Доклад за проведен стаж в хотел


Категория на документа: Икономика


 ВСУ "Черноризец Храбър"-Филиал Смолян
Специалност "Бизнес администрация"-Мениджмънт Туризъм

ДОКЛАД

За проведен учебен стаж

В семеен хотел "Соларис" град Девин

Изготвил:Северина Данчева Велчева,
Фак.№ 08992015,СУ-МТ,5 курс з.о.

Регионът, в който е проведен моят стаж е град Девин. В настоящия доклад ще се спра на провеждането на учебният ми стаж в семеен хотел "Соларис" - гр. Девин, като администратор.

Девин се намира в Област Смолян, в близост до Пампорово и Чепеларе. Градът е трети по големина в областта след Смолян и Златоград и е административен център на община Девин. Град Девин е известен най-вече с чудесните свойства на минералната си вода, която спокойно може да конкурира френската "Перие". Температурата на водата на отделните извори е между 37-42° С. Поради своята хипотоничност тя е особено подходяща за питейно балнеолечение при бъбречно-урологичните заболявания. Стомашно-чревните заболявания също се повлияват добре при питейно балнеолечение.
При външно прилагане на минералната вода може да се постигне намаляване на артериалното налягане, овладяване на ставната болка и подобряване на функционалното състояние на ставите. Свежият приятно прохладен климат и големият брой слънчеви дни имат стимулиращ лечебно - профилактичен ефект. Девин е град, в който са съчетани разнообразен релеф, живописна природа, мек климат и наличието на няколко вида минерални извора. Именно това съчетание на природа, въздух и вода, а също и гостоприемството на родопчанина правят региона привлекателен и неповторим за посетителите.Община Девин е изключително богата на природни обекти и забележителности - ждрела, пещери, скални образувания, защитени местности и природни резервати с ендемични растителни и животински видове. Пътувайки по пътя свързващ Пловдив с гр. Смолян се намират Чудните мостове - едни от най-интересните природни феномени в Родопите. Те са естествени, скални сводове, образувани вероятно преди хиляди години вследствие на земетресение. Ако пък обичаме суровата и величествена красота на природата - Триградското и Буйновското ждрело ще ни осигурят гледки, от които дъхът ни ще секне. А ако пък сме от хората обичащи силните емоции то обезателно трябва да слезем в бездната на пещерата, наречена не без основание "Дяволското гърло". С името на тази страховита пещера са свързани много митове и легенди, които ще научим по време на своята разходка из нея, емоционално пресъздадени от нашия водач. Не толкова страховити, но безспорно вълнуващи преживявания се очакват и в другите два подземни двореца на Средните Родопи - Ухловица и Ягодинската пещера.Непосредствено преди гр. Смолян, след един от многобройните завои на пътя пред очите ни неочаквано ще блесне отразило зелените хълмове, едно от седемте Смоленски езера, известни като "смарагдовите очи" на Родопите. Над тях се извисяват Орфеевите скали, придаващи на долината мистичност и неповторимост.
Това са бисери в раклата от скъпоценности в региона на община Девин, където всеки турист има възможност да надникне в царството на подземния свят като се наслади на незабравими гледки. Триградско - Ягодинския район е карстов и има десетки неблагоустроени пещери - "Харамийска", "Орфеева дупка", "Кестенска пещера" и др. Живописните местности - "Лесичево", "Извора", "Струилица", скалният феномен "Слонът", "Римския Кемеров мост" са един величествен свят раждащ възторг и поезия.В сърцето на Родопите на 750м. надморска височина,на 185км. от София и на 80км.от втория по големина град в България-Пловдив и на 30км. от зимния курорт Пампорово,в закътения град Девин-перлата на Родопите се намира и семеен хотел "Соларис"***.Хотелът работи целогодишно. . Хотел "Соларис" е малък, семеен тризвезден хотел и се намира в близост до административната част на града, което го прави удобна спирка за всички гости, които разполагат с по-малък бюджет за своето пътуване. Едни от най-ниските цени на нощувките е едно от предимствата на хотела спрямо многото хотели в града.
Хотел "Соларис" *** е отвoрил врати 2007 година и разполага със 17 просторни стаи с тераси, с изглед към планината: 8 стаи с душ кабини, 8 стаи с джакузи и 1 двустаен апартамент за 4 човека с две вани и големи тераси,като легловата база наброява общо 40 легла. Всяка една от стаите разполага с най-модерно хотелско обзавеждане-холна гарнитура,мини бар,климатик,сателитна телевизия и интернет, собствен санитарен възел,умивалник с плот,сешоар за коса и телефон.Хотелът предлага на своите гости ресторант,лоби бар, лятна градина, пране, паркинг, детски кът.Предлага се и обслужване по стаите. В близост до хотела се намира открит плувен басейн, който туристите могат да използват. Той е сравнително малък хотел, предвид легловата база и броя на персонала, но точно в това е неговият чар. Всеки клиент е обслужван с необходимото внимание и се чувства като на гости на приятели. Персоналът е предимно от млади, приветливи хора, които са винаги отзивчиви, към изискванията и предпочитанията на гостите. Това определя и големият процент от постоянна клиентела и гости на хотела. Хотелът разполага с ресторант с капацитет от 50-60 места, с много богата винена листа и голям асортимент от родопски ястия.Към цената на нощувка освен стандартните закуска и паркинг клиентите получават и 10% отстъпка в ресторанта на хотела. Ресторантът е гордостта на града,един от най-луксозните сред другите ресторанти.
Хотелът е ориентиран към чуждестранния пазар и работи с някои туроператори и туристически агенции в света. Гостите могат също да резервират сами стая през уебстраницата на хотела или директно на рецепция по телефона. Мнозинството от гостите са от Западна Европа и Русия и пристигат по за 7-10 нощувки. През летния сезон средната заетост на хотела е около 40%, като най-слаба е през почивните дни,пълна заетост хотелът има зимният сезон поради близостта си с ски курорта Пампорово. Както всеки хотел,той също си има своите силни и слаби страни,възможности и затруднения.
Силни страни
-Висока квалификация на персонала ;
-Уникална кухня;
-Малкия капацитет на хотела създава усещане за комфорт и уют у гостите;
-Хотелът е новопостроен и е обзаведен луксозно според последните тенденции;
Слаби страни
-Сравнително ниски цени, който правят хотела конкурентен за българския пазар;
-Не се предоставят достатъчно възможности за отдих и развлечение на клиентите (спа, масаж, басейн, фризьорски салон);
-Липса на мотивация в персонала,недобро заплащане, за задоволяване нуждите на клиентите;
Възможности
- Бързо развиващ се район (Родопите е една от най-предпочитаните дестинации за туризъм през зимния сезон
- Достъпността на хотела (поради намиращите се в близост изключително богати на природни обекти и забележителности - ждрела, пещери, скални образувания, защитени местности и природни резервати с ендемични растителни и животински видове и минералната вода Девин,може да се използва като голям плюс за хотела.
Заплахи
- Голяма конкуренция в района, изобилие от нови хотели, предлагащи подобни услуги на конкуренти цени;

