Икономическият растеж зависи от нововъведенията


Категория на документа: Икономикафиг.1

На (фиг.1) е отбелязан БВП на глава от населението на Сингапур спрямо Европа и Централна Азия. Ясно изразената крива показва стилизирано как бедната държава Сингапур успява да реализира икономическия си растеж . Докато добре развитите страни показват едни равномерни и ниски ръстове на икономически растеж, нововъведенията и иновациите които навлизат на пазара в Сингапур успяват да съживят отраслите и дори да надминат добре развитите страни

фиг. 2

На (фиг.2) е отбелязан Икономическият растеж на Сингапур съпоставен спрамо същия на други развисти страни.

фиг. 3

Сингапур привлича голяма част от преките чуждестранни инвестиции в резултат на своето местоположение, бизнес среда без корупционни практики, квалифицирана работна ръка, ниски данъчни ставки и напреднала инфраструктура. През последните години страната е идентифицирана като все по-популярен данъчен рай за богатите.
* през юли 2007 г. Yokogawa Electric Corporation (водеща компания в света в областта на индустриалната автоматизация) инвестира $ 39 милиона и разполага инженерингът си , производството и продажби в световен мащаб в Сингапур.
* през 2009 г. Hyflux (водещ световен доставчик на решения за околната среда, спечелила кандидатурата през 2008 г. за изграждане на най-големия завод за обезсоляване на морска вода в света в Алжир) инвестира $ 120 милиона в Сингапур в проект за изграждане на новите си заводи за мембрани.
* През 2009 г. Google създава своя щаб за Югоизточна Азия в Сингапур. През 2011 г. инвестират $ 120 милиона за изграждането на център за съхранение на данни първия за Google в Азия.
* През 2012 г. Rolls-Royce инвестират $ 570 милиона откривайки фабрика за разработване и производство на двигатели за совалки и самолетни двигатели.
Тези и много други Корпорации инвестират (фиг.3), но те не просто откриват работни места, а разработват високотехнолоогичните и иновационните си продукти в Сингапур откъдето ги пускат на свтовните пазари.

Стъпването на чуждите инвеститори глобализира пазара на Сингапур (фиг. 5), а иновациите го правят световен лидер на дигитални и електронни продукти. Чрез увеличен износ (фиг.4) страната отчита Икономически растеж, което помага да се развиват и вътрешни отрасли като химическа индустрия, преработвателна промишленост, медицинската наука, производство на енергия, информациони технологии.

фиг.4

фиг. 5

ИЗВОДИ:

Някогашните дребни производители на текстил, водещи политика с напредничаво мислене и инвестиращи в нови технологии, се превръщат в регионален лидер в космическата поддръжка. Това не би било възможно без капитала от инвеститори развиващи тези иновации. С тази си политика Сингапур е категоричен пример, че Икономики отворени към иновационни технологии създават условия за бърз социален и икономически растеж и дават конкретна заявка да бъдат лидери в създаване на модерното бъдеще на човечеството.

ИЗТОЧНИЦИ:

http://www.edb.gov.sg/content/edb/en/resources/Publications/the-new-yorker-series-singapore-transforming-innovation.html

http://www.theglobaleconomy.bg/Singapore/indicators/

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Икономическият растеж зависи от нововъведенията 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.