Хумора и секса като движеща сила в рекламите


Категория на документа: Икономика


Хумора и секса като движеща сила в рекламите

В съвременния свят изобилието от продукти приличащи си по между си, с трудно различими характеристики, обърква хората и разхлабва по принцип стегнатата рационалност на критериите им за избор.Ако основната цел на рекламата е да бъде формализирана и наложена, за да отвори сърцата ни, то поднасянето на информацията с подобни средства е силно именно със своя магнетизъм. Хуморът и сексът са изключително универсални средства, с които неизменно приковават вниманието на аудиторията. Съществуват сериозни основания да се смята, че тази тенденция ще се запази и в бъдеще.
Печелившите особености на хумора привличат и задържат интереса на потребителя.В съвременното общество властва нагласата, че ако можете да разсмеете някого, вече сте го спечелили. Позитивния човек гледа на този тип рекламата с по-доверчиво око и по-лесно е готов да се прощава с парите си. Смята се, че успешната реклама тръгва от сърцето, за да достигне до мозъка.Породените емоции у човека са крайно ефективни, първо защото привличат интереса му и второ, защото могат да го задържат за по-дълго. Хумора вкарва тази нотка на успех, която подтиска импулса да отскочиш до тоалетната, когато по телевизията започне рекламния блок. Най-важния отличителен белег е способността да отвлича потеребителя от мисълта, че гледа реклами. Хуморът в рекламата е продуктово детерминиран - той е изключително подходящ при комуникирането с висок,емоционален компонент на потребление. Нека си припомним някой реклами от следващите примери:
Рекламите на всеизвестният гигант "Кола-Кола", включващи най - вече всички разновидности на "Фанта"- та, както и "Спрайт" - а. Залагат на концепцията шеговито да изтъкнат предимствата на напитката, като използват смахнати тинейджъри и закачливи сюжети.
Натуралните сокове "Капи" пък, показаха ефекта на събуждането преди петела и ролята на продукта за това.
Рекламите на традиционната българска бира, също останаха в историята. Кратките остроумни клишета от сорта "Хората сбира (с бира)" , дълго време на повтаряха.
Е, разбира бих искала да спомена два непредвидими гафа,които са останали в съзнанието ми. Рекламата на "Ариана" ,създала прякора на една родна (силно казано известна) поп-фолк певица,която не можа да се отърве от етикета "отварачката" дълги години.
"Каменица" пък беше осъдена от жена,която бе пряко засегната от дискриминацията спрямо жените с израза "Мъжете знаят защо".

Успешния метод в рекламите, дължащ се на хумора набира скорост и в автомобилните реклами.Пример за това е най-новата реклама на "Мерцедес" , в която луксозния автомобил е сравнен с кокошка.
Друга забавна реклама беше тази на кренвиршите "Леки". Тъй като, аз лично не ям подобни храни,рекламата ме караше да се забавлявам и дори в редките случай на консумация съм избирала точно тази марка.Ето по този начин, подсъзнателно манипулацията достига върховата си форма.