- Световната Икономическа Криза се отразява и на хотелиерския бранш, като се наблюдава спад в резервациите за бъдещи периоди в сравнение с предни години;

Неспособност да се задържи високо квалифициран персонал през летния сезон подари неконкурентноспособното заплащане в сравнение с морските курорти.
В хотела работят 15 човека: управител, 3 администратори, 2 камериерки, 1 домакин, охрана-1, 1 счетоводител, 1 барман, 2 сервитьор, 3 готвач.
Персонала на хотела на рецепция се състой от 3 администратора, като заеманата от мен длъжност е администратор. Работата беше на 12-часови смени (дневна, нощна и 2 дни почивка), като на рецепцията бяхме администратор и охрана на нощните смени. Работният софтуер на рецепцията беше програмата "Clock".
Основните длъжностни задължения, които поемах бяха да приемам и настанявам гостите, да поддържам сметките на гостите точно с готовност за приключване, да приключвам сметките по основни и допълнителни услуги и да предлагам и реализирам допълнителни услуги. Също така регистрирах новопристигналите, приемах и давах ключовете от стаите, предлагах стаи на новопристигнали без предварителна резервация гости, изготвях всички необходими справки, бюлетини и сведения. Приемах заявки за отстраняването на повреди, като веднага уведомявах съответната служба (техническо поддържане). Организирах предаването на съобщения, пратки, писма и др. Приемах и предавах забравени пакети и багажи в общите помещения на домакина на хотела. Водих тетрадка за приемане и предаване на смяната. Докладвах на управителя на хотела за констатирани нарушения или оплаквания на гости. Като администратор носех финансова отговорност (при нарушения, свързани с парични средства), имуществена (при нарушения, свързани със стопанисване на имуществото на повереното ми работно място) и дисциплинарна отговорност ( при нарушаване на технологичната дисциплина, неизпълнение на възложени задачи, неучтиво и нелюбезно отношение към гостите, нарушения на кодекса на труда). В тетрадката за приемане и издаване на смяна се вписват и всички съобщения, събуждания, повреди, дрехи оставени за пране и други услуги заявени от клиентите, като рум - сервиз, химическо чистене, места за паркиране. Стандартите, които спазвах са винаги да съм любезна с гостите, винаги усмихната, не влизам в спорове и пререкания с тях. Поддържане на добър професионален облик. Явявам се на работното си място съгласно установения график. В случай, че сме възпрепятствани незабавно уведомяваме за това. Грижих се за наличието на резервни консумативни материали. В случай на нужда записвах в коя стая са дадени и докладвах на домакина за възстановяване на определения запас. Не се допускат външни лица зад рецепция. Всеки ден подреждах работното си място и държах документацията и всички помощни средства в пълен порядък. Носих отговорност за спазване на фирмените закони, правила, стандарти и изисквания, както и за спазване на технологичните предписания за работа. Трябва да познаваме хотела - видове стаи, разположение, удобства, работно време и спецификация на различните заведения и търговски обекти и услуги, които се предлагат. Да умея да давам туристическа информация от всякакъв характер /музеи, битови и атракционни заведения, разписания на превозни средства, медицинско обслужване/. Изисква се бързина на реакциите при предоставяне на основни и допълнителни услуги, както и да прилагаме в конкретните условия на работното си място възприетите във фирмата принципи и стандарти на обслужване. Управителят дава ежедневни задачи на служителите в екипа. Постоянното следене на качественото изпълнение на задачите една от основните отговорности на мениджъра. От изключителна важност е работата в екип. Уважава се и се изслушва мнението на всеки служител. Ако самият управител е в конфликтна ситуация не си придава важност и не дава повод на служителите да си мислят че не подлежи на санкции и винаги е прав. Организацията на управлението на хотела се осъществява от собственика и управителя. Управителя е специалист с висше образование и опит. Като най-важно морално качество за служителите на фирмата е честността като принцип на работа. Изключително много се цени и персоналната отговорност, както Управителя ръководи и организира цялостната дейност по посрещане, настаняване и обслужване на клиентите. Ръководи и организира своевременното и в необходимото количество доставяне на необходимия инвентар, хавлиени, козметични изделия и хигиенни препарати. Контролира качеството на предлаганите услуги на клиентите. Организира и контролира извършването на ремонти, реконструкция и модернизация на хотела. Проучва рекламациите на клиентите за обслужването в хотела и взима мерки за отстраняване на допуснатите слабости и нарушения. Утвърждава графиците за работа на персонала в хотела и провежда оперативни съвещания, свързани с технологията на обслужването и организацията на работа.Контролира състоянието на финансовата отчетност на различните работни места.Всичко се съгласува със собственика на хотела. А когато управителя го няма, неговите задължения изпълнява счетоводителката, която е и заместник управител. Всички останали служители са пряко подчинени на тях,при изпълняване на делегираните задачи, така и при възникване на евентуални проблеми.

