Будапеща - Дунавската перла


Категория на документа: ИкономикаВИДАМ ПАРК - тук има автентични атракциони. Ролъркоустърът, построен през 1922 г., е с дървена рамка и странично триене, което не му пречи да издига гостите си на 17 м височина. За да се возят хлапетата на въртележката от 1906 г., трябва усърдно да натискат педалите на кончетата. На почти 100 години е и влакчето на ужасите, което минава през изкуствена пещера. Затова и трите атракции са обявени за исторически паметници, но редом с тях има и куп модерни техни наследници.

29. Културни събития
В Будапеща има над 70 музея, над 50 театри и концертни зали, около 40 изложбени зали и галерии, 7 библиотеки и 25 кина.

Март
Пролетен Фестивал Будапеща
Във всички по-големи зали и театри в града в продължение на две седмици има представления на всичко - от опера до балет, от класическа музика до драма. Едновременно с това в много от музеите има и временни изложби. Фестивалът се провежда от средата до края на март.

Юни, Юли и Август
Представления в откритите театри на Будапеща
През лятото в Будапеща има широк избор на представления на открито. Едни от най-добрите са: опера и балет в Открития театър Острова на Маргарет; фолклор и танци в театъра в Буда парк; мюзикли в театър Városmajor и рецитали с класическа музика в Доминиканския двор на хотел Хилтън. Провеждат се от юни до Август.

Концерти на Орган в Будапеща
Концертите са в църквата Матиас, в прекрасния старинен квартал Буда. От юни до август. В добавка на това в най-голямата църква в града - базилика Св. Стефан също има концерти пред сградата. Провеждат се от юни до август.

Летен оперен и балетен фестивал, Будапеща
Този летен фестивал е единственото време, когато може да видите лятно представление в чудесната Унгарска национална опера в Будапеща. Средата на юли до началото на август.

Островният фестивал на о. Обуда на Дунав
Започнал през 1994 г. и установил се като унгарският еквивалент на Уудсток, всяка година Островният фестивал привлича млади хора от цяла Европа. Сега е един от най-големите музикални фестивали на континента. Събитието включва различни групи, свирещи рок, джаз, фолк и др., които започват изпълненията си от ранния следобед и продължават чак до сутринта. Също така по това време има и къде да отидете на къмпинг. Обикновено започва втората седмица на август.

Традиционен занаятчийски панаир, Будапеща
Панаирът се провежда в квартала около замъка Буда и продължава три дни. Стичат се търговци от цяла Унгария, както и от сдружения извън страната, особено от Румъния. Стоките са главно ръчна изработка и с много високо качество. Като цяло панаирът е част от празненствата по случай денят на Св. Стефан. Провежда се на 20 август.
Денят на Св. Стефан, Будапеща
Това е национален празник за Унгария. Патронът на страната се почита с поредица от културни събития и невероятни фойерверки на река Дунав в 21.00 часа вечерта. На тази дата унгарците отбелязват и Деня на конституцията си, като церемониално приветстват първият хляб, направен с пшеницата от новата юлска реколта. Провежда се на 20 август

Национален еврейски фестивал, Будапеща
Този фестивал се появява на унгарската културна сцена през 1999 г. и включва поредица от събития свързани с еврейската култура. Например - музикални изпълнения, изложби на книги, кабарета и т.н. на различни места из града. Провежда се към края на август или началото на септември.

30.

Септември
Международен фестивал на виното в Будапеща
Този фестивал в квартала около замъка Буда, включва дегустации на вино, изложби, търгове, както и класически и фолклорни музикални изпълнения. Всяка година има по една страна - гост, която също излага своите вина. Провежда се в началото на септември.

Международен панаир Будапеща
В продължение на 10 дни залите на експо центъра в Будапеща - HungExpo, се изпълват с най-новите потребителски стоки от цяла Европа. Средата на септември.

Художествени седмици в Будапеща
В чест на започването на сезона на изкуството из всички големи зали в града в продължение на три седмици се поставят специални танцови, класически и театрални представления. Традиционно фестивалът започва на 25 септември - денят на смъртта на Бела Батрок - унгарски композитор и пианист.

Седмици на съвременната музика
Провеждан по едно и също време с Художествените седмици в Будапеща, този триседмичен фестивал включва изпълнения на съвременна музика отново във всички големи зали из града. Започва на 25 септември.

31. Развлечения и спортни дейности в Будапеща

Опознавателни обиколки - четиричасова обиколка на града (Grand city tour); "Будапеща през нощта"; разходка по Дунав; обиколка с велосипед и др.

Заведения - В града има много ресторанти, кафенета, сладкарници, барове, нощни заведения, музикални клубове.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Будапеща - Дунавската перла 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.