От гледна точка на комуникаторите използването на хумористични елементи в рекламите е средство за бягство от досадните,изтъркани рекламни клишета.Най - големия страх на рекламодателя е не, че би могла да отврати или заблуди хората, а че може да ги умори от скука. Шампионите в това печално първенство май си остават перилните препарати.Повечето имат еднотипен сюжет, сходна визия, а действието протича по елементарна схема : закоравяла домакиня + петно + препарат = щастие и чистота. Този модел явно им осигурява приемлива ефективност.
Достатъчно голяма част от рекламите на банки, застрахователни дружествта и на други компании, предлагащи висококвалифицирани услуги, навяват тежка скука.Тези реклами рядко излизат от стереотипа на сериозния бизнесстил. Визуалния ред неукротимо повтаря образи, налагащи едни и същи категории - сигурност, доверие, професионализъм.Този закостенял консерватизъм има своите основания. Във финансовата реклама "скучно" е еквивалентно на "сигурно", туй като е известно, че хората гледат сериозно на парите и финансовото си състояние.Правят изключение някой банки,които разчупиха консерватизма, като вкараха в рекламите си хумористични елементи. Банките внимателно проучиха пазарната ситуация и решиха елегантно да погъделичкат своите клиенти, с надеждата за спечелят нови, отърсвайки се от голямата банкова криза. В резултат запомняемостта и разпознаемостта се увеличиха.
Осмиването обаче трябва да е с мярка, за да не бъде настъпен някой оголен нерв от чувствителността на хората. Това се отнася най - вече за смъртта, болестите, недъзите, психическите разстройства. Хумора трябва да бъде разбираем. За целта, той трябва да бъде сведен до аудиторията, за която е предназначена рекламата. Шегата трябва да отговаря на общоприетите норми и да е съобразена с чувствителността и начина на мислене на потенциалния потребител.
Вероятността обаче,хумора да вгорчи предложението за продажба, понякога не се изчерпва само с вербалните недосмислици. Някои рекламисти са дотолкова вглъбени в идеята да привлекат вниманието на потребителите,че жертват марката, за сметка на ефекта от шегата. Шансовете, хумора да провали успешната продажба на дадения продукт , не е никак малка, поради тази причина някой ремкламисти го отбягват.
Фактът, че хуморът привлича вниманието към рекламите е неоспорим. Привързващата сила на сексуалността обаче е значително по-експлоатирана. Има няколко основни причини. За начало всички сме наясно, че сексът пробива в някой несъзнателни човешки пластове на нашето съзнание. Либидото е най - важния човешки мотив. В този смисъл сексуалността е сила, която кара хората (без значение от възрастта и социалното си положение) да се чувстват млади, могъщи и пълноценни. Тук главна роля играе емоционалното значение. То кара мъжете да се чувстват мъжествени и способни, а жените - уверени и желани.
"Сексът" в най - дълбокия смисъл на думата е почти универсален апел, независимо от неодобрението на фанатизираните моралисти и всякакви подобни организации, защитаващи правата на жените. Тази област е доста по - деликатна, от тази на хумора, но въпреки това е доста по - използвана. Много по - лесно е да съблечеш някой, отколкото да измислиш остроумна шега, която умело да разсмее хората.
Обикновено сексуалността не е толкова ясно изразена. Рекламодателите оставят възможност на потребителя сам да фантазира и да си представя по неговия начин нещата.Често се случва рекламата да съдържа добре подготвена пиар стратегия. Доста често у нас, на реклами с подобно съдържание залагат алкохолните представители, както и козметичните компании. А какво по-хубаво от това, ако вкарат някоя залязваща, българска публична личност, с оскъдно облекло, която да вдигне рейтинга на компанията, също и своя.
Игри на образи, провокиращи въображението сцени, двусмислени диалози и много други методи, позволяващи вмъкването на сексуалната нотка в рекламите. За никой не е непонятен израза "Сексът продава продукта". Учени установили, че виждането на красив мъж/жена в реклама възбужда зоните в мозъка, които ни карат да правим импулсивни покупки, заобикаляйки зоните, контролиращи рационалното мислене. Различните видоде потребления изискват различни концепции. Проучвано, което бе споменато по - горе намира обяснение в рекламните блокове като телешоп. Красиви, изваяни тела, красиви лица и възможност да се възползвате от "уникалната оферта - поръчайте до 20 минути и ще получите втори БЕЗПЛАТЕН комплект". Това беше нагледен пример, чрез който много лесно бихме могли да си представим нещата. Ето и друг пример:
Утвърдената , ексцентрична и достатъчно експонирана кампания на българската водка "Флирт" , привлича интереса на аудиторията с изключително богатата си концепция, която всяка година ражда нови и нови предложения. Идеята, обаче се запазва и тя е следната: Татуировките изразяват скритите стремежи на своите притежатели и са проява на напиращо желание да се избегне репресивността на установените морални норми. Сексуалността е изразена по косвен и достатъчно ненастойчив начин. Огледалните опозиции мъж - жена и сексуален хищник - жертва са смислено комбинирани. Ролите на мъжа - хищник се вдижи напред, отбягва и навлиза, преследвайки своята набелязана жертва. Може да бъде и обратното.
