Будапеща - Дунавската перла


Категория на документа: ИкономикаМонументалният строеж е дълъг 268 м и широк 123 м. Интериорът включва 10 двора, 13 пътнически и товарни асансьора, 27 порти, 29 стълбища и 691 стаи (освен това и повече от 200 сервизни помещения). Фасадата е украсена с 242 скулптори на унгарски и трансилвански владетели и на известни военни. Над прозорците могат да се видят изобразени гербовете на крале и херцози. Основната фасада е към Дунав, но главният вход е от източната страна и представлява стълбище, украсено със статуите на два лъва.

Сградата на унгарския парламент се отличава със своята величественост и красота. Има 365 кули - за всеки ден от годината, а височината от 96 метра е свързана с навършването на хиляда години през1896г. от пристигането на маджарите в Панония. Тъй като е построен от песъчливи камъни на брега на р. Дунав, влагата от реката всяка година разяжда стените му и поради многото детайли се налага да се извършват почти непрекъснати ремонти на Парламента.

В 16-стенната зала на парламента под огромния купол, където покрай всяка стена се издига статуя на бележит унгарски крал или трансилвански воевода, под стъклен похлупак се пазят легендарните корона и скиптър на свети крал Стефан.

22. Базилика "Сент Ищван" ("Свети Стефан")

Църквата е посветена на първия крал на Унгария - Стефан I. Неговата мумифицирана дясна ръка се пази в мощехранителница. Заедно с Унгарския парламент са най - високите сгради в Будапеща (96м). Широчината на сградата е 55м, а дължината й е 87,4м. Завършена е през 1905г. след 54 - годишен строеж. Сградата има 2 камбанарии, като едната от тях (южната) се смята за най - голямата в Унгария - тежи над 9 тона. Нищо не може да се сравни с разнообразието от мрамори, използвани в иначе мрачния интериор на базиликата - над 150 вида мрамор и всичките унгарски, с изключение на един, който е докаран от Карара и от него е изработена статуята на краля - светец. От купола на базиликата се открива невероятна гледка към историческия център на Будапеща.

23. Площадът на героите

В центъра на площада се издига 36 метрова колона, наречена Паметник на хилядолетието, на върха на която има статуя на архангел Гавраил.
Замъкът Вайдахунияд

Дворецът е издигнат между 1896 и 1908 г. В момента в замъка се помещава музеят на зeмеделието.

24. Известни музеи в Будапеща

Унгарски национален музей - сградата на музея е най-забележителното произведение на унгарския класицизъм. Тук е представена историята на Унгария от създаването й до 1990 г. Свещената унгарска корона и другите кралски регалии са били пазени в музея до края на 1999 г., но днес са изложени в Парламента. Всеки период от унгарската история е илюстриран с помощта на карти, таблици, произведения на изкуството или предмети от ежедневието, оръжия, мебели, облекла, видео-материали и т.н. В залата, посветена на османското нашествие, има тронове от различни църкви (сред които и францисканската църква Нишбатор), които са чудесен пример за майсторството на унгарските дърворезбари от онази епоха. Купола на църква е с керамични кесони.

Национална галерия на Унгария - музеят е изцяло посветен на унгарското изобразително изкуство от Средновековието до XX век. В залите му е изложена богата колекция от олтари, в стил късна готика. Сред художниците от XIX век са представени Mихай Mункачи и Лашло Паал. Музеят събира и монументални творби на историческа тематика като например "Покръстването на Вайк" на Гюла Бенщур и "Миклош Жрини в битката при Шигетвар" на Петер Kрафт.

Музей на изящните изкуства - създаден е през 1950 г. от частни колекции. Представлява богата сбирка от паметници на древноегипетското изкуство, западноевропейската живопис (Ел Греко, Веласкес, Гоя, Рафаел, Веронезе, Рембранд и Рубенс), руското изкуство, румънската живопис, скулптура и графика, произведения на чипровски златари от XVII век. Разположен е в Двореца на републиката, колосална неокласическа сграда с мотиви от Храма на Зевс, реконструиран през 1960 г.

25. Музей на приложните изкуства - създаден е през 1896 г. по случай 1000 години от основаването на Унгария, сградата е сама по себе си произведение на изкуството в стил сецесион. Постоянната експозия представя множество предмети, свързани с европейските изкуства и занаяти - порцелан, керамика, стъкло, изкуството на книгата (кожа, подвързване, хартия), тексктил, дърво (дърводелство и дърворезба), метал и ковано желязо.

Етнографски музей - сградата на музея е дворец в стил неоренесанс, построен в края на XIX век, бивша Съдебна палата и Касационен съд. Музеят дава пълна представа за земеделското общество от XVIII до началото на XX век, преди Трианонския мирен договор. Културата, риболовът, занаятчийството, пазарите и панаирите, семейството и празниците са добре илюстрирани със снимки, костюми, предмети от бита, мебели и др.

Музей на Ференц Лист - помещава се в тристаен апартамент, който големият композитор е обитавал през последните пет години от живота си, когато е прекарвал редовно зимата в Будапеща. Спалнята му е служела и за работен кабинет. На бюрото му и в шкафовете има много лични вещи. На една малка масичка стои бронзова отливка от дясната ръка на Лист, направена от Алайос Стробл. В дневната е разположено пианото "Бьозендорфер", любимият инструмент на композитора.

Музей на марципана - марципанът е лакомство, което представлява тесто от бадемова пудра и лесно за обработка. Той позволява на майсторите сладкари, които имат достатъчно търпение, да пресъздадат от марципан известни паметници като Парламента в Будапеща или фигури като тази на Сиси, Снежанка или Майкъл Джексън.

26. Мостовете в Будапеща
Мостът Сечени (Chain Bridge)
Мостът на свободата (Liberty Bridge)
Мостът на Елизабет (Elizabeth Bridge)
Мостът на Маргарет (Margaret Bridge)

27. Мостът Арпад (Arpad Bridge)
Megyeri Bridge
Мостът Петьофи (Petofi Bridge)
Lagymanyosi Bridge
North Rail Bridge

28. Други забележителности в Будапеща

ОСТРОВ МАРГИТ - Този живописен дунавски остров привлича хиляди хора с баните на Палатинус, тенис кортовете, Националния център за плувни спортове, спа хотелите в северния край, Алеята на артистите (сенчеста алея в парка, украсена с бюстовете на прочути актьори и музиканти), Градината на розите, Пеещия фонтан, Японската градина, руините на средновековния доминикански манастир.

БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА - Началото й е положено през 1635 г. от кардинал Петер Пазмани на територията на днешна Словакия. Растенията са били местени няколко пъти през вековете (цветята, храстите и дърветата са били изкоренявани и грижливо превозвони с каруци), докато през 1847 г. най - сетне се установяват в Будапеща. Днес в колекцията на ботаническата градина, разположена непосредствено до зоопарка зад Площада на героите, има повече от 7000 растения, сред които над 800 вида кактуси. Внушителен е броят и на палмите, и на орхидеите, а японската градина е истински шедьовър в стила и традициите на Страната на изгряващото слънце.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Будапеща - Дунавската перла 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.