Coca-Сola и световната криза


Категория на документа: Икономика
Транснационални корпорации:

(курсов проект по Транснационални корпорации и световна икономика)

гр.Варна
2013г.

Съдържание:

1. ТНК...................................................стр.3
2. История на "Coca-cola company"...стр.4
3. Транснационализация.....................стр.5
4. Сравнителен анализ........................стр.8
5. PepsiCo..................................стр.11
6. Сравнителен анализ........................стр.12
7. Маркетингови стратегии................стр.13
8. Световната криза.............................стр.14
9. Критики............................................стр.16

През последното десетилетие на 20 век световната икономика преживява процес на дълбока трансформация. Различните процеси придават нов облик на световното стопанство и откриват ерата на глобализацията.

Сърцевина на глобализационния процес от началото на 90-те години на 20 век. е икономическата глобализация. Това е процес на интегриране на националните стопанства в един взаимосвързан и взаимозависим свят в световната икономика, създаване на глобални пазари на стоки, услуги, технология, капитал и работна сила. Икономическата глобализация протича неравномерно, преодолявайки определени трудности и пораждайки редица конфликти. Тя е път към една бъдеща единна световна икономика, в която всички граници за заличени.

Основна движеща сила на глобализацията на икономиката са транснационалните корпорации, които се считат за феномен, възникнал в началото на 20 век. Те са висша форма и основен тип на развитие на корпорациите при условия на глобализирана икономика. В специалната литература доминира схващането, че транснационализацията се развива като процес в периода след Втората световна война. От гледна точка на съвременните представи и характеристики на този процес подобно схващане напълно валидно, но от гледна точка на историческите прецеденти и на организационно-структурната приемственост нещата не са съвсем така. Например компанията Coca Cola още преди Втората световна война има задгранични предприятия по бутилиране и пласмент на известната напитка в над 44 страни, в т.ч. и в някои държави, воюващи на страната на оста Рим-Берлин-Токио. По време на самата война компанията разширява задграничното си присъствие, откривайки 64 нови бутилиращи завода извън САЩ. 1

Днес ТНК са над 82 000 с 810 000 задгранични филиала. ТНК контролират 25% от световния БВП, 2/3 от международната търговия и 80% от технологичния трансфер. ТНК не само изграждат икономически мостове, по които преминава икономическата инициатива ( производствена, търговска и пр. ) от страна в страна, но и създават в рамките на световното стопанство огромни интегрирани производствено-технически, технологични и други системи, способстват рационалното разпределение и използване на ресурсите, доколкото комбинират такива от различни географски региони на света. Съвременната икономика е глобална и не е подчинена на нито една национална държава, а се гради върху оборотите на транснационалните корпорации. В днешно време броят на тези корпорации е 200 пъти по-голям от броя на съществуващите държави, а в средата на 90-те години на ХХ век е отчетено, че годишната печалба на всички 500 най-големи транснационални корпорации е по-голяма от БВП на 131 държави. Днес ТНК са конкуренти на националните държави и осъществяват своята експанзия чрез преките чуждестранни инвестиции, движещият се капитал от страна в страна.

Дали тези могъщи корпорации са способни да се справят с икономическата криза, завладяла света през 2007 г. В настоящата курсова работа ще се опитаме да анализираме влиянието на световната криза върху една от най-големите и известни транснационални корпорации в света - Coca-Cola. Съпоставяйки финансовите резултати на компанията преди и по време на кризисния период, можем да установим до каква степен кризата е повлияла на продажбите на световно известната напитка.

Историята на Coca-Cola

1886 г.

Coca-Cola е създадена през 1886г. в Кълъмбъс, Джорджия, от фармацевта Джон Пембъртън. В началото тя била продавана като лекарство срещу главоболие по 5 цента в автоматите за газирани напитки, които по това време били популярни в САЩ. Първите продажби са реализирани в аптека Jacob's Pharmacy в Атланта. През 1888г. Джон Пембъртън продава тайната рецепта на бизнесмена Ейза Кандлер, чиято маркетингова политика я прави лидер в световния пазар за безалкохолни напитки през 20 век, като продължава да е такава и днес.

Постепенно Кока-Кола се превръща в най-известната напитка в САЩ и продажбите се увеличават десетократно. През 1893г. търговската марка е регистрирана в "Патентното ведомство на САЩ". Компанията започва да се разраства и в Далас е построена първата фабрика за производство на напитката извън Атланта. По-късно са открити заводи в Чикаго и Лос Анджелис. Така Кока-Кола се разпространява в цялата територия на САЩ. През 1919г. компанията е продадена на Ърнест Удръф за 25 милиона долара. Продажбите на бутилирана Кока-Кола надвишават продажбите, реализирани от наливната.

