Ефективно управление на лидер


Категория на документа: Икономика


 Управление на ефективен лидер

1. Същност на лидера

Ако има нещо сигурно на бизнес хоризонта, това е фактът, че компаниите се
изправят срещу свят на нарастваща сложност, несигурност и конкурентен натиск. В
условията на динамични и непредсказуеми промени във външната среда, ключов
фактор за успеха се оказва способността за развитие на лидери и лидерски умения на
всички нива в организационната структура. (Съвременните организации се нуждаят от
лидерство на мнозинството, а не на малцина избранници.

Лидерството е съвкупност от процеси, чрез които човек вдъхновява други хора да изпълняват мисии, задачи или конкретни задания и да насочват организацията по път, който да я направи по-сплотена и съгласувана.Придвижване на организацията към поставените цели. Насочено е пряко към хората, към тяхното поведение и включва: мотивиране и ръководство на подчинените, избиране на най-ефективните комуникационни канали и решаване на конфликтите.

2. Емоциите в полза на ефективния лидер

Какво е да бъдеш лидер?На този въпрос сигурно могат да отговорят много лица начело на доказали се световни компании. Това са лица, които умеят да влияят на цели общества със своите идеи и хъс за работа. Разбира се, тук не говорим за този хъс, който притежава Царят Лъв, повеждайки глутницата към разкъсването на поредната си жертва. Разбира се има и подобни лидери, които не се спират пред нищо, за да постигнат целите си.Но всички знаем, че не точно това е основната идея.Да разкъсаш жертвата си и да оставиш от нея само негодната за употреба част, звучи доста жестоко особено за читателите с по-смела фантазия. Лидер може да е всеки човек, който притежава необходимите качества, които да предизвикат тълпата, така че тя сама да пожелае да го последва.

Ефективното лидерство крие своите тайни.Една и то основна, която трудно се разкрива, а на по-късен етап още по-трудно се осъзнава е емоцията властва в сърцата на подобни индивиди. Тук е моментът да поставим акцент на емоциите и да не изпитваме смут, докато ги разкриваме и говорим за тях. Споменавам именно думата смут, защото в съвременното дигитално общество изразяваме, изказваме и демонстрираме емоции най-вече виртуално през социалните мрежи.

Толкова сме смели зад мониторите на завладяващите ни технологии, че всеки втори на практика се е трансформирал в "лидер". И естествено, моментът на истината ни връхлита, когато самите ние установим, че тези лидерски емоции леко ни убягват.Особено когато се налага да осъществим жив контакт. Напускайки пределите на нашите балкански красоти, макар и мислено, едни от най-отъпканите лидерски пътища ни отвеждат към Запада, където малко по-добре от нас жителите на тези развити държави знаят, че музиката на лидерството са емоциите.
За да умеем до някаква степен да владеем нашите емоции е добре да знаем как се "разпръскват по нас", а за това отговарят Симпатиковата и Парасимпатиковата нервни системи. Първата се активизира при стрес (страх, болка, гняв) и пуска в действие така необходимия хормон - кортизол.Той е необходим за преборването на стреса, въпреки, че може да повлияе много негативно, ако в организма има повече от необходимото количество. Втората работи съвместно с хормона окситоцин и признаците за активирането й са затопляне, учестен пулс, а в по-широк смисъл - отворено съзнание, което се отдава на мечти и желания за бурни промени.
Как мислите? Определено второто е доста по-здравословно, нали ?
Ето тук е тънката разлика между лошите и добрите лидери. Първите се предават на стреса и освен на себе си влияят негативно и на околните.
Вторите използват четири типа активности, които не допускат това да е причината за техния провал:
> внимателност
> съчувствие
> надежда
> палавост
Вероятно се подсмихнахте относно последното? Специално за него нека подчертая, че не говорим за онзи тип палавост, която се поражда, когато в нас преобладават онзи другия тип хормони. Говорим за палавост, която да ни позволява да се смеем с другите. Да си подаряваме хубави моменти, изпълнени с детски, искрен смях.
По конкретната тема има направени и изложени редица изследвания.

Доказано е, че негативните спомени и емоции са три пъти по-въздействащи от позитивните. Затова е необходимо е да има баланс, който да води към обновяване.
Обновяването е процес, който образно може да се сравни със спокойни моменти в горещата вана след убийствено интензивен работен ден или да речем отпускаш вечерен секс. Съществуват начини, които да задействат подобни усещания и, които най-вече биха били от полза на лидерите желаещи да се отличават от примитивния начин на мислене.
 Нещо важно, с което могат да допринесат за своята организация е разговорът.
Такъв, който акцентира върху положителните спомени и такъв, който предразполага желанието за развитие и осъществяването на индивидуални мечти.
Проучвания показват, че подобен разговор в рамките на 30 минути активира части от мозъка обвързани с представата за по-светло бъдеще. За това, уважаеми лидери, не се страхувайте да разговаряте с хората от вашата общност, екип и т.н.
 Провокирайте ги!
Бихте могли да започнете подобен разговор с въпроса - "Как си представяте вашият образ след 10 години? "
Този въпрос, освен че ще повлияе чисто физически (както обяснихме по-горе) на човека срещу вас, но и ще ви покаже кои от важните качества липсват на човека отсреща, за да стане и той някога някакъв вид лидер.
 Експериментирайте фокусирайки се върху олята на всеки един във вашия екип.
Поставете следния въпрос: "С какво чувствате, че допринесохте през последната седмица за нашата компания? ".
След това може да окачите отговорите на видно табло. И всеки ден хората писали това да се сблъскват очи в очи с постигнатото от тях. Колко по-добър стимул от това буквално да издигнеш на пиедестал малките постъпки, които всеки един прави за доброто и напредъка на общото благо? Колко по-хубаво от това да се почувстваш значим и още повече да провокираш другите да се почувстват значими? И тъй като всеки един от нас трябва да се чувства значим ще ви попитам: А вие, с какво чувствате, че допринесохте за по-добрия си живот, за вас самите като цяло през последната седмица? А за околните?

3. 10-те ключови лидерски умения на бъдещето

Ефективното лидерство е едно от най-важните условия за ефективното управление на всяка организация. Знаем какво е важно да знае и може мениджърът, за да бъде и лидер. Но дали тези умения ще бъдат все така актуални и в утрешния ден?Изниква един основен въпрос: Днешните лидери подготвени ли са за бъдещето? Попаднах на изследване на Центърът за креативно лидерство (Center for Creative Leadership, съкратено CCL) за необходимостта от лидерски умения в бъдеще. Центърът е провел изследване между 2 200 лидери в три страни, за да разбере кои са най-важните качества на бъдещия лидер. 63% от мениджърите, участвали в проучването са работили във финансовия сектор, а 37% в ИТ сектора. "CCL" извършва изследването, за да определи дали сегашното ниво и вида на лидерски умения са достатъчни, за да отговарят на нуждите на организацията. Проектът има за цел да намери отговори на следните въпроси:

1.Кои умения са от решаващо значение за ефективното лидерство сега и за в бъдеще?

2.Днешните лидери притежават ли и умеят ли да прилагат тези важни умения?
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Ефективно управление на лидер 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.