Личното ми мнение е, че обслужването в хотел "Соларис" е на добро ниво според изискванията за семеен хотели 3 звезди. Хотелът е идеално място за почивка или семейни срещи на ниски цени. Администраторите, служителите в ресторантската част и ръководителите на туристическо обслужване са отговорни, имат специфични знания и професионални умения. Доказателство за добрата организация на работата е факта, че около 60% от гостите на хотела са непрекъснати гости всяка година, т.е. тази част от клиентелата се характеризира с лоялност и постоянство в потребяването на предлаганите услуги.

По отношение на основната дейност - хотелиерството, за повишаване стандарта на туристическия продукт и максимално удовлетворяване потребностите на клиентите е необходимо да се осигури подобряване на общия комфорт, предлаган в хотела, и повишаване на категорията му (в съответствие с Наредбата за категоризация на хотелите и другите средства за настаняване), чрез извършването на реконструкция на наличната легова база.
По отношение на допълнителната дейност, за максимално задоволяване потребностите на клиентите е необходимо разширяване номенклатурата на предлаганите услуги. Това може да стане чрез предлагане на спортно-развлекателни и атракционни услуги,спа услуги,конферентни зали,плувен басейн,нощен бар,казино,тъй като търсенето им е елемент на целокупното туристическо търсене, още повече че потребностите и мотивите за спорт и развлечения могат да бъдат първопричината за предприемане на туристическо пътуване. Ярък недостатък е липсата на маркетингова стратегия за привличане на нови клиенти. Липсва всякакъв вид реклама. Бих препоръчала наемането на специалисти в този отдел, създаване на радиореклама, реклами във вестници, списания, както и интегриране в повече сайтове.Бих препоръчала сключване на договори с големи фирми в страната, които да изпращат свои служители на почивка в хотела при преференциални цени. Търсенето на търговски партньори, както и предлагането на продуктите в по-широка и обхватна сфера ще допринесе за разширяването на бизнеса първо на регионално ниво, а в последствие и извън страната. Тук може да се използва стратегия на иновация, т.е. създаване на изцяло нов или подобрен продукт.
Теоретичната страна на нещата ми даде възможност да използвам най-удачно всички знания, придобити повреме на обучението ми, зада се представя подобаващо и на тази основа да изградя и съчетая теорията с практиката. Това доведе до подобряването на моите знания и факта, че от близък план се запознах с това как се организира дейността в един семеен хотел. Мисля, че проведеният практически стаж от мен в хотел "Соларис" допринесе за моето по - широко запознаване, както и подобряване на моите знания и умения в тази област. Запознах се от близък план как протичат различните дейности в една такава организация. И смятам, че това ще е голямо предимство за мен в бъдещите ми начинания. Останах изключително удовлетворена от полезната информация и загриженото внимание от страна на персонала на хотел "Соларис". Всички от колектива бяха много отзивчиви, толерантни и добронамерени към мен. Преките ми наблюдения за това как се организира работния процес, какви методи и тактики на работа и мотивация се използват, как професионално се изпълняват задълженията и др. не могат да се изучат, а задължително трябва да се наблюдават от личния контакт и работа във фирмата.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Доклад за проведен стаж в хотел 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.