Етикет, поведение и протокол


Категория на документа: Икономика


На гости или на прием едно от задълженията на домакина (домакинята) е да представи поканените. Разбира се, ако те са прекалено много, не бива да се очаква, че всички ще бъдат представени един на друг. Но тогава е необходимо да отделите специално внимание на най-почетните гости.

Как да се запознаваме

Запознаването на гостите е задължение на домакините, при това е по-добре, ако домакинът запознае мъжете, а домакинята - жените. Ако пък някой е дошъл с човек, когото не познавате, задължение на госта е да представи на присъстващите своя придружител.

По време на официално представяне (например на голям прием) най-често се използва изразът: "Разрешете да ви представя...". Тук е важно да се знае, че на представяния предварително му се съобщава на кого искат да го представят.

На малко домашно парти процедурата може да се опрости. Това става, като домакинът посочва с ръка всеки един от гостите и казва името му.

От уважение към госта той трябва да каже малките имена на членовете на своето семейство - "Жена ми Нели, "Дъщеря ми Вера" и т.н.

Можете да запознаете жена си със своя приятел, като кажете: "Андрей, запознай се с жена ми" или "Жена ми Латалия". А после да добавите: "Наталия, това е Андрей" или "Наталия, това е Петър Иванов." Не е прието да казвате думи като "съпруг" или "съпруга". По принцип тези думи се използват по отношение на трети лица в изрази от рода на: "Как е вашата съпруга?"

Ако говорите с познати и към вас се обърнат с молба да представите някое друго лице, извинете се и прекъснете разговора.

Не забравяйте да бъдете тактични. Не е уместно, например, да казвате: "Петър Иванов, син на известния академик Иванов." На мнозина им е неприятно, ако другите се интересуват от тях само заради прочутия им роднина.

Необходимо е да назовете човека, когото представяте, така, както е желателно да се обръщат околните към него.

За да може церемонията по запознанството постепенно да премине в непринуден разговор, е добре да съобщите някои сведения, които биха облекчили по-нататъшното делово или приятелско общуване. Например: "Господин Попов, занимава се с продажба на коли" и т. н.

Когато става дума за ваши роднини, бихте могли да кажете: "Брат ми Кирил" или "Братовчедка ми Катя" и пр.

Не е прието да представяте госта на хора, които водят оживен разговор, а също и на хора, които се готвят да си тръгват.

В случай че гостите са много, не е задължително да представите новопристигналия на всеки от тях. За да не се почувства изолиран, достатъчно е да го запознаете с тези, които са наблизо. Ще проявите непростима неучтивост, ако не запознаете приятеля си с гостите и той остане настрана, без да има възможност да вземе участие в общия разговор.

Официално представяне, титли и звания

В съвременното общество социалните и служебните различия нямат такова голямо значение, както е било преди сто и повече години. Но при редица официални случаи е прието да се съобщават титлите и званията на представяните. Това в бъдеще може да се окаже важно за установяване на делови контакти. Различаваме военни, дипломатически, църковни и научни звания. (В някои страни на официални приеми се посочват и благородническите титли, например: барон, княз и пр.) При съобщаването на званието малкото име на неговия притежател може да се изпусне. Например: "Разрешете да ви представя генерал-майор Борисов." Но ако е очевидно, че хората, които представяте, в бъдеще ще се обръщат един към друг със собственото и фамилното име, е добре веднага да им кажете: "Академик Иван Василев." Научната степен също е титла. В желанието си да подчертаем авторитета на човека, когото представяме, понякога повишаваме социалния му статус без да помислим, че това би могло да постави и него, и нас в неудобна ситуация.

Как да се запознаваме сами

В обичайното битово общуване можем да се представим и сами (посредничеството на трето лице е задължително само при официални случаи). Достатъчно е да кажем името и фамилията си и да очертаем с няколко думи характера на своите занимания: "Димитър Стефанов, специалист по реклама." Не върви сами да съобщавате научните си звания или титли оставете това да сторят другите. Трябва да се представяте ясно и отчетливо, особено когато общувате с чужденци.

Когато сте на гости или на прием, е по-добре да ви представи домакинът или някой общ познат. Но ако се налага да започнете с някого разговор, а няма кой да ви представи, действайте. В подобни ситуации жената може сама да се представи на мъжа, макар че според класическите канони на етикета на нея й е разрешено да прави това единствено когато се запознава с жени. Впрочем, и в наши дни възпитаният мъж е длъжен пръв да се представи на дошлата при него дама.

Ако сте забелязали сред гостите интересен или приятен за вас човек или ако сте се оказали до непознат, който няма от кого да ви бъде представен, не върви веднага да го попитате: "Кой сте вие?" По-добре кажете: "Здравейте, казвам се Лили." Можете да добавите: "Аз съм приятелка на Светла" или "Аз съм съседка на Светла". Ако в отговор не чуете нищо друго освен "Добър вечер", можете да продължите: "А вие?" или "А вие как се казвате?"

На много голям прием (на бал или на сватба) не е задължително да влизате в разговор с непознат човек, освен ако по някаква причина двамата не сте се оказали изолирани от останалите гости. В този случай е уместно да започнете светски разговор, а след като той се задълбочи, да се представите. Кажете името си и добавете: "Братовчедка съм на Полина" или "Ние със Стефан работим заедно".

На приемите често се срещате с личности, които могат да ви бъдат полезни и интересни, затова имате право да им се представяте сами. Бихте могли да кажете например: "Ако не греша, вие бяхте приятелка на майка ми? Аз съм Невяна, дъщерята на Ана Костова."

Как да се държим по време на представяне

В процеса на запознаването с определен човек преди всичко трябва да проявите интерес към него, като преодолеете собствената си срамежливост и другите чувства и задръжки, които ви пречат. Покажете, че цялото ви внимание е насочено върху този, с когото ви запознават. Гледайте го в очите и сърдечно го поздравете. После повторете името, което са ви казали, и добавете няколко приятни думи: "Здравейте, доктор Георгиев, радвам се да ви видя." На първо време това ще ви помогне да запомните името на човека, с когото току-що са ви запознали, а на второ, ще подчертаете, че вашето запознанство не е било чиста формалност.

Думата "Здравейте..." с добавяне на името на новия познат е традиционният и напълно коректен отговор при формалното представяне. Безспорно, в този израз се съдържат малко чувства. Затова пък, ако са ви поканили на не особено официален прием, където не трябва да се плаща данък на протокола и традицията, използвайте не толкова церемониалния израз: "Здрасти, много ми е приятно (Радвам се да се запознаем)."

Ако не чуете добре името или фамилията на човека, с когото ви запознават, не се притеснявайте да попитате отново.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Етикет, поведение и протокол 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.