Хибридна стратегия на компания


Категория на документа: Икономика


Университет за национално и световно стопанство

КАТЕДРА "АДМИНИСТРАЦИЯ И УПРАВЛЕНИЕ"

Хибридна стратегия на Nestle
Тема по управление на промените

Дата: 28.11.2011 г.

Град София
Хранително - вкусова промишленост
Хранително - вкусовата промишленост (ХВП) представлява сложен, глобален комплекс от различни фирми, които заедно снабдяват голяма част от храната, консумирана от населението. Извън съвременната хранително - вкусова промишленост могат да се считат само земеделците, които сами произвеждат продукция, само за собственото си оцеляване.
ХВП е традиционен преработващ промишлен отрасъл и заема важно място в структурата на всяко едно национално стопанство. Значението му се определя от предназначението на продукцията му. ХВП произвежда храни и други продукти, които задоволяват ежедневните потребности на хората и осигуряват нормалното функциониране на човешкия организъм. Това определя важното социално значение на отрасъла.
Отрасълът има и голямо стопанско значение, тъй като поддържа производствени връзки със селското стопанство (получава суровини и осигурява храни за животните), машиностроенето (получава оборудване), химическата промишленост (получава опаковки, екстракти и др.), транспорта, туризма, търговията и други стопански отрасли.
Бързооборотни стоки
Този сектор се характеризира с необходимостта от високотехнологичен продукт и анализи за рентабилност на марката, управление на складовата наличност, рекламна опаковка, проследяване на партидите, ценови алгоритми и точен кредитен контрол.

Nestle
Nestle Globe
Ключовият фактор, който е управлявал ранната история на предприятието, което ще се превърне в компанията Nestle, е търсенето на Анри Нестле за здрава и икономична алтернатива на кърменето за майки, които не могат сами да хранят децата си. През 1866 година той започва да експериментира с различни комбинации от краве мляко, пшенично брашно и захар, за да спаси от недохранване на бебетата, които са алергични към майчиното мляко. След спасяване на едно бебе, което не приема майчина кърма, нито съществуващите тогава заместители, хората бързо разбират колко ценен е продуктът на Анри Нестле и само след няколко години той продава почти из цяла Европа. Така започва историята на компанията Nestle.

Плакат Infant Milk Cereal
Междувременно Англо - Швейцарската компания за кондензирано мляко, основана от Чарлс и Джордж Пейдж през 1866 година, разширява продуктовата си гама, като включва предлагане на сирене и бебешки храни. Тя се превръща и в основен конкурент на Nestle. Като отговор на това предизвикателство Nestle пуска на пазара собствено кондензирано мляко. Следват години на силна борба между двете компании, която продължава до 1905 година - моментът на тяхното сливане.
През 1875 година Даниел Петер открива първия млечен шоколад, комбинирайки мляко с какао на прах. В последствие създава компания, която се превръща в световно известен производител на шоколад и през 1904 година се слива с Nestle. През 1882 година швейцарският мелничар Юлиус Маги създава зеленчуков продукт - лесен за приготвяне и много бързо усвояващ се от организма. Неговите грахова и бобена супа са в основата на създаването на Маги и компания. В края на този век компанията на Маги предлага не само супи, но и бульони, сосове и подправки.

