Характеристика на пазара на нови автомобили в България


Категория на документа: Икономика


ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ
СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ

Курсова работа по
микроикономика

на тема

Характеристика на пазара на нови автомобили в
България

Гр. София

Ноември 2010

Съдържание

1. Увод
2. Анализ на пазара на нови автомобили в България през годините
3. Заключение

Увод

Един от най-явния показател за икономиката на една страна безспорно е пазарът на нови автомобили. Возилото вече не е лукс, не е и само необходимост. То се е превърнало в социално-икономически барометър. И както всеки пазар, така и този съществува при наличие на някои фактори. Конкретно за пазара на автомобили и за това какво развитие ще има той, е много важно стандарта на държавата, типа на клиентите и конкуренцията в дадения сектор. Безспорно в държавите с по-висок стандарт споменатият показател сочи стойности, за които ние можем да помечтаем за сега. Конкуренцията на този пазар също е свързана със степента на икономическото развитие на страната, тъй като е логично по-развитите в това отношение да разполагат с повече лица, които да могат да си позволят да вложат парите си в закупуването на нова кола. Следователно колкото по-развита е една държава, толкова по-богата ще е и конкуренцията. Все повече фирми ще се борят за дял в пазара, за да могат да увеличат продажбите и печалбите си. А от развитието на конкуренцията не печелят само конкуретните фирми, а и техните клиенти. Типа на клиентите пък зависи от техните нужди, изисквания и най-вече тяхната платежоспособност.

Има обаче още един фактор за развитието на пазара. Колкото повече хора подкарват нови коли от автосалоните, толкова по-уредена е законовата система на дадената страна. За съжеление България не може да се похвали със значителни данъчни облекчения за собствениците на нови автомобили.

Не можем да се сравняваме с високия стандарт в Западна Европа. Един бърз поглед върху най-големия автомобилен пазар на Стария континент-германския. Става въпрос за търговия с традиции, наложени правила и коренно различен мироглед на населението.

Анализ на пазара на нови автомобили в България през годините

От края на 90-те години големите фирми в автомобилостроенето направиха решителна стъпка за глобализацията на тази индустрия. Настъпиха много промени, извършиха се сливания, закупиха се нови предприятия. Класацията за най-продаваните се променни коренно през 2001 година. Това беше годината на големите рокади в пазара на нови коли у нас. През първите три месеца на същата година рухна дългогодишния лидер DAEWOO. Корейците спаднаха от първа на предпоследна позиция по най-продавани коли в България. Сривът не беше изненадващ. Продажбите на фалиралия корейски производител не спаднаха само у нас, а и на световния пазар.

Изненадата беше високото представяне на Лада с 301 продадени автомобила руската фирма се изстреля на 2 място. Пред нея беше Peugeot с 467 коли.

През тези години фаворитите са Peugeot (с 620 продадени коли), Citroen (с 306 продадени коли), Toyota и Ford (с равен брой продадени коли - 300), Opel (с 285) и Renault (с 280). Пазарът е вървял към развитие и възход.

Макар и всички промени българският пазар на нови автомобили изоставал драстично в сравнение със страните членки на Европейския съюз. Продадените през 2005 г. около 34 000 нови леки, лекотоварни и тежкотоварни возила съставляват само около 4,5 бр. на 1000 жители. За сравнение в Румъния за 2005 година са се регистрирали 256 000 нови автомобила, или 11 бр. на 1000 жители. "За щастие, с приемането ни в ЕС ще се наложи да затегнем техническия контрол върху автомобилите в движение, понеже те ще се движат по вече "европейски" пътища. Естествено, след първия шок пазарът на нови автомобили ще се развива стабилно." - съобщава Председателят на Съюза на вносителите на автомобили в България Стоян Желев.

През 2007 нещата изглеждат доста добре. През първите седем месеца на годината, в България са били продадени 29 381 нови автомобила. В сравнение със същия период на миналата година, този резултат е с 25.64% по- добър. При леките и лекотоварните превозни средства (27 781 единици) се наблюдава ръст от 23.77%, а при мотоциклетите (346) увеличението е 50.43%. За пореден месец, най - голямо е повишението в търсенето на автобусите и камионите. За първите седем месеца на годината са били реализирани 1 600 такива превозни средства, което представлява скок от 70.21%.

Общо десет марки могат да се похвалят с четирицифрени продажби за периода януари - юли. Челната тройка е оформена от Toyota (ТМ Ауто) с 3 164 продажби и пазар дял от 11.39%, следвана от Ford (Мото Пфое) с 2 768 единици и 9.96% от родния пазар и Peugeot (София Франс Ауто) с 2 372 коли и пазарно участие в размер на 8.54%.

Марки с четицифрени продажби за периода януари- юли 2007 година
1.Toyota - 3 164 автомобила
2.Ford - 2 768 автомобила
3.Peugeot - 2 372 автомобила
4.Opel - 2 208 автомобила
5.Volkswagen - 2 113 автомобила
6.Citroen - 1 819 автомобила
7.Skoda - 1 793 автомобилаСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Характеристика на пазара на нови автомобили в България 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.