Будапеща - Дунавската перла


Категория на документа: Икономика13. Транспорт до Будапеща
 Летище Ференц Лист - разположено на 15 км южно от града
 Влак - Има три основни международни железопътни гари в Будапеща: Източна (Keleti), Западна (Nyugati) и Южна (Déli)
 Кола - Унгария има пет магистрали и четири основни пътища, осем започват от Будапеща
 Автобус - Международни и местни автобуси пристигат и отпътуват от Автогара Népliget.
 Кораб - Има три международни кейовете на брега на река Дунав

14. Транспорт в Будапеща
 Метро
 Рейсове
 Тролейбуси
 Трамваи
 Градска железопътна мрежа

15. Забележителности в Будапеща
Вархеги (Крепостният хълм)

Дълго около километър варовиково плато, чийто връх се издига на 170 метра над бреговете на Дунав и чиято основа е прорязана от лабиринт от тунели. Голяма част от въпросните пещери имат естествен произход и "виновни" за тях са топлите минерални извори. Общата дължина на тунелите надхвърля 28 км и ако днес те са туристическа атракция, в миналото съвсем не е било така. Турците са ги ползвали за военни цели, по време на Втората световна война са служели като бомбоубежище, а по време на Студената война тук са се помещавали секретни инсталации.

16. Кралският дворец

Кралският дворец е сграда с впещатляващи пропорции и аристократично излъчване. Годините и историята не са били никак благосклонни към дворците и замъците, издигнати на хълма. Готическият дворец на крал Ласло и на император Сигизмунд, владетел на Свещената римска империя, бил разрушен от турците още при първата обсада на Будапеща през 1529г., а след 1541г. това, което било възстановено, е превърнато в казарми. Хабсбургите на няколко пъти се опитвали да си върнат града и всяка тяхна обсада нанасяла големи щети на Крепостния хълм. Затова през 1715г. австрийците сринали до основи останките от дворците и построили нов. Той на свой ред изгорял в по - голямата си част по време на революцията от 1849г. Построили го отново, този път в комбинация от барок и неокласицизъм, но в края на 1944г. тук се укрепили последните немски части и съветската артилерия нанесла тежки поражения на двореца. Реконструкцията на сградите започнала през 1950г. и продължила цели 16 години, като резултатът определено бил изненадващ - архитектите обърнали гръб на неокласицизма от XIX в. и се върнали към по - старата барокова фасада от XVIII в.

Най-голямата загуба е разграбването на прочутата Bibliotheca Corviniana, създадена от крал Матияш Корвин в края на XV в. В нея се съхранявали около 5000 ръкописа, сред които единствени преписи на гръцки и латински автори. Тя е смятана за най - богатата и най - ценна средновековна библиотека след тази на Ватикана.

17. Църквата на крал Матияш

В сърцето на хълма Вархеги се намира черквата на крал Матияш (наречена така, защото той два пъти се е венчал в нея), мълчалива свидетелка на бурната и трагична история на града. Най - мрачният период в нейната история е превръщането й в джамия за близо век и половина, когато стенописите са покрити с вар, а дърворезбите са унищожени. Днешният й вид - с покрив от разноцветни плочки и изящна камбанария, романтични фрески и пъстри витражи - е далеч от средновековния оригинал и е резултат от реконструкцията от 1896 г.

18. Рибарските кули

В подножието на черквата и разположения в съседство хотел Hilton се издигат Рибарските кули, неоготическа мистификация или дори маскарад, който се опитва да внуши, че това е средновековен бастион. Нито е средновековен, тъй като е построен в началото на ХХ в., нито е бастион, а наблюдателна платформа. Седемте приказни белокаменни кули символизират седемте маджарски племена, дошли в Панония преди повече от хиляда години.

Освен заради фантастичния декор, разходката до Рибарските кули си заслужава и поради още една не по-малко основателна причина - оттук се разкрива може би най - добрата панорама към Дунав, моста Сечени, Парламента и цяла Пеща.

19. Цитаделата

На юг от Вархеги на съседния хълм Гелерт се издига масивна, но не особено привлекателна цитадела, която няма с какво да впечатли, освен с гледката към града. Самата цитадела е издигната от Хабсбургите след войната от 1848-1849 г.

В единия край на цитаделата се издига 40 - метров паметник - бронзова статуя на млада жена, стъпила върху каменен пиедестал и вдигнала палмово листо високо над главата си. Това е Статуята на свободата, замислена като мемориал в памет на сина на унгарския диктатор Миклош Хорти, загинал през 1942 г. Преди да бъде завършен паметникът обаче, Червената армия прогонила нацистите и техните помагачи и мемориалът бил посветен на съветските воини, загинали за освобождаването на Будапеща.

20. Хотел Gellert

Хотел Gellert е прочут с минералните бани. В унгарската столица има цели 118 минерални извора, чиито води са каптирани от средновековни турски хамами, обществени бани от епохата на Хабсбургите и модерни спа центрове. Във великолепните бани на Gellert, обаче може да се влезе единствено като клиент.

Тук има изобилие от басейни - 13 на брой с температура на водата между 26 и 38ºС, допълнени от джакузита, сауни, кални бани...

21. Унгарският парламент

Унгарският парламент е органът на законодателната власт на Унгария. Неговата сграда се намира на площад "Лайош Кошут", на десния бряг на река Дунав. Парламентът е построен в нео-готически стил. Строежът започва през 1885 г. и е завършен през 1904 г. За построяването му са използвани 40 милиона тухли, половин милион плочи от мек варовик и 40 кг злато.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Будапеща - Дунавската перла 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.