Плакат MAGGI 1894 г.
Първата Световна Война причинява сериозни сътресения - снабдяването със суровини и разпространението на продуктите става изключително трудно. Огромен е недостигът на прясно мляко, което води до повишено търсене на млечни продукти и значително увеличение на държавните поръчки. За да отговори на тези бързи промени Nestle купува няколко фабрики в САЩ и към края на войната вече притежава 40 фабрики и регистрира удвоено производство спрямо 1914 година. Продуктовото портфолио на компанията също се разнообразява. Nestle освен шоколад и кондензирано мляко на прах, започва да предлага и малцово мляко, напитка на прах Milo, бебешко маслено мляко на прах, а от 1938 година и Nescafe, което регистрира невероятен бърз успех, последван от Nestea в началото на 40-те години.
Избухването на Втората Световна Война оказва силно отрицателно въздействие върху Nestle като цяло - печалбата намалява с 30%, увеличават се проблемите с разпространението на продуктите в Европа и Азия. Не така стоят нещата с Nescafe, обаче! Втората Световна Война ускорява налагането на най - новия продукт на компанията - Nescafe се появява в следствие на разработената от Nestle уникална технология. През 1943 година годишното производство достига 1 милион кутии. От тогава до днес Nescafe си остава най - обичаното кафе в света и една от малкото марки, която се превръща в нарицателно за самия продукт (подобно на Xerox). За постигане на неповторимия вкус на ароматното Nescafe се грижат хиляди хора - от производителите на кафе, с които компанията Nestle е в най - тесни взаимоотношения, през хората, занимаващи се с научно - изследователска работа за повишаване на качеството на кафето и въвеждащи нови и уникални технологични решения, до хората, директно предлагащи Nescafe на потребителите.
Краят на войната отбелязва началото на най - динамичната фаза от развитието на Nestle. Растежът на Nestle се основава на разнообразието на продуктовата гама, сливането с нови компании. През 1947 година Nestle се слива с Alimentana S.A. - производителят на продуктите Maggi. През 1950 година следва поглъщането на Cross & Blackwell - английски производител на консервирани храни. Следват покупката на Findus - замразени храни през 1963 година, Libby's - натурални сокове през 1971 година, Stouffer's - замразени храни през 1973 година. Междувременно Nescafe продължава своя изумителен подем - за 15 годишен период след ВСВ, продажбите на черната напитка на 2 пъти се удвояват. И като финал, ръководството на Nestle взема решение да излезе извън хранителния бизнес. През 1974 година Nestle поставя началото на ползотворно и продължаващо и до днес партньорство с водещата козметична компания в света - L'Oreal.
И така Nestle посреща 80-те години на 20 век обновена, гъвкава и насочена към нови стратегически поглъщания. През 1985 година Nestle купува американския хранителен гигант Carnation за 3 милиарда щатски долара - най - голямото поглъщане в историята на хранително - вкусовата промишленост. През 1997 година Nestle придобива италианския концерн за минерална вода San Pellegrino, през 1998 година - английската компания за храни за домашни любимци Spillers, през 2002 година - американската компания за храни за домашни любимци Ralston Purina, като това превръща Nestle в лидер и на този специфичен пазар. Над 500 фабрики по целия свят, продажби, възлизащи на повече от 86 милиарда швейцарски франка - така Nestle навлезе в новото хилядолетие. Неоспорван лидер в хранително - вкусовата промишленост. Това е една от малкото компании в света, която полага грижи не само за физическото, но и за духовното здраве на всеки един от своите клиенти. Nestle е била и продължава да бъде компания, базираща дейността си на 3 основни принципа:
1. Постоянно разработване на нови продукти и подобряване качеството на съществуващите, като се поддържа баланс по територии и производства в световен мащаб в трите изследователски центъра, 9-те продуктови технологични центъра за разработване и развитие на продукти;
2. Преследване на дългосрочните цели, независимо от краткосрочните резултати;
3. Предлагане на най - добрите и най - подходящите продукти на всеки, където и да е, каквито и да са потребностите му, през целия му живот!
Посланието на Nestle e: Добра храна, Добър живот! ( Good Food, Good Life! )
Nestle в България
Историята на Nestle България започва през недалечната 1994 година, когато Nestle закупува най - големия производител на шоколадови и захарни изделия ШЗИ София. Самата фабрика е създадена още през 1939 година от Стефан Тодоров и е наречена "Щастие". Интересното е, че Стефан Тодоров е първия българин, поставил основите на таксиметровите услуги в страната. Този негов бизнес му носи значителни доходи и със събраните средства той започва производство на захарни изделия. Стефан Тодоров полага големи грижи за хората, работещи за него - построява им домове в близост до фабриката, създал стол, в който персоналът да може да получава топла храна.