Построени са първите заводи зад граница в Куба, Панама, Филипините, Пуерто Рико и Гуам. През 1920 година във Франция започва да работи първата в Европа бутилираща компания. През 1926 година Робърт Удръф твърдо насочва дейността на компанията към международна експанзия, като създава международен отдел. През 1930 година този отдел прераства в отделна компания, наречена "Експортна корпорация Кока-Кола". Важна стъпка в увеличените продажби е сключеното през 1928 година партньорство с организаторите на Олимпийските игри.

Транснационализация

Coca-Cola Company e световен лидер в производството и продажбите на безалкохолни напитки. Компанията успява да превземе трайни позиции не само на американския пазар, където първо се разпространява, но и в много други страни по света като почти не е оставила незавоювани пазари. Днес Coca-Cola оперира в над 200 страни, с изключение на Куба и Северна Кореа2. Компанията има приблизително 150 900 служители(през 2012г.). 94% от населението в света разпознава логото на известната напитка. През 2012г. Coca-Cola е на 4-то място в Топ 50 на най-харесваните компании в света. 3 Докато през 1886г. се продавали едва 9 чаши средно на ден, то днес светът консумира 800 млн. бутилки дневно. Компанията и нейните задгранични филиали произвеждат средно 1,8 млрд. бутилки на ден. Продуктът достига почти 99% от човечеството. Coca-Cola заема 3.1% от пазара на напитки в света. Това означава, че от 55-те милиарда напитки (с изключение на чиста вода), които хората пият на ден, 1.7 милиарда са на Coca-Cola. Компанията осъществява повече разходи за реклама отколкото технологичните гиганти Apple и Microsoft взети заедно. Според агенция Interbrand, марката Coca-Cola е на стойност 77.8 млрд. долара , което я прави една от най-скъпите в света4. Ежегодният обем на глобалния бизнес с готови за употреба безалкохолни напитки възлиза на $670 млрд. Нетните приходи от дейността на Coca-Cola Company за 2012г. са $48,17 млрд., нетната печалба е $9,01 млрд., а общите активи на компанията са $86,174 млрд.5 Компанията е на 59-то място в класацията на Fortune 5006. Транснационализацията на Coca-Cola се осъществява чрез неакционерна форма на задгранична експанзия, а именно чрез франчайзинг. Въпреки глобалното си присъствие, самата компания произвежда главно едно нещо - високо концентрирана основа на напитката, наречена безалкохолен сироп. Рецептата на Coca-Cola е най-строго пазената търговска тайна в света. Компанията праща концентрирания сироп на над 900 бутилиращи завода из цял свят, повечето от които са частна собственост. Самата компания притежава свой собствен бутилиращ завод в Северна Америка - Coca-Cola Refreshments. Един от най-големите заводи за бутилиране е Coca-Cola Enterprises Inc., който започва дейността си в Европа през 1993г. Той обслужва 170 милиона клиенти в Западна Европа, в т.ч - в Белгия, Великобритания, Франция, Монако, Люксембург, Холандия, Норвегия и Швеция. Компанията осигурява работа на 13 000 души. Coca-Cola Enterprises е трета по големина бутилираща компания в света и осъществява 8% от обшия обем на Coca-Cola Company. 7 През 2012г. продажбите възлизат на $8,1 млрд., брутната печалба е $2,9 млрд., а нетните приходи са на стойност $677 млн.8

Coca-Cola Hellenic втора по големина бутилираща компания извън САЩ и е най-голямата в Европа. Тя е създадена през 2000г. в резултат от сливането на Hellenic Bottling Company S.A (Гърция) с Coca-Cola Beverages plc. Компанията извършва своята дейност в 28 страни и обслувжа 581 млн. клиенти. В Coca-Cola Hellenic работят 39 376 души (2012г.). 9 Обемът на продажбите, реализирани от компанията през 2012г. e 2,084 млрд., нетните приходи от продажби са €7,044 млрд., а брутната печалба е €2,522 млрд.10

Coca-Cola FEMSA(Мексико) е най-голямата бутилираща компания на Coca-Cola в света и оперира главно в Латинска Америка. Компанията обслужва 1,6 млн. търговци на дребно в региона. През 2012г. обемът на продажбите възлиза на 3,046 млрд., всичките приходи от продажби са $11,396 млрд.11

* Coca-Cola в България
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Coca-Сola и световната криза 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.