Будапеща - Дунавската перла


Категория на документа: Икономика7. Най-типичните унгарски ястия и напитки
 Гулаш
 Пьоркьолт
 Паприкаш
 Фасул с колбаси
 Дебреценска супа
 Картофена супа с чабайка (вид колбас)
 Уйхази
 Рибената чорба халасле
 Лечо
 Колошварско зеле
 Пиле паприкаш с червени чушки и сметана
 Кнедли
 Щрудели
 Токайско вино (Tokaji) - десертно вино
 Традиционна плодова ракия Палинка (Palinka)

8. Туризъм - Природни и антропогенни туристически ресурси в Унгария
 Будапеща и долината на р. Дунав
 Националните паркове Хортобад и Кишкуншаг
 Езерото Балатон
 Лечебни и термални води - в Будапеща, Хевиз, Балатонфюрел, Зелакорш - близо до Балатон, Балф и Бюкфюрдьо в западната част на страната, Дюла и Хайдусобосло в Алфьолд
 Дворецът във Вишеград
 Крепостта в град Егер
 Църквите в Рацкеве и Печ
 Естергом - базиликата, параклисът Бакач, християнски музей
 Надмарош, Вац, Дебрецен, Сегед
 Фестивалът на цветята в Дебрецен, празниците на пустата Хортобад - Ден на Конника и Панаир на моста, празниците на лозята

9. Будапеща

10. Будапеща е най-големият град и столицата на Унгария. Разположен е в Среднодунавската низина, на двата бряга на река Дунав, заема площ от над 550 кв.км. Населението на Будапеща възлиза на приблизително 2 милиона души (с предградията 2 597 000) - това е 1/5 от населението на Унгария.

По - аристократична е Буда, чиито живописни хълмове са покрити с великолепни дворци, бастиони, бани и черкви, а по - делова Пеща с нейните широки булеварди с безброй магазини, ресторанти, хотели.

11. Кратка история на Будапеща

Писмената история на Будапеща започва с римския град Аквинкум, основан около 89 г. на мястото на по-старо келтско селище (Ак Инк или Обилна вода) в близост до бъдещия квартал Обуда (Стара Буда). От 106 г. до края на 4 век той е столица на провинция Долна Панония. От другата страна на Дунав, на мястото на днешната Пеща се появява селище, наречено Контра Аквинкум или Транс Аквинкум.

Унгарците се появяват в края на IХ в. и стотина години по - късно основават свое кралство. Каквито и селища да е имало тук, те са изравнени със земята по време на монголско - татарското нашествие от 1241-1242г. Опасността от нови атаки накарала крал Бела IV да огради и Буда, и Пеща с мощни крепостни стени, а на върха на един от Будайските хълмове да построи добре укрепен замък. Впоследствие през 1361г. Буда е обявена за столица на Унграското кралство. На царствената си роля градът се радва сравнително кратко - през 1541г. е превзет от армията на Сюлейман Великолепни и попада под 150 - годишно османско иго. Турците донесли със себе си кафето, розите и червените чушки, наречени паприка; от тях останали и великолепни хамами, някои от които се използват и до днес. Завладяването на по-голямата част от Унгария от османците спира растежа на града. Докато Буда става седалище на турските управители, при превземането на града от австрийските Хабсбурги през 1686 г. Пеща е практически обезлюдена.

12. През 18 и 19 век най-бързо се развива Пеща, която от 1723 г. е административния център на кралството. През 1800 г. Пеща е по-голяма от Буда и Обуда взети заедно, като до края на века населението ѝ нараства 20 пъти, достигайки 600 000 души, а това на Буда и Обуда само 5 пъти.

Сливането на трите района, проведено за пръв път по време на унгарската революция през 1849 г., е отменено при възстановяването на властта на Хабсбургите. Градът е окончателно обединен от автономното унгарско правителство след образуването на Австро-Унгария от 1867 г., на 17 ноември 1873 г. Към края на 19 век населението на Будапеща е около 730 000 души.

Човешките жертви през Първата световна война и загубата на повече от половината от територията на страната (1920 г.) само временно забавят растежа, оставяйки Будапеща като столица на по-малка, но вече суверенна държава. Към 1930 г. градът има 1 милион жители с още 400 000 в предградията.

Днешния си размер Будапеща достига на 1 януари 1950 г., когато към Будапеща са присъединени 7 близки града и 16 близки села.

Днес Будапеща има 23 района. Всеки район има статут на независима община, ръководена от собствено пряко избрано депутатско събрание и собствен пряко избран кмет.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Будапеща - Дунавската перла 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.