По една или друга причина не всички реклами са справедливи спрямо равните позоции мъж - жена. Понякога накърнителното представяне като сексуален обект в повечето случай е свързано с женската експлоатация на тялото и' - средство за задоволяване на мъжкия нагон. Много често ролята, която заемат жените е пасивна, подчинена, чувствителна, лесно ранима, тръпнеща в очакване, на вечно разположение, много съблазнителна и чувствена. Така жената в рекламата съществува под определен стереотип, като изпълнява един и същи сценарий в ролята на катализатор на потребностите и стимул за покупка на определен продукт. Функцията на мъжа пък е да играе неуморим сексуален завоевател, както и да се акцентира върху други качевства като сила, власт, индивидуалност.
Някой рекламодатели градят стратегията си именно върху експлоатацията на идеалното женско тяло. Точно такава е и рекламната кампания на "Келвин Клайн" . Без никакъв срам рекламата ни представя превъзходството на мъжа върху жената, носещ я през рамо като току що уловена плячка.
Въпреки всичко тенденцията е рекламата все повече да се отдалечава от типичната сексуализация на жената. В търсене на пазарна ниша много продукти биват насочени към еманципираните жени. Все по - често представителите на нежния пол в рекламите работят, взимат важни решения и все по - рядко биват показвани вкъщи до печката или пералнята. Рекламодателите избягат образа на типичната домакиня. Теб продпочитат да заложат на образ, който представя амбициозната и преуспяваща професионалистка. Подобен модел следват рекламата на "Уош&Гоу" , в която героинята е преуспяла журналистка. Героинята от рекламата на водка "Финландия" пък демонстрира висок социален статус, дължащ се на лични постижени я. Все пак съвременното общество все още е далеч от реализацията на пълно равноправие между половете.
Почти неубозданата привличаща сила на хумора и сексуалността често поражда изкушение тези два подхода да бъдат обединени. Достатъчно трудно е обаче това съвокупление да предизвика желания ефект. Сравнително рядко мъжът или жената могат да бъдат едновременно сексуализирани и осмяни , без да се пожертва някоя от рекламните цели или да се отблъсне част от целевата група.
Самият хумор като феномен е полово детерминиран. Осмиването на жените е минно поле, където маневрите трябва да се осъществяват изключително внимателно. Жената е по - вгледана в себе си, тя предпочита да мислят за нея като за "красиво тихо величие" . Поради това тя не харесва кой знае колко да става обект на присмех. Осмиването и опредметяването на мъжете винаги е по - скоро смешно и за двата пола, докато на красивите тихи величия по - рядко им е смешно, когато жената играе главна роля в някоя комична реклама. От друга страна жената приема положително единствено сексуалността, която е интерпретирана като изкуство. Тя не обича да бъде представяна като директен сексуален обект. Мъжът , от своя страна няма нищо против.
Несъобразяването с тези особености може да доведе до сериозни сривове в комуникацията с потребителя. В крайна сметка извън шума около възникналия скандал неадекватните действия биха рефлектирали върху рекламодателя и върху имиджа на самия продукт. Негативния ефект се засилва, ако се вярва на някой проучвания, според които по - голямата част от покупките се правят от жени. Нежния пол играе водеща роля особено при взимането на решения, засягащи купуването на продукти за семейсвото и бита. Иначе успешната интеграция на двата забележителни с привлекателната си сила елемента може да роди блестящи рекламни произведения. Оригиналните и премерени сексуални шеги винаги създават настроение на представителите и на двата пола. В резултат на това някои еднозначно приемат, че рекламата е изпълнила своите функции.
И все пак рекламата няма моралното право да си позволява да прибягва до порнографски крайности или дебелашки шеги и подигравки. Тя осъществява и социализиращите функции. В известна степен спомага за формирането на мнения и нагласи към общественозначимите категории. Това прави грубите порнографски елементи и откровено унизителното отношение към определена обществена група популяризатори на дискриминирани културни и социални модели. Комуникацията не бива да се осъществява, без да се отчита какво мислят и чувстват адресатите - по принцип това води до възникаването на различни шумове в процеса на общуване, а в мащабите на рекламата този факт продобива още по - голямо значение.

* Изготвил : Божидара Пенчева
* 'Ф. Номер : F69590
* Източници : Интернет;
"ПР в пъзела на интегрираните комуникации" ;
* "Неосъзната сила"

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Хумора и секса като движеща сила в рекламите 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.