Служителки от фабрика Щастие 1939 година.

През 1947 година фабриката е най - голямата в страната с най - богат продуктов асортимент - шоколади, шоколадови бонбони, нишесте, какао на прах, смес за палачинки, локум, халва, желирани бонбони и много други. Броят на работещите в този момент е повече от 2000 души и годишно производството възлиза на 150 000 тона. Любопитен е фактът, че луксозните бонбони Пияни вишни, Троен лешник, Каприз, София вечер се произвеждат ръчно. Същата година (1947) фабриката е национализирана и преименувана в ДИП "Малчика".
Началото на вафленото и бисквитеното производство се поставя през 1964 година, а 9 години по - късно започва произвеждане и на захарни бонбони. Така до 1991 година, когато се създава ШЗИ София. И само 3 години по - късно Nestle Швейцария закупува ШЗИ София след проведен конкурс за купувач. По традиция фабриката участва със своето производство почти ежегодно на Пловдивския панаир и печели редица медали за качество и отличен вкус.
В унисон с традициите разработването на нови продукти и подобряване на качеството на вече съществуващите са едни от главните приоритети на компанията. Целите са да се осигури най - високо качество, отговарящо на изискванията на потребителя. Правят се много инвестиции за нови производствени линии, нови технологии, откриване на нови работни места, обучение на персонала, избор на най - добрите суровини и доставчици, грижа за здравето на консуматора. През последната година компанията Nestle значително разширява и развива основния си бизнес и предлага на потребителите висококачествени и разнообразни продукти, довели до удвояване на пазарните дялове. Nestle България АД е един от най - големите стратегически инвеститори на българския пазар в сферата на хранителната промишленост. Общият брой на работните места в компанията надхвърля 1 100. Продуктовата гама на Nestle България е изключително богата - детски храни, кулинарни продукти, шоколади, шоколадови бонбони, десерти, шоколадови и обикновени бисквити, млечни продукти, зърнени закуски, храни за домашни любимци и други. Мерките, с които компанията е известна на българския потребител са: Nestle Мура, Nestle Kit Kat, Nestle Lion, шоколади, шоколадови бисквити Nestle, бисквити Nestle Житен дар, аеро шоколад Nestle LZ, шоколадови бонбони Nestle Таралежки, както и с международните марки Nescafe, Maggi, Nesquik, Nido, зърнени закуски Nestle, детски храни и други.
През годините компанията се усъвършенства и предлага разнообразни хранителни продукти с отличително качество. Защото Добрата Храна води до Добър Живот!

Стратегическа рамка на Nestle
Стратегическите цели на Nestle са в областта на това компанията да бъде призната като световен лидер в областта на храненето, като не пренебрегват здравословния елемент във всеки свои продукт. И да бъде отправна точка за финансовите резултати в своята индустрия.

Компанията вярва, че лидерството не е само за размера, а също е и за поведението. Доверието също се отнася до поведението. Доверието се печели в продължение на дълъг период от време.
Някои от основните принципи, на които се опира компанията са : ненадминато разнообразие на продукцията и портфолио на марките, ненадминати R & D способност, ненадминато географско присъствие и хората, културата, ценностите и отношението вътре в организацията.
Nestle се стреми да постигне водеща роля на пазара и да спечели доверието на потребителите, като отговаря на техните очаквания, чиито ежедневни предпочитания дават импулс за работа на акционерите, на всички, работещи в компанията и на обществото като цяло. Компанията инвестира в бъдеще да се гарантира финансова и екологична устойчивост на техните дейности и операции. Целите на Nestle са да задоволят моментните нужди на потребителите, без да се правят компромиси с възможността да се задоволят нуждите на бъдещите поколения.
Ръководството на Nestle повиши прогнозата си за продажбите за 2011 година. Проходите на компанията за първите 9 месеца на годината се увеличиха с най - бързи темпове за последните три години, подпомогнати от по - високи цени на разтворимото Nescafe и по - големият реализиран обем в Азия.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Хибридна стратегия на компания 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.