География на туризма на Испания


Категория на документа: Икономика


 ГЕОГРАФИЯ НА ТУРИЗМА НА ИСПАНИЯ

Испания е държава, разполовена в Югозападна Европа. Намира се на Пиренейския (Иберийския) полуостров, като заема около 80% от неговата територия. На запад граничи с Португалия. На изток, по хребета на планинската верига Пиренеи, граничи с Франция и с Княжество Андора. На север и северозапад граничи с Атлантическия океан, а на изток и югоизток има широк излаз на Средиземно море. Към територията на страната принадлежат Балеарските острови в Средиземно море; Канарските острови в Атлантическия океан; градовете Сеута и Мелиля, чрез които граничи с Мароко; както и много необитавани острови от Средиземноморската страна на Гибралтарския проток. Характерно за географското разположение на Испания е, че от една страна тя е изолирана от западноевропейските страни, поради трудната проходимост на Пиренеите. От друга страна, широкият излаз на море и на океан, улеснява вътрешно - търговските връзки. Общата дължина на морските граници е , а на сухопътните - .

С площ от 504 700 кв.км., Испания е третата по големина държава в Европа и втора в Европейския Съюз. Със средна надморска височина 650м. страната е сред най - планинските на континента. По официални данни от 2007г. населението на Испания е 47 200 000 души, като в столицата Мадрид населението е 3 255 944 души.

В страната има над 30 м/ународни летища, най - голямото сред които е Барахас в Мадрид. Други големи летища са тези в Барселона, Палма де Майорка, Малага. Линията Мадрид - Барселона е най - товарената въздушна линия в света с полети на всеки половин час и е известна като "въздушен мост".

Испания е една от най - големите туристически страни в света. Дълго време в европейския туризъм конкуренцията е била м/у Италия и Франция. Но през 60 - те години на XX век, те са изпреварени от Испания, която по брой на чуждестранните туристи е заела първо място, не само в Европа, но и в целия свят. Този туристически бум се обяснява с наличието на богати природни ресурси и историко - архитектурни забележителности, близостта на страната до западноевропейския пазар, създаването на първокласна МТБ, както и относително ниската цена на туристическите услуги. Основните туристически потоци за Испания се формират в Германия, Великобритания, Холандия, Италия и Франция.

Главните морски туристически райони в Испания са: Североизточен район; Югоизточен район; Южен район; Балеарски острови и Канарски острови.

Североизточният (Средиземноморски) туристически район започва от границата с Франция и продължава до н.Тортоса. Разделя се на две части - северна и южна. Северната част носи името Коста Брава (Скалист бряг), свързано с характера на плажовете, които след границата с Франция са каменисти. Южната част се нарича Коста Дорадо (Златен бряг), тъй като плажовете преминават от каменисти в златисто - жълти пясъци. Главните туристически градове са Барселона, Тарагона и Херона. Преобладаващите курорти са изградени като част на вече съществуващо селище. Специфичното при тях е, че могат лесно да използват обслужващите функции на града, който също така осигурява и значителна част от работната ръка.

Югоизточният туристически район се намира м/у н.Тортоса и н.Палос. Обхваща тясна крайбрежна ивица около големите заливи на Валенсия и Мурсия. Северната му част носи името Коста дел Асар (Бряг на портокаловия цвят)/ Южната му част се нарича Коста Бланка (Белият Бряг). Там се намира най - големият център за водни спортове в Испания - Ла Манга.

Южният туристически район води началото си от н.Гата и стига до португалската граница. Източната му част е наречена Коста дел Сол (Слънчев бряг), заради по - продължителната морска рекреация - 210 дни. Западната му част носи името Коста де ла Лус (Бряг на светлината), тъй като м/у градовете Кадис и Уелва има огромни по площ, но само частично усвоени бели плажови ивици. Главният туристически курорт в този район е Марбея.

Балеарските острови са разположени в западната част на Средиземно море. Общата им площ е около 5000 кв.км. Най - големият сред тях е Мйорка, а други по - големи са Менорка, Ибиса и Форментера. Основният иконо0мияески отрасъл е туризмът, като най - силно застъпени са морският и селският туризъм. Топлият климат, малките пясъчни заливи, интересната средиземноморска растителност, и атрактивният фолклор превръщат Балеарските острови в своеобразна емблема на европейския морски рекреационен туризъм, която привлича множество туристи.

Канарските острови, наричани още европейските Хавай, са разположени в Атлантическия океан, западно от Мароканския залив. Общата им площ е около 7,3 хиляди кв.км. Съставните острови са седем, като най - голям и най - населен е остров Тенерифе. Другите острови са Фуертевентура, Гран Канария, Лансорте, Ла Палма, Ла Гомера и ЕЛ Йеро. Тропичният климат позволява развитието на целогодишен туристически сезон. Тук също основен икономически отрасъл е туризмът, но основната пречка за неговото по - силно развитие е недостига на питейна вода.

Важен туристически център за Испания е и Сантяго де Компостеля. Това е главният град на испанската автономна област Галисия. Там се намира третата по значимост християнска светиня в света - местната катедрала, където се съхраняват мощите на апостол Яков.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
География на туризма на Испания 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.