правят другите. Разкриваме нови перспективи, намираме неочаквани алтернативи без да обръщаме внимание, че хората около нас не харесват това или говорят, че сме странни и смахнати. Важното е да се откажем от лесния наклон на утъпканите пътеки в търсене на други възможности, нахлуване в непознати и неизследвани пространства. Креативността е раждане на оригинална нова идея, генериране на неочаквани решения, способността радикално да променяме гледната си точка. Да гледаме по новому на известното, на това което и другите съзират, но не го възприемат по начина, по който ние го схващаме. А един от най-важните закони на креативността е простотата.

Креативността се проявява и в представи, които доскоро са работили добре, но заради промяната на обстоятелствата вече не са достатъчно ефективни. Тя е в увереността, че във всеки момент може нещо да бъде променено навсякъде, ако не изцяло, то в отделни компоненти и така да генерираме непознати решения.

Креативното мислене е паралелно и е много по-жизнено от конвенционалното мислене, което е вертикално. Причина за това е неговата "калейдоскопичност", еластичност, комбинативност, разкрепостеност, отсътвието на предубеденост и нагласата за приемане на други, алтернативни гледни точки. За малтийския мислител Едуард де Боно традиционното мислене е основано най-вече на логически подходи (причина - следствие), докато латералното мислене, както той го нарича, буквално "взривява" тази очевидна последователност, за да намери неочаквани решения за даден проблем.

Храна за креативността е информацията. Тя дава възможност да се измисли нещо ново, за което другите не са се сетили, да се намери и реши проблем, които вълнува милиони хора. Затова трябва да си задаваме въпроси. Човешкото поведение се ръководи от начина, по които виждаме света. Това потвърждава и мисълта на германския писател Йохан Волфганг фон Гьоте: "Човек вижда толкова, колкото знае". За него идеите са плод на висше озарение. Традиционното човешкото мислене е праволинейно и това е най-сериозната бариера пред новите идеи, а възможностите са навсякъде около нас.

Новата информация ни подсказва как да пренаредим това, което вече знаем, че да получим нова идея. Тя създава връзки за нови идеи. Тя активира подсъзнанието ни, което не познава никакви ограничения за разлика от разума ни, позволява да се извършат най-невероятни съчетания между фактите и техните съставки. Подсъзнанието ни е невероятен и необятен склад. Една

единствена дума може да предизвика необходимите креативни връзки. Чрез общуване с различни хора генерираме нови идеи. А когато ги пренаредим, започваме да гледаме на тях по различен начин и новата идея полека изкристализира. За разлика от разума, подсъзнанието е необременено и там няма никаква цензура. Точно това позволява и на най-щурите ни хрумвания да влязат в невероятни връзки и зависимости, в невидими асоциации.

Трябва да сме алчни за информация. Да добавяме нова стойност към определен пордукт и за достигане на целта. Креативността се нуждае от своите градивни елементи, които са нещо като цветните плочки на играта Lego, от които децата само с въображението си могат да сътворят чудеса. Пъстрата информация отваря хоризонти да се погледне света през неочаквани ракурси. Тя подхранва укиналността ни. Подсказва ни как и къде да търсим възможности и то на места, където изглежда невъзможно. Непрестанното задаване на въпроси кара човек да стига до отговори, които пък водят до стигане до информация, която е най-добрата храна за въображението. А то, както всички знаем, няма граници. Креативността стартира с въпросите, които разнообразната информация поражда у нас. Задаваме си ги, а после търсим отговорите им, като се оглеждаме във фактите. Те могат да потвърдят нашите предположения, да разкрият нови достойнства на вече хрумналото ни решение или да го поставят под съмнение. Могат да ни подскажат да променим нещо или да кривнем от поетия път на размишления и да потърсим друг. Въпросите най-често ни отвеждат до нов кръг от въпроси, с които отначало трябва да започнем да разплитаме неизвестността. Въпросите и техните отговори, които ни носят информация, ни позволяват да опознаем проблема и ситуацията, в която той се изязява, да разшири кръга на възможностите, с които разполагаме, за да намерим ефективно решение. Колкото по-богата е информацията, с която разполагаве, толкова повече ще са и шансовете ни за нестандартни решения.

Пример за това е блестящият американски инженер Джеф Безос. През 1994 г. той прочита, че интернет ще увеличи потребителите си с 2300 процента. По това време той работи за D.E. Shaw & Co където се издига и става старши вице-президент едва 30-годишен. Прави списък с 20 продукта, които добре могат да се търгуват в мрежата. Накрая решава да продава книги, защото информацията му показва, че на планетата има 1,3 милиона книги и едва 300 000 музикални заглавия. От Ню Йорк се мести да живее в Сиатъл, защото научава, че там са складовете на най-големите дистрибутори на книги в Америка. Започва бизнеса си с 300 хиляди щатски долара, които са взетите назаем от спестявания на родителите му. Създава сайта за продажба на филми, книги и музика в интернет Amazon.com и стартира с трима служители. След три години печалбата му е 7,3 милиарда долара. През 1999 г. е обявен за мъж на годината в САЩ.

Трябва да се зареже всякаква предубеденост, когато искате да сте информирани. При търсене на информация няма теми табу. Дори и некролозите

могат да са източник на искрата, която ще доведе до скъпоценната идея за милиони.

Няма по-добър инструмент за активиране на креативността и набавяне на информация от книгите. Не се знае от къде ще изскочи лудата идея, която ще ни направи известни и богати. Биографиите и автобиографиите на извесни хора са бездънен кладенец за идеи. Книгите ни помагат да вникнем в нестандартното мислене на успелите и известни личности и подсказват чудесни идеи. В криминалистиката са познати два емблематични случая на обири по разкази на британския писател Сър Артър Конан Дойл, създател на образа на детектива Шерлок Холмс.

Световната икономическа криза след 2008 г. промени света. Необузданото консуматорство отстъпи място на инстинкта за съхранение и хората започнаха да спестяват. Клиентите все повече проявяват интерес към евтини стоки, всякакви намаления, покупки чрез интернет и продукти втора ръка. За всичко това също е нужна качествена, бърза и навременна информация.

Заради стреса хората са затруднени във възприемането на банална информация. Непрестанното бомбардиране на мозъка им с ненужна и безполезна информация ги прави апатични. Живеещите в големите градове са обект на над 2000 атаки всекидневно с послания, които почти изцяло си приличат по едно - лъхащата от тях скука. Затова и хората не им обръщат внимание и моментално ги забравят. Ако обаче те бъдат погледнати от малко по-различен ъгъл, ще свършат невероятна работа. Нужен е един съвсем малък, но съществен детайл - да погледнат нестандартно към някоя идея. Ако искаме да бъдем не просто добри, а недостижими, ние разполагаме с едно единствено средство и то е творчеството да раждаме нови идеи и решения, нестандартни подходи, уникални програми.

Понякога само смяната на гледната точка към конкретен въпрос, провокирана от нова информация, е достатъчна за простичко и печелившо хрумване. Потвърждение на това можем да намерим, ако се заровим в информацията за новото около така добре познатите ни неща.

Впечатляваща е историята на Фиона Смит. Тя открива печаливш бизнес преосмисляйки информацията, че глобалната криза увеличава стреса, който ускорява преждевременното остаряване. През 2000 г. американката специализира ресторанта си "Хаката Тонтон" в Ню Йорк за ястия от свински крачета. 33 от 39-те блюда са от свински крачета. Науката е доказала, че те забавят стареенето, защото съдържат много колаген - основен компонент на хрущялите, сухожилията и ставните връзки, на костите и зъбите. Той заедно с мекия кератин осигурява здравината и еластичността на кожата, укрепва кръвоносните съдове и има важна роля за развитието на тъканите. Колагенът постоянно се възпроизвежда в човешкото тяло, но този процес постепенно отслабва с възрастта. Дефицитът му води до изсъхване и сбръчкване на кожата,
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Информацията – източник на свежи хрумвания и нови перспективи. Защо е важно да познаваме контекста? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.